Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 11:41

Τραγικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στον Κατσικά Ιωαννίνων (Φωτορεπορτάζ)

Χάος στον Κατσικά… Τραγικές οι συνθήκες... Δεκάδες οικογένειες αποχώρησαν

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύσκολα μπορούν να βρεθούν λόγια για να περιγράψουν όσα εκτυλίσσονται από τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής, στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, με την άφιξη χιλίων περίπου προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ανετοιμότητα, ασυνεννοησία και χάος...

Ο χώρος είχε στρωθεί πρόχειρα με χαλίκι και στην συνέχεια στήθηκαν οι σκηνές.

1 akatsptoti

Ούτε στρώμα για να φιλοξενηθούν οικογένειες και κυρίως εκατοντάδες παιδιά, ανάμεσά τους πολλά βρέφη.

Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο χώρος δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να υποδεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

2 akats2

Κι από την άλλη, εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές, που είχαν επιβιβαστεί στο καράβι, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας και κατευθείαν τους οδήγησαν στα λεωφορεία, χωρίς να γνωρίζουν τον προορισμό τους!

3 akats4

Οικογένειες χωρίστηκαν... Άλλοι βρίσκονται στην Ειδομένη, άλλοι παραμένουν στα νησιά κι άλλοι έφτασαν στα Γιάννινα.

Μία μεγάλη ομάδα, περίπου εκατό άτομα αρνήθηκε να εισέλθει στον καταυλισμό. Κάθισαν μπροστά από τα λεωφορεία, ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στην Θεσσαλονίκη.

4 akats115akats12

Φώναζαν συνεχώς συνθήματα επαναλαμβάνοντας τη λέξη «Σαλονίκη»!!

Άπλωσαν στο χώμα τα λίγα υπάρχοντά τους και σε μία φωτιά που άναψαν προσπαθούσαν να ζεστάνουν νερό για το γάλα των μωρών...

6 akats87 akats98 akats10

Μία ηλικιωμένη γυναίκα, δείχνει το κομμένο της χέρι και το μάτι που έχασε.. «Αυτά γίνονται στη Συρία», λέει.. Είναι ανεξίτηλα τα σημάδια του πολέμου!

9 akats1310 akats14

Λίγο πριν τις εννέα, ένας από τους πρόσφυγες δέχεται τηλεφώνημα από την Ειδομένη... Ξεσπούν σε χειροκροτήματα και ζητοκραυγάζουν!

Το τηλεφώνημα ήταν από κάποιον συμπατριώτη τους, που τους μετέφερε την είδηση ότι «τα σύνορα άνοιξαν και όλοι μπορούν να ταξιδέψουν για Γερμανία».

Η χαρά τους κράτησε λίγο. Η ελληνική αστυνομία, με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή πυρηνικής ιατρικής Αλ Μπουχαραλί Τζιχάντ και του νοσηλευτή Εσσάμ Αλαντάση, τους εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει..

11 akatspan

Απογοήτευση!

Περίπου εβδομήντα άτομα στοιβάχτηκαν στο λεωφορείο και με τη συνοδεία αστυνομίας οδηγήθηκαν στο ΚΤΕΛ, προκειμένου να ταξιδέψουν για την Θεσσαλονίκη.

12 akatsleof

Ένας άλλος αριθμός προσφύγων, άγνωστος, αλλά σίγουρα πάνω από εκατό άτομα, έφυγαν με τα πόδια και κινήθηκαν κατά ομάδες προς την πόλη.

13 akatsfi

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για όσους έφυγαν και για όσους έμειναν...

Οι συνθήκες στον Κατσικά ακατάλληλες, ειδικά για οικογένειες με πολλά παιδιά, όπως είναι οι περισσότεροι.

Αρκετοί έχουν προβλήματα υγείας και έφτασαν με παραπεμπτικά γιατρών.

Ήδη ορισμένοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα με κολπική μαρμαρυγή, οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

Η ταλαιπωρία τους ήταν μεγάλη και προφανώς θα έχει συνέχεια..

Θύματα του πολέμου, αλλά και της αδυναμίας της Ευρώπης, να δώσει μία αξιοπρεπή και πολιτισμένη λύση.

14 bakats1615 akats6

Epiruspost, 21 Μάρτιος 2016

 

Μαρτυρία

Είμασταν παρόντες στην άφιξη των λεωφορείων με τις πρώτες εκατοντάδες των προσφύγων, ανάμεσά τους πολλών Κούρδων από το Κομπάνι, στο παλιό αεροδρόμιο της Κατσικάς Ιωαννίνων, σ' ένα χώρο ο οποίος, αν και έχει θεωρηθεί ακατάλληλος από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνει - ενώ το στρατόπεδο Βελισσαρίου λ.χ., το οποίο σήμερα υπολειτουργεί, έχει και καλή θέση και δίκτυο υποδομών -, αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 5.000 ανθρώπους.

Δεν θα περιοριστώ στην περιγραφή των συναισθημάτων τους ή των υγειονομικών προβλημάτων αλλά, καθώς θεωρώ ότι η δημοσιοποίηση της χαώδους εικόνας, που αντικρύσαμε, και είναι υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη και μπορεί να συμβάλει σε βελτιώσεις, καταθέτω εδώ τις διαπιστώσεις μας.

1. Οι πρόσφυγες δεν είχαν ενημερωθεί κατά τη διαδρομή, πού κατευθύνονταν, και γι' αυτό η αυθόρμητη αντίδραση πολλών, μόλις κατάλαβαν πού βρίσκονται, ήταν η επιθυμία να φύγουν. Ήδη μια πομπή πεζών κατευθύνεται μέσα στο σκοτάδι από την Κατσικά στα Γιάννενα.

2. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια των 2 εθελοντών μεταφραστών στα αραβικά να κατευνάσουν τους ανθρώπους αυτούς και να τους εξηγήσουν ότι μετά από την καταγραφή και την πρόχειρη εγκατάσταση μπορούν να αποχωρήσουν δυσκολευόταν από την ακατανόητη άρνηση της Αστυνομίας να τους επιτρέψει να μιλήσουν από τα μικρόφωνα των λεωφορείων.

3. Οι σκηνές των 8 ατόμων δεν είναι εφοδιασμένες με κρεβάτια ούτε και με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

4. Όπως έμαθα εκ των υστέρων, η Αστυνομία συνέλαβε τον Δημοτικό Σύμβουλο Σωτήρη Μαλάμο, ο οποίος, έχοντας - και με την παραπάνω ιδιότητα αλλά και ως μέλος της νεοσύστατης Επιτροπής Αλληλεγγύης - υποχρέωση να παρακολουθεί την κατάσταση, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον χώρο του στρατοπέδου (αφέθηκε αργότερα ελεύθερος).

Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!

Facebook, 20 Μάρτιος 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 22:17

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.