Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 21:00

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»:Τα πρώτα προσφυγόπουλα γράφτηκαν στα σχολεία μας!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

Αθήνα, 17-6-2016

Τα πρώτα προσφυγόπουλα γράφτηκαν στα σχολεία μας!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στη δημόσια εκπαίδευση

 

Ένα μελίσσι 70 και πάνω ανθρώπων, πρόσφυγες γονείς με τα παιδιά τους, με συνοδούς εκπαιδευτικούς από το σωματείο μας, τον Αριστοτέλη, και μεταφραστές από την κατάληψη CityPlaza, γέμισαν σήμερα τις αυλές των σχολειών των περιοχών μας, το 20ο, 51ο, 54ο, 55ο για να γραφτούν στα δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Εκεί τους περίμεναν οι δάσκαλοι και οι διασκάλες με γλυκά και φρούτα για το πρώτο καλοσώρισμα!

Η χαρά γονιών και παιδιών ήταν απερίγραπτη!

Το σωματείο μας πρωτοστάτησε μαζί με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ώστε να καμφθούν όλα τα εμπόδια και οι δυστοκίες που έθετε η διοίκηση για την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων.

Προσπάθειες μπλοκαρίσματος των εγγραφών και αναμονής τους για το Σεπτέμβριο με επιχειρήματα ότι θα υπάρξει συνολική νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο κ.λπ. βρήκαν τη σαφή αντίδραση του σωματείου μας.

Η νομοθεσία και οι συμβάσεις είναι σαφείς και κάθε προσπάθεια να ερμηνευτούν με τρόπο ώστε να εμποδίσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των γονιών των προσφυγόπουλων δεν έγινε ούτε θα γίνει αποδεκτή από το σωματείο μας και από το σύνολο του εκπαιδευτικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης.

Είμαστε περήφανες και περήφανοι που ως εκπαιδευτικό σωματείο μαζί με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας, τους διευθυντές/ντριες των σχολείων και την ομάδα εκπαιδευτικών του CityPlaza, συμβάλλαμε αποφασιστικά ώστε τα παιδιά αυτά να βρίσκονται την επόμενη χρονιά στα κανονικά σχολεία και όχι σε γκέτο.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με όλες μας τις δυνάμεις.

Ο Συντονισμός Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό, στον οποίο συμμετέχει και το σωματείο μας, μαζί με τα εκπαιδευτικά σωματεία και όλες τις αντίστοιχες Πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το Προσφυγικό καλούμε σε μαζική κατάθεση αιτήσεων για εγγαφή στις σχολικές μονάδες της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

 

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να μην επιτρέψουμε την γκετοποίηση των παιδιών αυτών που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση.

 

Συγκεντρώνουμε τις αιτήσεις των γονιών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πρωτοστατούμε τα σωματεία και οι συλλογικότητες στην εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία μέχρι της 21/6 και τον Σεπτέμβρη, στη διευκόλυνση της μεταφοράς τους με πούλμαν, στην ίδρυση τάξεων υποδοχής υποστηρικτικής δομής σε όλα τα σχολεία, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλα τα παιδιά των σχολείων.

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε συνέντευξη τύπου για αυτό το ζήτημα.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                   Η γραμματέας

Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα  

 sylaristotelis

Ν 4251/2014: Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης και λοιπές διατάξεις. (618697)

Αρθρο :21
Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :1
Κατ'Εξουσιοδότηση εκδοθείσα Νομοθεσία : 2

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αρθρο 21

Κοινά δικαιώματα πολιτών τρίτων χωρών

1. Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στη χώρα έχουν ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης στο σύνολο της επικράτειας. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να απαγορεύεται, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, η διαμονή ή η εγκατάσταση τους σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της Χώρας.

2. Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ημεδαπούς.

3. Οι διατάξεις του ν.δ. 57/1973, όπως κάθε φορά ισχύει, για την κοινωνική προστασία,εφαρμόζονται και στους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

4. Οι κρατούμενοι πολίτες τρίτων χωρών ενημερώνονται, σε γλώσσα την οποία κατανοούν,αμέσως μετά την εισαγωγή τους σε ίδρυμα, για τους κανόνες διαβίωσης τους σε αυτό, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Διευκολύνεται, επίσης, η επικοινωνία τους με

διπλωματικούς ή προξενικούς υπαλλήλους του Κράτους, του οποίου έχουν την ιθαγένεια ή από το

οποίο προέρχονται, καθώς και με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

5. Οι πράξεις που προβλέπονται στα άρθρα 1 και 2 του ν. 927/1979 (Α 139) και στην παρ. 1 του

άρθρου 16 του ν. 3304/2005 (Α 16) διώκονται αυτεπαγγέλτως.

6. Η ισχύς της άδειας διαμονής, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος Κώδικα,

δεν θίγεται από προσωρινές απουσίες που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες ετησίως ούτε από απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή από μία απουσία δώδεκα συναπτών μηνών κατ` ανώτατο όριο για σοβαρούς λόγους, ιδίως εγκυμοσύνη και

μητρότητα, σοβαρή ασθένεια ή σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σε άλλο κράτος - μέλος ή τρίτη χώρα.

7. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση, όπως και οι ημεδαποί. Οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουν, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση στις δραστηριότητες της σχολικής ή εκπαιδευτικής κοινότητας.

8. Για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. Κατ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων

χωρών, εφόσον:

α. Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της`Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.

β. Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.

γ. Εχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.

δ. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή.

 

9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν στη χώρα προέλευσης και οι προϋποθέσεις κατάταξης σε βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και εγγραφής μαθητών, οι οποίοι είναι πολίτες τρίτων χωρών, στα δημόσια σχολεία. Με όμοια απόφαση μπορεί να ρυθμίζονται θέματα προαιρετικής διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας και πολιτισμού εκεί όπου υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών που ενδιαφέρονται, στο πλαίσιο των ενισχυτικών δράσεων του Υπουργεί ου Παιδείας και θρησκευμάτων και να καθορίζονται, η εργασιακή σχέση και τα προσόντα των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν τη μητρική γλώσσα και τα στοιχεία πολιτισμού της χώρας προέλευσης τους.

 

10. Υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, πολίτες τρίτων χωρών, που έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπό τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις, όπως και οι ημεδαποί.

 

11. Για την άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας από πολίτες τρίτων χωρών και εφόσον πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού αμοιβαιότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 21:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.