Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 14:15

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στην Ξάνθη (5/11) και στην Κομοτηνή (6/11)

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, αντίστοιχα, ενάντια στην επίσκεψη του φασίστα Λαγού, βουλευτή της ΧΑ.

Ο Λαγός θα εγκαινίαζε τα νέα γραφεία της φασιστικής οργάνωσης στην Ξάνθη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του AlfaVita την προηγούμενη μέρα:

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη διοργανώνουν φορείς, σωματεία, ενώσεις και οργανώσεις ενάντια στην επαναλειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη.

Συγκεκριμένα οι φορείς καλούν σε «πανεργατικό, παλλαϊκό, αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Νοέμβρη, Κεντρική Πλατεία, 5μμ», σημειώνοντας πως «στέλνουν μάλιστα τγια τα εγκαίνια ον Λαγό, που έπαιζε κεντρικό ρόλο στις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής για τις οποίες όλη η ηγεσία είναι υπόδικη».

Έως τώρα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, το Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διαδασκαλικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Αποφοίτων ΕΠΑΘ, το Σωματείο Εργαζόμενων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο Σύλλογος Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΣΥΠΕΞΑ), η Πολύχρωμη πολυπολιτισμική ομπρέλλα Ξάνθης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το xanthi2.gr, ο Βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός, απέστειλε επιστολή σε ένα άκρως νομικίστικο ύφος στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης ενόψει των εγκαινίων των νέων γραφείων του νεοναζιστικού κόμματος.

Στην επιστολή που παραπέμπει σε εξώδικο και ενόψει των αντιδράσεων που προκαλούν τα εγκαίνια και την κινητοποίηση που υπάρχει από σωματεία, συλλογικότητες και κόμματα, απαιτούν από την Αστυνομία – επικαλούμενοι συνταγματικά δικαιώματα…- να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της ανεμπόδιστα.

Η επιστολή καταλήγει σε απειλητικό τόνο λέγοντας ότι σε αντίθετη κατεύθυνση «θα στραφεί με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον των οργάνων και των προϊσταμένων της ΕΛΑΣ καθώς και άλλου υπεύθυνου». Προφανής στόχος της επιστολής είναι ο εκφοβισμός της Αστυνομίας και η λήψη υπερβολικών μέτρων ασφαλείας προκειμένου να μην γίνουν αισθητές οι σοβαρές αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή εναντίον των νέων γραφείων.

Στην ίδια επιστολή ζητά να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των μελών της του φασιστικού κόμματος στα γραφεία τους κάθε Τετάρτη 6-8 μ.μ. που λειτουργούν για να μην παρεμποδιστεί από «αναρχικά και αριστερίστικα στοιχεία» όπως υποστηρίζει:

Επιρρίπτει ευθύνες για την «περιφρούρηση» στο παρελθόν

Παράλληλα όμως, οι ευθύνες που επιρρίπτει στις αστυνομικές αρχές ότι «δεν έχουν περιφρουρήσει την απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων της» αποτελεί υπαινιγμό για την επαναφορά της μόνιμης αστυνομικής φρουράς που υπήρχε στα προηγούμενα γραφεία, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και είχε αποσυρθεί μετά τις διώξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013 και μετά από συνεχή επεισόδια και επιθέσεις ταγμάτων εφόδου σε βάρος κυρίως μειονοτικών, περίπου 3.500 πολίτες της Ξάνθης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, είχαν πραγματοποιήσει μαζική πορεία εναντίον της δράσης της ΧΑ με αποτέλεσμα να πάψει κάθε δράση της οργάνωσης και να εκκενωθούν τα γραφεία που διέθετε στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, μετά τη δολοφονία Φύσσα, με ομόφωνο ψήφισμά του ο Δήμος Ξάνθης έχει χαρακτηρίσει τη Χ.Α. ανεπιθύμητη στην πόλη και δεν της επέτρεψε πρόσφατα, να καταθέσει στεφάνι στα Ελευθέρια της πόλης. Αντιδράσεις για την επίσκεψη Λαγού στην περιοχή υπάρχουν και στην Κομοτηνή, όπου σχεδιάζει επισκέψεις ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α.

AlfaVita, 4 Νοεμβρίου 2016. 

Και στις δύο πόλεις η συγκεντρώσεις ενάντια στους φασίστες ήταν επιτυχημένες, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία προστάτεψε τις φασιστικές συγκεντρώσεις και μάλιστα επιτέθηκε εναντίον των αντιφασιστών με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Βροντερό ΟΧΙ στους νεοναζί σε Ξάνθη χτες και Κομοτηνή σήμερα

Μετά το βροντερό ΟΧΙ που εισέπραξαν χτες [5/11] οι νεοναζί στην Ξάνθη τους ήρθαν σήμερα [6/11] καπάκι και οι αποδοκιμασίες που δέχτηκαν από τον αντιφασιστικό λαό της Κομοτηνής.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο indymedia αναφέρουν ότι πολίτες απέκλεισαν τα γραφεία της Χ.Α. στα οποία ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης με ομιλητή τον βουλευτή της Λαγό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι συγκεντρωμένοι αντιφασίστες δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από διμοιρία των ΜΑΤ.

Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, 6 Νοεμβρίου 2016. 

Η Ξάνθη είπε ΟΧΙ στους νεοναζί. Μεγάλη ειρηνική πορεία στα εγκαίνια της ΧΑ

Πάνω από χίλιους διαδηλωτές που αντιδρούν, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά καθόλου κόσμο δεν είχαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΧΑ στην Ξάνθη.

Η πόλη αντέδρασε δυναμικά και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΔΕΔΥ, κομμάτων, νεολαιών, του φοιτητικού συλλόγου και άλλων συλλογικοτήτων αρκετοί ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και πραγματοποίησαν μεγάλη αντιφασιστική πορεία. Η πορεία προσέγγισε τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπου βρέθηκε ο βουλευτής Ι. Λαγός και άλλοι 4 βουλευτές αλλά καθόλου κόσμος για εγκαίνια καθώς περίπου 10 μέλη βρέθηκαν στην τελετή.

Διαμαρτυρία κάτω από τα γραφεία υπό το βλέμμα του Λαγού

Κάτω από τα γραφεία και υπό το βλέμμα των στελεχών της ΧΑ και του Λαγού οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για 10 λεπτά φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Χ.Α., του φασισμού και των νεοναζί και αποχώρησαν ειρηνικά ολοκληρώνοντας την πορεία τους στην πλατεία.

Ήταν μια μαζική και ειρηνική διαδήλωση, όπως το 2013, που έστειλε το δικό της μήνυμα από την πολυπολιτισμική Ξάνθη ενάντια στη Χ.Α. που ευθύνεται για αρκετές επιθέσεις εναντίον μειονοτικών και αντιφασιστών μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων συνδικαλιστές, φοιτητές, μέλη νεολαιών, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί απλοί πολίτες από την πλειονότητα και τη μειονότητα.

Απόπειρα επίθεσης σε δημοσιογράφο από χρυσαυγίτες

Πριν την έναρξη των εγκαινίων στελέχη της ΧΑ ακολούθησαν το δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο του Xanthi2.gr που κάλυπτε τα γεγονότα κάτω από τα γραφεία τους και επιχείρησαν να τον φωτογραφίσουν στο πρόσωπο από απόσταση 1-2 μέτρων. Εκείνος δεν τους επέτρεψε και ομάδα 2-3 ατόμων επιχείρησε να του επιτεθεί αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα παρενέβησαν δεκάδες αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη σκηνή και τους απομάκρυναν. Αποχωρώντας ένας εκ των μελών της ΧΑ ισχυρίστηκε ότι είναι βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος . Ο Δημοσιογράφος έχει δεχτεί απειλές από νεοναζί στο παρελθόν.

Βίντεο: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στην Ξάνθη. Κάτω από τα γραφεία της ΧΑ 

Xanthi2, 5 Νοεμβρίου 2016. 

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Ξάνθης για τα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής (video)

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Ξάνθης για τα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής (video

Μετά το τέλος της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια της ΧΑ και αφού διαλύθηκαν οι διαδηλωτές, ομάδα περίπου 300 αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Πλατεία, σε απόσταση 200 μέτρων από τα γραφεία της ΧΑ.

Αρχικά επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας, που είχε λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Επιτέθηκαν με μολότωφ και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια ανασυντάχθηκαν στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά το ATM της τράπεζας Eurobank που υπάρχει την πλατεία ενώ παραβίασαν το πρώην κατάστημα της τράπεζας και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές μέσα και έξω.

Ακολούθησαν οδομαχίες στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που επιχείρησαν να τους απωθήσουν και ανταλλαγή πολλών μολότωφ και δακρυγόνων. Οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδους και πήραν τα τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα της οδού ενώ όλη η κεντρική οδός μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με καμμένους κάδους και καπνογόνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους πλαγιοκοπήσουν από το Χατζιδάκειο ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών οπισθοχώρησε προς το Πολυτεχνείο, βάζοντας φωτιές σε κάδους. Μπήκαν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου είναι σε εξέλιξη πάρτυ. Πρόκειται για ομάδες που προέρχονται από την Ξάνθη, τις γύρω περιοχές και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προγραμματίζουν σειρά δράσεων για όλο το διήμερο λόγω της παρουσίας των βουλευτών της ΧΑ στη Θράκη.

facebook.com/genikiapergia/

Athens Indymedia, 5 Νοεμβρίου 2016. 

Αντιφασιστικό «όχι» κατά της Χρυσής Αυγής και στην Κομοτηνή

Με αντιφασιστικό συλλαλητήριο απάντησαν και οι Κομοτιναίοι κατά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην πόλη.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην αντιφασιστική διαμαρτυρία που οργάνωσαν στην Πλατεία τα μέλη της αντιφασιστικής κίνησης Ροδόπης και των «Ελευθεριακών Σχημάτων Κομοτηνής».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω απο την πλατεία, όπου συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές.

Οι τόνοι ανέβηκαν για λίγο όταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής, βγήκε στο μπαλκόνι των γραφείων του κόμματος και βιντεοσκόπησε με το κινητό του την συγκέντρωση.

Η ένταση περιορίστηκε σε συνθήματα.

Γύρω στις 7 μμ ξεκίνησε η πορεία των Αντιεξουσιαστών προς την παλιά Νομική.

Trakyan in Sesi, 6 Νοεμβρίου 2016. 

Ενημέρωση από Κομοτηνή

Πριν λίγα λέπτα και χωρίς καν να δοθεί δευτερόλεπτο συνεννόησης έγινε πέσιμο από διμοιρία των ΜΑΤ στο μπλοκ που βρισκόταν κάτω από τα γραφεία των ναζι. Έγινε χρήση αρκετών δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Το σώμα της συγκέντρωσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο συντριβάνι της πλατείας.

Athens Indymedia, 6 Νοεμβρίου 2016.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής

Η αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία της Κομοτηνής ενάντια στην προγραμματισμένη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, με ομιλητή το Λαγό, μόλις ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από το πρωί μέχρι και τώρα δε σταμάτησαν να ακούγονται συνθήματα, ενώ οι φασίστες (τα 15 άτομα που κατάφεραν να μαζευτούν), ακόμα και με την προστασία 4 διμοιριών, δεν τόλμησαν να βγουν από τα γραφεία τους. Το μπλοκ παρέμεινε μαζικό και δυναμικό μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, οπότε και αποχώρησε συντεταγμένα με πορεία.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής 

Ενημέρωση από την αντιφασιστική συγκέντρωση- πορεία στην Κομοτηνή

Χτες, στις 6/11, σύντροφοι, συντρόφισσες και συλλογικότητες από πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκαν στην Κομοτηνή για την αντιφασιστική συγκέντρωση όπου είχαν καλέσει συλλογικότητες της πόλης. Από το πρωί προχωρήσαμε σε αποκλεισμό των γραφείων την Χ.Α, ενώ μπάτσοι επιτέθηκαν στην συγκέντρωση για να μπορέσουν οι ελάχιστοι φασίστες και ο περιφερόμενος θίασος- βουλευτής της Χ.Α Λαγός και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωσή τους, να εισέλθουν στα γραφεία τους. Ακολούθησε σύγκρουση όπου και έπεσαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στην κεντρική πλατεία, έξω από τα γραφεία των φασιστών, οι οποίοι ήταν γύρω στους 20 και φυλάσσονταν από 5 διμοιρίες ενώ βρίσκονταν στον 4ο όροφο. Η συγκέντρωση ήταν δυναμική, με αρκετό παλμό και συνθήματα καθ' όλη την διάρκεια και συμμετείχαν γύρω στα 150 άτομα. Μόλις τελείωσε η εκδήλωσή τους κινηθήκαμε με πορεία μέσα στην πόλη της Κομοτηνής προς την Π. Νομική, όπου και η αντιφασιστική πορεία έληξε.

[...]

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο», μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης -Ο.Σ-

Athens Indymedia, 7 Νοεμβρίου 2016

Φωτογραφίες

Ξάνθη

1 DSC 02082 DSC 0197 14 DSC 0200 15 DSC 02266 DSC 02377 DSC 02648 DSC 0182

 

Κομοτηνή

kom 0αkom 1kom 3

kom 6kom 7kom 5

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.