Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 00:07

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023: Γεωπονική σχολή στις 9, 10 και 11 Ιουνίου.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023

Δελτίο Τύπου

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του ανοίγοντας τις πύλες του στην Αθήνα στο γνωστό και φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής σχολής στις 9, 10 και 11 Ιουνίου.

Το εγχείρημα των Αναιρέσεων επιδιώκει σταθερά εδώ και 30 χρόνια να σηματοδοτήσει μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Για τις μελωδίες και τις συζητήσεις, για την πολιτική και την τέχνη της ανατροπής.

Τα τραγούδια ενός καλύτερου αύριο ζωγραφίζουν τους δρόμους του αγώνα και αντιστέκονται στη σιωπή του σκοταδιού που προσπαθούν να χτίσουν. Δεν θα αναμένουμε για την περαιτέρω επιδρομή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του αδιέξοδου μονόδρομου που δείχνουν. Η πάση θυσίας ανάπτυξη του καπιταλισμού, της προσέλκυσης των επενδύσεων και των ανταγωνισμών σημαίνουν την αφαίρεση της ίδιας μας της ζωής και την ισοπέδωση του πλανήτη. Η συνέχεια και επέκταση του πολέμου δίπλα μας, σημαίνει επιπλέον τόνους χρημάτων σε εξοπλισμό και στρατό, κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της νεολαίας. Η διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης που ζει σήμερα ο λαός και η νεολαία, σημαίνουν ακρίβεια, ζωή και εργασία λάστιχο, καταστολή, φασισμό και μνημονιακές δεσμεύσεις ως το 2060.

Με κάθε κόστος επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Ο δημόσιος χώρος, τα πολιτισμικά αγαθά, ο κοινωνικός πλούτος και η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας προορίζονται να σκεπαστούν κάτω από το πέπλο του κέρδους των λίγων. Είναι καθαρό πως τελικά δεν υπολογίζουν καμία κοινωνική και λαϊκή ανάγκη, παρά μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!

Δεν θα δώσουμε ανάσα σε αυτόν τον σάπιο κόσμο. Από τη Γαλλία με τις απεργίες διαρκείας, έως τις συγκλονιστικές απεργίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών, την υπεράσπιση των πολιτιστικών χώρων μέχρι τις καταλήψεις των μαθητών σε όλη τη χώρα που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας έδειξε ότι δεν υποτάσσεται. Εμείς θα αρκεστούμε στις «μισές» ή τις «ρεαλιστικές» λύσεις;  Θα προσμένουμε στις υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν; Σίγουρα όχι. Οι κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη της χώρας γύρισαν τον δείκτη ανάποδα στις δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Στη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα τις ελευθερίες, το χρόνο και τα δικαιώματα μας για μια καλύτερη ζωή.

Έχουμε αταλάντευτο στόχο να φτιάξουμε μια προβολή της νέας κοινωνίας, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αυταπάρνησης στο σήμερα. Φέρνουμε τη νέα εποχή της σύγκρουσης και της ανατροπής, με πυξίδα τους κοινούς αγώνες των λαών, για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Είμαστε το μέλλον και όχι το κόστος! Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις επιδιώκει να συμβάλλει στο χτίσιμο ενός παραθύρου στον κόσμο που ονειρευόμαστε και σας καλεί σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής διαπάλης. Να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό και την υποχωρητικότητα, να διασκεδάσουμε και να γευτούμε τον πολιτισμό της χειραφέτησης.

Σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των χορηγών,  στήνουμε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού των κάτω και φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε.

Stay Tuned
Website: 
https://anaireseis.gr & https://festival.anaireseis.gr
Facebook: anaireseis
Instagram: anaireseis.theproject
Twitter: anaireseis
YouTube: anaireseis
TikTok: anaireseis

 programmasynolo

anaireseissynavlies

anaireseis syz

Οι «Αναιρέσεις» έρχονται δυναμικά!

30 χρόνια Αναιρέσεις και το Φεστιβάλ επιστρέφει στο γνώριμο καλοκαιρινό ραντεβού στη Γεωπονική Σχολή στις 9 -10 -11 Ιουνίου και υπόσχεται ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε. Με κεντρικό σύνθημα «Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!» οι Αναιρέσεις σηματοδοτούν ξανά μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή. Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν τις δυνάμεις του η νΚΑ, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 9 Ιούνη

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με την εκδήλωση με τίτλο «Δυναμώνουμε αυτό που τους φοβίζει! Πρόταση για κίνημα ανατροπής και ισχυρή επαναστατική Αριστερά». Λίγες εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική περίοδο. Ο αρνητικός συσχετισμός που διαμορφώνεται, οι αιτίες της νίκης της ΝΔ, η συντριβή της συναινετικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα η κρίση των διαχειριστικών αντιλήψεων, καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την οικοδόμηση μιας αντιπολίτευσης και μιας αριστεράς εκτός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης συζητάμε: για τα συμπεράσματα των εκλογών της 21ης Μάη, την αποτίμηση όλης της προηγούμενης περιόδου, την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, με στόχο την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή της επίθεσης και την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συνολικά. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος ανένταχτες και ανένταχτοι αγωνιστές/τριες, μέλη και οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επιπλέον, θα παρέμβει εκπρόσωπος από το Κόμμα Εργατών ΤΙΡ που θα μεταφέρει την εμπειρία των αγώνων και της πρόσφατης μεγάλης σημασίας εκλογικής μάχης από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Στο πρώτο workshop, μετά από τις μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις τον Μάρτιο με το έγκλημα στα Τέμπη και με αφορμή την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος ευρύτερα, ο Ανυπότακτος Μαθητής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες συζητούν με θέμα «Καταστολή: αναγκαίο κακό ή φόβος για τους αγώνες μας;» και πώς θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, ο Κώστας Σαββόπουλος μας παρουσιάζει το βιβλίο του «I still love H.E.R.», προσπαθώντας να αναδείξει με μια πιο συνολική ματιά στο φαινόμενο της ραπ και τον σεξισμό μέσα σε αυτή. Θα παρέμβει η Χαρά (rap τραγουδίστρια).

Επιπλέον, η παιδική γωνιά φέτος έρχεται στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις πλήρως αναβαθμισμένη. Την πρώτη μέρα η αφήγηση του «Παραμύθια από 'δω κι από 'κει», ιστορίες για μικρούς και μεγάλους, με συγγραφή και αφήγηση από τον Κωνσταντίνο Σβόλη, την Αγγελική Σαρακινού και την Μαρία Κουτρώνα.

Την Παρασκευή ξεκινάμε με μια λίγο διαφορετική σκηνή από την καθιερωμένη hip hop σκηνή με τις δύο ανερχόμενες τραγουδίστριες EXPE και Χαρά. Ακολουθεί η φωνή της επαναστατημένης Χιλής, η Ana Tijoux και η Dolly Vara. Στην άλλη πλευρά του Γεωπονικού, εμφανίζονται οι κωμικοί Χρύσα Κατσαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα και Αριστοτέλης Ρήγας. Ακολουθούν ο διασκεδαστικός Σπύρος Γραμμένος και το γλέντι που θα κρατήσει με τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Σάββατο 10 Ιούνη

Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ «Πολιτισμός: "Ευγενική χορηγία", εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» ανοίγει την κουβέντα για τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για την εκμετάλλευση του πολιτισμού και την πλήρη παράδοση του σε ιδιωτικά συμφέροντα σε αντίθεση με την ανάγκη ο πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους/ες. Μια συζήτηση που ειδικά φέτος άνοιξε με ορμή και με αντιστάσεις, είτε αυτό αποτυπώθηκε στους αγώνες των καλλιτεχνών, είτε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, αλλά και στις διεκδικήσεις συλλογικοτήτων γειτονιάς για ελεύθερους και δημόσιους χώρους.

Η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού - Ακ. Πλάτωνος - Σεπολίων, η Αντωνία Λεγάκη και μέλος από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών «ο Αριστοτέλης», με αφορμή το περιστατικό του παιδοβιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, ανοίγει τη συζήτηση για την εμπορία και την σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking. Αργότερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους A La Carte (2021), αφού έχει κάνει τη διεθνή φεστιβαλική της πορείας, συζητώντας με τους σκηνοθέτες Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα.

Στην παιδική γωνιά θα παρουσιαστεί μια μουσική διαδραστική αλλά και εκπαιδευτική παράσταση που έχει σκοπό να μπολιάσει στους μικρούς μας φίλους τον ιό της μουσικής και να τους μεταδώσει τη μαγεία του ρυθμού και της μελωδίας με τίτλο «Μαμά έχουμε πρόβα». Επιπλέον, η ομάδα Political Stencil παραδίδει μαθήματα graffiti στο χώρο του Φεστιβάλ.

Το βράδυ του Σαββάτου προορίζεται για δυνατούς χορευτές και χορεύτριες. Στην μια σκηνή κυριαρχεί η ηλεκτρονική μουσική, καθώς εμφανίζονται με live set οι SWORR, ο ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ, οι Lip Forensics, οι Tendts, καθώς και dj set από την Maria Papidaki. Στην άλλη σκηνή, μεταφερόμαστε σε μια λαϊκή - παραδοσιακή βραδιά με τις Αναφανδόν και τον Άρη Μάθεση, την μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου και την ανερχόμενη λαϊκη φωνή του Γιάννη Διονυσίου. Το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί με τα Κιντέρια.

Κυριακή 11 Ιούνη

Τελευταία μέρα του τριημέρου, ένα από τα επίκαιρα ζητήματα της εποχής, αυτό της τεχνολογικής εξέλιξης και των δυνατοτήτων της στο σήμερα απασχολεί την εκδήλωση με τίτλο«Reset the system: Όρια και προοπτικές των τεχνολογιών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας». Η συζήτηση θα καταπιαστεί με τις αλλαγές στον τομέα της εργασίας, των αυτοματισμών, των φαρμάκων, της βιολογίας μέχρι και τις αλλαγές στον έλεγχο της πληροφορίας και της επιτήρησης, συνδέοντας τις απελευθερωτικές δυνατότητες που δίνουν αυτές οι εξελίξεις στην ίδια την κοινωνία και της ζωή μας και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, απέναντι στη λογική της αγοράς και του κέρδους.

Χωράμε στις γειτονιές μας ή είμαστε απλά εμπόδιο στην απόλυτη παράδοση της Αθήνας στον τουρισμό και τα σχέδια του κεφαλαίου; Στο πρώτο workshop της Κυριακής, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήσεις πόλης συζητούν για τον αγώνα επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, κόντρα στα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Παράλληλα, διεθνείς οργανώσεις που φιλοξενούνται από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία, Ισπανία) από κοινού με τη νΚΑ και το ΝΑΡ διοργανώνουν μια ανοιχτή συζήτηση για τους κοινούς διεθνιστικούς αγώνες στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από διαφορετικές γωνιές της γης.

Το πρόγραμμα της παιδικής γωνιάς την τελευταία μέρα, περιλαμβάνει εργαστήρια συμπερίληψης, κατανόησης και ξεγνοιασιάς με τίτλο «Φίλοι & οικογένεια χωρίς αγένεια» με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη - παιδοψυχολόγο.

Τα γρασίδια των Αναιρέσεων την Κυριακή φαίνεται να είναι πιο καλοκαιρινά από ποτέ. Ξεκινούν με την παρουσίαση του αφιερώματος για τον Τάσο Λειβαδίτη «Ακόμα και η ζωή μου αποκτά σημασία, όταν τη διηγούμαι σε κάποιον άλλον». Ακολουθούν η Λένα Πλάτωνος με την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Γιάννη Παλαμίδα και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο. Μαζί στη σκηνή αυτή οι The Callas. Στην πίσω σκηνή «ηλεκτρίζουμε» τη βραδιά και τιμούμε τις κιθάρες με τους Void Droid, τους Playgrounded και τους Deaf Radio να σφυρίζουν τη λήξη του φετινού Φεστιβάλ.

Επίσης, στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.ά.

Φιλοδοξούμε τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσεων να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Θα είναι διαθέσιμο το νέο περιοδικό Αναιρέσεις με αφιέρωμα στον Πολιτισμό, η εφημερίδα ΠΡΙΝ, τα Τετράδια Μαρξισμού αλλά και ανεξάρτητες, κινηματικές εκδόσεις, fanzine κ.ά.

Info

Ώρα έναρξης πολιτικών εκδηλώσεων 19.30, συναυλιών 21.30

Τιμή εισόδου ενίσχυσης 5 € και για τις 3 ημέρες 12 €

Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.anaireseis.gr

www.nka.gr

https://festival.anaireseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 00:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.