Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 20:16

Ο κόσμος στο Ωραιόκαστρο προστάτεψε τα προσφυγόπουλα από τις επιθέσεις των ακροδεξιών

Επί τρεις μέρες, Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη, οι ακροδεξιοί της «Πατριωτικής Ένωσης Ωραιοκάστρου» προσπάθησαν να εμποδίσουν τα 9 προσφυγόπουλα να μπουν στις αίθουσες των σχολείων. Οι 15-20 ακροδεξιοί μαζεύτηκαν και τις τρεις μέρες βρίζοντας και προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους αλληλέγγυους.

Όμως οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τους αντιφασίστες, τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον χώρο, υπό την προστασία της αστυνομίας. Όμως είχαν το θράσος να επιτεθούν και να προπηλακίσουν δύο γυναίκες δημοσιογράφους, της ΕΡΤ3 και του Σκάι.

Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς το Ωραιόκαστρο έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με την φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, ύστερα από την ρατσιστική απόφαση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, να μην δεχτεί προσφυγόπουλα, αλλά και τις ρατσιστικές δηλώσεις του δημάρχου, που δημιούργησαν μια κατάσταση ρατσισμού και μίσους στην περιοχή. Αυτό το κλίμα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά «Πατριωτική Ένωση Ωραιοκάστρου» και να επιβάλει με τον εκφοβισμό -προς τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς- να μην πάνε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο.

Όμως από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, γονείς και κινηματικές συλλογικότητες της περιοχής, δημιουργώντας ένα τοίχο απέναντι στον ρατσισμό και δηλώνοντας ότι τα παιδιά των προσφύγων είναι ευπρόσδεκτα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να οργανώσουν μια γιορτή υποδοχής των προσφυγόπουλων στο σχολείο. Μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και με μουσική και τους μοίρασαν δώρα τα οποία είχαν φτιάξει οι μαθητές του σχολείου.

Οι ακροδεξιοί, συνέχιζαν να παραμένουν έξω απ’ το σχολείο και να απειλούν υπό την προστασία της αστυνομίας, αλλά όταν κάποιος απ’ αυτούς επιχείρησε να εισβάλει στο σχολείο, αναγκάστηκε να φύγει με το... ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η αποφασιστική κινητοποίηση του αλληλέγγυου κόσμου και των αντιφασιστών ήταν μια δυναμική απάντηση στο κλίμα ρατσισμού και τρομοκρατίας που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί στο Ωραιόκαστρο. Ύστερα από αυτές τις κινητοποιήσεις, το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τις ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία για την αντιμετώπιση παραβάσεων των διατάξεων του νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

1 oraiokastro ratsistes 620x330

0 0 0 0 2α IMG 20170217 1554173 CAM032294 CAM03240 16 IMG 20170217 155642

Πηγές;

https://www.kar.org.gr/2017/02/21/katadikazonte-apo-to-dimotiko-symvoulio-oreokastrou-ta-episodia/ από https://www.thepressproject.gr

http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/02/blog-post_617.html

http://www.oraiokastronet.gr/?p=41147

http://www.oraiokastronet.gr/?p=41130

http://www.oraiokastronet.gr/?p=41064

http://www.gkordis.com/2017/02/blog-post_724.html

Βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=STrtRIYvlUE

https://www.youtube.com/watch?v=Cn45Kbxq34o

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 23:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.