Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 17:30

Για την εργατική εξέγερση στο Καζακστάν

 

 

Εισαγωγή elaliberta.gr

Τα τέσσερα κείμενα που δημοσιεύουμε αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζακστάν και αποτελούν ένα χρονικό της εξέγερσης τις τέσσερεις πρώτες μέρες και πριν τη σφαγή που εξαπέλυσε εναντίον του εξεγερμένου λαού το αυταρχικό καθεστώς. Αυτό που κυρίως αναδεικνύεται από αυτές τις αναρτήσεις, είναι ότι το κίνημα που εκδηλώθηκε στο Καζακστάν στις 2 Ιανουαρίου, είναι κυρίως μια εργατική εξέγερση, η οποία πλαισιώθηκε από τη νεολαία, τους ανέργους και τους φτωχούς των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών.

 

 

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

 

Για την εργατική εξέγερση στο Καζακστάν

 

 

3 Ιανουαρίου 2022

Ολόκληρη η περιφέρεια του Μανγκιστάου καλύπτεται από συλλαλητήρια που απαιτούν χαμηλές τιμές βενζίνης

Στην περιφέρεια Μανγκιστάου, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση κατά της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία προκλήθηκε από τον περιφερειακό Άκιμ και την κυβέρνηση, που διπλασίασαν την τιμή του φυσικού αερίου από 60 τένγκε σε 120 τένγκε ανά λίτρο. Οι ντόπιοι και οι εργάτες εξοργίστηκαν που έγινε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην περιοχή όπου παράγεται. Στη συνέχεια, συγκεντρώσεις και αποκλεισμοί δρόμων σάρωσαν όλα τα κέντρα της περιφέρειας και το ίδιο το Ακτάου.

Η πρώτη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στη Ζαναόζεν την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπου εργάτες πετρελαίου και άνεργοι μαγνητοσκόπησαν ένα βίντεο με το οποίο καλούσαν τις αρχές να μειώσουν το κόστος του γαλάζιου καυσίμου. Δεδομένου ότι οι αρχές δεν αντέδρασαν με κάποιο τρόπο σε αυτή την ανακοίνωση, την επόμενη κιόλας ημέρα κεντρικοί δρόμοι της πόλης αποκλείστηκαν.

Η αστυνομία και οι αρχές ήταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και στις προσπάθειες να διαλύσουν τον κόσμο η κατάσταση ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλα τα κέντρα της περιφέρειας και τους οικισμούς της περιοχής, ενώ το απόγευμα οι κάτοικοι του κέντρου της περιφέρειας, του Ακτάου, βγήκαν επίσης να διαμαρτυρηθούν.

Οι διαδηλωτές παντού διατύπωσαν τα ίδια αιτήματα και αν δεν μειωθεί η τιμή, πρότειναν να αυξηθούν οι μισθοί όλων των εργαζομένων στην περιφέρεια έως και 100%. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει μποϊκοτάζ όλων των πρατηρίων καυσίμων στην περιφέρεια μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και να απαιτηθεί η παραίτηση του περιφερειακού και του δημοτικού αξιωματούχου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργάτες των εξορυκτικών βιομηχανιών είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου.

Κατά συνέπεια, οι διαδηλωτές δεν διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων και στο κέντρο της περιφέρειας Ακτάου, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν μεταφερθεί στον τόπο της συγκέντρωσης. Ωστόσο, οι αρχές απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, καθώς ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται πλέον από τις συγκεντρώσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου και θα γίνουν πιο μαζικές.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν μόνο το έναυσμα και η αφορμή για μια τόσο μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρία, διότι οι κύριοι λόγοι είναι η γενική υποτίμηση του τένγκε και ο πρωτοφανής πληθωρισμός. Από την 1η Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της χώρας έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές σε πολλά είδη προϊόντων. Στην περιφέρεια του Μανγκιστάου, όπως και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας, το κύριο πρόβλημα για τους εργάτες είναι το χαμηλό επίπεδο των μισθών, καθώς και οι αφόρητες συνθήκες εργασίας.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν, επομένως, η αφορμή για μια διαμαρτυρία κατά του συνόλου της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση προς το συμφέρον των ξένων εξορυκτικών εταιρειών και των ντόπιων ολιγαρχών, οι οποίοι πλουτίζουν συνεχώς μέσω της υφέρπουσας υποτίμησης. Εξάλλου, ο όγκος της παραγωγής πετρελαίου και άλλων ορυκτών αυξήθηκε το τελευταίο έτος, που πωλήθηκε στις παγκόσμιες αγορές για σκληρό νόμισμα, ενώ το επίπεδο των μισθών παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο και η αγοραστική δύναμη μειώθηκε σημαντικά.

Οι εργάτες και οι κάτοικοι της Ζαναόζεν και της περιφέρειας Μανγκιστάου γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ως αποτέλεσμα, οι πολυεθνικές εταιρείες και η κυρίαρχη οικογένεια επωφελήθηκαν και έκαναν υπερκέρδη, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών του Καζακστάν βυθίστηκε στη φτώχεια. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι, καθώς και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και οι τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου.

Καθώς οι διαδηλώσεις είναι πλέον συνεχείς, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επεκταθούν σε απεργίες σε εταιρείες εξόρυξης που λειτουργούν και σε γειτονικές περιφέρειες στο δυτικό Καζακστάν. Είναι πιθανό ότι οι διαμαρτυρίες θα υποστηριχθούν σε όλη τη χώρα, καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις αυξάνονται. Για το λόγο αυτό οι αρχές έκλεισαν το διαδίκτυο στην περιφέρεια Μανγκιστάου και παρατηρήθηκαν επίσης διακοπές στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να αποτραπεί ο συντονισμός των διαδηλωτών.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν και το εργατικό συνδικάτο Ζανάρτου [«Жанарту» / Zhanartu] υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις των εργατών και των κατοίκων της Ζαναόζεν και της περιφέρειας Μανγκιστάου και τους καλεί να δημιουργήσουν τις επιτροπές δράσης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επιχειρήσεις και να διευρύνουν τα αιτήματά τους προκειμένου να κατακτήσουν το δικαίωμα να ιδρύσουν τα δικά τους ανεξάρτητα συνδικάτα, να διεξάγουν απεργίες, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι αγωνιστές και να μειωθούν οι τιμές των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και των καυσίμων.

Είναι σήμερα επίσης σημαντικό να αποτραπεί η βίαιη διάλυση των συγκεντρώσεων και οι συλλήψεις αγωνιστών. Αυτό προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση και αλληλέγγυα υποστήριξη των διαδηλωτών!

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

«ВСЯ МАНГИСТАУСКАЯ ОБЛАСТЬ ОХВАЧЕНА МИТИНГАМИ С ТРЕБОВАНИЕМ СНИЖЕНИЯ ЦЕН НА ГАЗ!», SocialismKz.info, 3 Ιανουαρίου 2022, http://socialismkz.info/?p=26778

 

4 Ιανουαρίου 2022

Μαζικές διαδηλώσεις για τρίτη μέρα στην περιοχή Μανγκιστάου

Οι μαζικές συγκεντρώσεις στην περιφέρεια Μανγκιστάου διανύουν την τρίτη ημέρα τους, με τους εργάτες και τους κατοίκους της περιοχής να απαιτούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όλο και περισσότερος κόσμος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ενώ συγκεντρώσεις και δράσεις αλληλεγγύης με τη Ζαναόζεν και το Ακτάου πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Τέτοιες συγκεντρώσεις και δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου στην Ατιράου, την Αστάνα, το Ακτόμπε, το Αλμάτι και το Ουράλσκ. Επιπλέον, στο Ουράλσκ εργάτες και ντόπιοι ακτιβιστές βγήκαν στο δρόμο για να υποστηρίξουν τα συλλαλητήρια τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιανουαρίου. Στο Αλμάτι, ακτιβιστές που συμμετείχαν στην 40ήμερη επιμνημόσυνη δέηση για τον γνωστό πολιτικό κρατούμενο Αρόν Αταμπέκ πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση. Οι αρχές στο Αλμάτι και την Αστάνα απέκλεισαν εν τω μεταξύ όλες τις κεντρικές πλατείες για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Ταυτόχρονα, το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές και γιουρτ [μογγολικές σκηνές] στις κεντρικές πλατείες της Ζαναόζεν και του Ακτάου, αποδεικνύοντας έτσι ότι η δράση τους θα έχει διάρκεια. Οι συγκεντρώσεις δεν σταματούσαν ούτε μία ώρα και συνοδεύονταν από απαγγελίες ποιημάτων ή τραγούδια. Επιπλέον, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη πολιτικοποίηση των συνθημάτων, καθώς εκτός από το σύνθημα «Αέριο 50, τένγκε!», οι νέοι φωνάζουν όλο και περισσότερο το σύνθημα «Shal – Ket!» («Φύγε γέρο!»), απευθυνόμενο στον δήμιο της Ζαναόζεν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι στη Ζαναόζεν και στο ίδιο το Ακτάου παραμένουν αποκλεισμένοι παντού. Στα χωριά Σεμπίρ, Τουσιμπέκ, Άκσουκουρ, Κιζιλ-Τομπέ στην περιφέρεια Μανγκιστάου, οι ντόπιοι εργάτες πετρελαίου και οι κάτοικοι βγήκαν για να υποστηρίξουν τα αδελφια τους και πραγματοποίησαν τις συγκεντρώσεις τους. Ο πληθυσμός επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη, προσφέροντας σε όλους τους διαδηλωτές ζεστό φαγητό και συγκεντρώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο τένγκε [περ. 2.000 ευρώ].

Παράλληλα, εργάτες και κάτοικοι απέκλεισαν εντελώς το αεροδρόμιο στο κέντρο της περιφέρειας, καθώς στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα με ειδικές δυνάμεις έφτασαν εκεί την προηγούμενη ημέρα, στις 3 Ιανουαρίου. Όλοι θυμούνται πολύ καλά τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από δέκα χρόνια και προσπαθούν να τα αποτρέψουν, αν και σύμφωνα με μαρτυρίες, εξοπλισμός και στρατιωτικό προσωπικό άρχισαν επίσης να κινούνται προς το κέντρο της περιφέρειας.

Από την πλευρά της, η κεντρική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από την προεδρική διοίκηση, προσπάθησε να κατευνάσει τους διαδηλωτές υποσχόμενη να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου από 120 τένγκε σε 90 τένγκε. Κανείς όμως δεν δέχτηκε αυτό το δώρο και όλοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τέλους. Στο συλλαλητήριο του Ακτάου, ο Αμίν Γελεουσίλοφ, ηγέτης των ανεξάρτητων συνδικάτων, ο οποίος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης με χαλκευμένες κατηγορίες το 2017-18, επέμεινε σε αυτό μπροστά στους συγκεντρωμένους εργάτες.

Στο γειτονικό κέντρο της περιφέρειας, το Ατιράου, ένας άλλος εξέχων πρώην πολιτικός κρατούμενος και υπερασπιστής των αγροτικών δικαιωμάτων, ο Μαξ Μποκάγιεφ, προσπάθησε να πάει στη συγκέντρωση και συνελήφθη αμέσως στην κεντρική πλατεία. Αυτό προκάλεσε περαιτέρω δυσαρέσκεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιθανό οι συλλήψεις να συνεχιστούν στις 4 και 5 Ιανουαρίου σε διάφορες περιοχές για να αποτραπεί η εξάπλωση των μαζικών συγκεντρώσεων.

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν πιστεύει τις εξηγήσεις των αξιωματούχων και του προέδρου Τοκάγιεφ. Μόλις πρόσφατα, περιφερειακοί αξιωματούχοι των ακιμάτ διαβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την τιμολόγηση του φυσικού αερίου και των καυσίμων, επειδή οι τιμές της ενέργειας φέρονται πλέον να καθορίζονται με ηλεκτρονικές προσφορές και από την αγορά. Αν και είναι σαφές ότι ο Τιμούρ Κουλιμπάγεφ (γαμπρός του Ναζαρμπάγεφ) και οι μηχανισμοί του βρίσκονται πίσω από την εγχώρια τιμολόγηση.

Οι αρχές προσπάθησαν επίσης να μεταθέσουν την ευθύνη για τον διπλασιασμό των τιμών στα τοπικά πρατήρια καυσίμων. Έτσι, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Μαγκζούμ Μιρζαγκαλίγεφ δήλωσε τα εξής: «Έχοντας αναλύσει τα στοιχεία των χονδρικών πωλήσεων για τον Ιανουάριο, παρατηρούμε ότι η λιανική τιμή διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 120 χιλιάδων τένγκε ανά τόνο, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο. Αυτό μας δίνει την αφορμή να υποθέσουμε πιθανή κερδοσκοπία τιμών μεταξύ των πρατηρίων καυσίμων».

Αλλά λίγοι άνθρωποι στη χώρα ξεγελιούνται πια από τέτοιες δηλώσεις που έχουν κάνει τον λαό να θυμώσει ακόμη περισσότερο. Και σε αυτό το σημείο οι εργατικές συλλογικότητες των μεταλλευτικών εταιρειών που λειτουργούν άρχισαν να συμμετέχουν μία – μία στις κινητοποιήσεις. Εάν η μαζική καταστολή ξεκινήσει τώρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα τα κοιτάσματα στην περιφέρεια Μανγκιστάου και στις γειτονικές περιφέρειες θα κλείσουν εντελώς, καθώς θα προκηρυχθεί γενική απεργία.

Επιπλέον, οι εργάτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την είδηση των επικείμενων απολύσεων, καθώς στη γειτονική περιφέρεια Ατιράου απολύθηκαν 30 χιλιάδες εργαζόμενοι με τη μία στο τέλος του περασμένου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των κοιτασμάτων, τα οποία πρόκειται να εξαντληθούν έως το 2030, και την απουσία νέων εξερευνημένων κοιτασμάτων, η κοινωνική έκρηξη στο Δυτικό Καζακστάν είναι απλώς αναπόφευκτη. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και των μισθών θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις βραχυπρόθεσμα, και το θέμα του διπλασιασμού της τιμής της βενζίνης αυτοκινήτων, την οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι εργάτες στα αυτοκίνητά τους στην περιφέρεια Μανγκιστάου χρησίμευσε μόνο ως έναυσμα ή αφορμή για κινητοποιήσεις.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τα αντίποινα και η επανάληψη της σφαγής στη Ζαναόζεν [το 2011], την οποία οι αρχές μπορεί και πάλι να κάνουν, είναι να διευρύνουμε τα αιτήματα, να διευρύνουμε το κίνημα σε άλλες περιφέρειες και ιδιαίτερα στις δυτικές περιφέρειες που συνδέονται με την εξόρυξη πετρελαίου, για να αποτρέψουμε την απομόνωση της περιφέρειας. Σε αυτή την περίπτωση, η κρατική τρομοκρατία δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα όπως το 2011.

Καλούμε στη συγκρότηση επιτροπών δράσης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στις επιχειρήσεις και στην διεύρυνση των αιτημάτων για την κατάκτηση του δικαιώματος των εργατών να σχηματίζουν τα δικά τους ανεξάρτητα συνδικάτα, να λαμβάνουν μέτρα εργατικής δράσης, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι αγωνιστές και να μειωθούν οι τιμές των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και των καυσίμων και λαδιών.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η υποστήριξη των διεθνών συνδικάτων, των εργατικών κομμάτων και κινημάτων για να διαδοθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα το μήνυμα για τις συγκεντρώσεις και τους αγώνες των εργατών πετρελαίου στο δυτικό Καζακστάν και για να εμποδιστεί το καθεστώς Ναζαρμπάγεφ να χρησιμοποιήσει όπλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

«ТРЕТИЙ ДЕНЬ ИДУТ МАССОВЫЕ ПРОТЕСТЫ В МАНГИСТАУСКОЙ ОБЛАСТИ», SocialismKz.info, 4 Ιανουαρίου 2022, http://socialismkz.info/?p=26781

 

4 Ιανουαρίου 2022

Γενική Απεργία ξεκίνησε στην περιφέρεια Μανγκιστάου και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ατιράου

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, οι εργαζόμενοι από τις κύριες εταιρείες παραγωγής και παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομείς στην περιφέρεια Μανγκιστάου ανακοίνωσαν ότι προσχώρησαν στην συγκέντρωση διαρκείας, η οποία πραγματοποιείται τώρα ταυτόχρονα στη Ζαναόζεν και στο κέντρο της περιφέρειας του Ακτάου. Εν τω μεταξύ, δράσεις πραγματοποιούνται επίσης σε όλα τα κέντρα της περιφέρειας.

Οι εργάτες στην Ozenmunaigas ανακοίνωσαν πρώτοι ότι θα συμμετάσχουν στη γενική κινητοποίηση, ενώ ακολούθησαν η Karazhanbasmunai και η Mangistaumunaigas τη νύχτα και το πρωί. Υπάρχουν αναφορές για στάσεις εργασίας στο Βόρειο Μπουζάτσι, στο Καραζάνμπας και σε άλλα κοιτάσματα. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης στο λιμάνι Κούρικ της Κασπίας Θάλασσας, όπου οι εργάτες έχουν επίσης σταματήσει την εργασία τους.

Οι εργάτες που απεργούσαν κατευθύνονταν με λεωφορεία ή μερικές φορές με τα πόδια προς τη Ζαναόζεν και το Ακτάου για να ενωθούν με τους απεργούς. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν επίσης οι εργάτες της Burgylau LLP, της Kalamkas LLP και οι εργάτες της Zhetybai και άλλων εγκαταστάσεων. Απεργούν ακόμα και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βοηθητικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στο σταθμό Μανγκιστάου.

Οι εργάτες στην Tengizchevroil, πετρελαϊκή εταιρεία με 75% αμερικανικό κεφάλαιο, σταμάτησαν επίσης την εργασία σε διάφορες επιχειρήσεις. Οι εργάτες ανακοίνωσαν απεργία και διοργάνωσαν τη δική τους συγκέντρωση αλληλεγγύης με τα αδέλφια τους από τη Ζαναόζεν και το Ακτάου. Έτσι, η γεωγραφία των διαδηλώσεων διευρύνεται, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι εργατικές συλλογικότητες προσχώρησαν μαζικά σε αυτές.

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει γενική απεργία στην περιφέρεια Μανγκιστάου, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη χρήση ένοπλης βίας κατά των διαδηλωτών. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες λένε ότι είναι απαραίτητο να τηρείται αυστηρή πειθαρχία για να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις. Ο αριθμός των ίδιων των διαδηλωτών αυξάνεται συνεχώς.

Στις 3 Ιανουαρίου οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές και γιουρτ και δεν σκοπεύουν να φύγουν. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε όλα τα κέντρα της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου του Μπεϊνέου. Εν τω μεταξύ, ο ριζοσπαστισμός των απεργών εργατών πετρελαίου διευρύνθηκε, καθώς φώναζαν συνεχώς «Shal – Ket!», «Nazarbayev – ketsin!» [«Να φύγει ο Γέρος!», «Ναζαρμπάγεφ φύγε!»], απαιτώντας την οριστική αποχώρηση του δήμιου της Ζαναόζεν από την πολιτική σκηνή.

 

 

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

«В МАНГИСТАУСКОЙ ОБЛАСТИ НАЧАЛАСЬ ВСЕОБЩАЯ ЗАБАСТОВКА И К ПРОТЕСТАМ ПРИСОЕДИНИЛИСЬ В АТЫРАУ», SocialismKz.info, 4 Ιανουαρίου 2022, http://socialismkz.info/?p=26791

 

 

5 Ιανουαρίου 2022

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σχεδόν σε κάθε περιοχή του Καζακστάν

Μετά την έναρξη της απεργίας στην Tengizchevroil στην περιφέρεια Ατιράου, οι εργάτες διοργάνωσαν συγκέντρωση διαρκείας στο ίδιο το κέντρο της περιφέρειας, το Ατιράου. Οι συγκεντρώσεις εξαπλώθηκαν στη συνέχεια σε πολλές περιφέρειες της χώρας, με τους ανθρακωρύχους στην περιοχή Καραγκάντα και τους ανθρακωρύχους της Kazakhmys στο Ζεζκαζγκάν και το Σατραπάγεφ να συμμετέχουν στην απεργία.

Στο Ατιράου, ωστόσο, η συγκέντρωση ξεκίνησε με συμπλοκή, καθώς η αστυνομία και η SOBR προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο του μπλοκ των εργατών. Στη συνέχεια, η κινητοποίηση συνεχίστηκε και κηρύχθηκε διαρκείας από τους συμμετέχοντες. Εν τω μεταξύ, στο Ακτάου, οι αρχές προσπάθησαν να εξευμενίσουν τους απεργούς και τους διαδηλωτές ανακοινώνοντας ότι αποφάσισαν να μειώσουν την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στα 50 τένγκε για τους κατοίκους της περιφέρειας Μανγκιστάου.

Αλλά μόλις ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Εράλι Τουγκζάνοφ και ο υπουργός Ενέργειας Μαγκζούμ Μιρζαγκλίγεφ ανακοίνωσαν την απόφαση αυτή στην πλατεία Ιντιμάκ του Ακτάου, οι διαδηλωτές τους κυνήγησαν από την εξέδρα και έξω από την ίδια τη συγκέντρωση, σχεδόν ξυλοκοπώντας τους στη διαδρομή. Και ο Νουρλάν Νογκάεφ, ο Ακίμ [κυβερνήτης] της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε να φύγει αεροπορικώς από το κέντρο της περιφέρειας, απλά δεν τον άφησαν να μπει στο αεροδρόμιο, καθώς οι απεργοί εργάτες πετρελαίου μπλόκαραν όλες τις προσβάσεις.

Φαίνεται ότι αυτή η παραχώρηση έγινε με καθυστέρηση, καθώς οι εργάτες απαιτούσαν υψηλότερους μισθούς, την κατασκευή νέων επιχειρήσεων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενώ το πιο ριζοσπαστικό τμήμα των νέων εργατών απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης.

Την ίδια ημέρα, εργάτες και κάτοικοι των πόλεων Άκτομπε, Ουράλσκ, Κιζιλ-Ορντά, Τουρκεστάν, Σιμκέντ, Κοκσετάου, Κοστανάι, Ταλντικοργκάν, Εκιμπαστούζ, περιφέρεια Αλμάτι, Ταράζ και άλλων πόλεων και περιοχών του Καζακστάν άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους. Υπήρξε ένα συλλαλητήριο στην Αστάνα με οδοφράγματα. Φορτηγατζήδες απέκλεισαν μέρος των δρόμων στη Σιμκέντ.

Το βράδυ και τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου, οι ανθρακωρύχοι στην περιοχή Καραγκάντα και οι ανθρακωρύχοι της εταιρείας Kazakhmys Corporation στην πρώην περιοχή Ζεζκαζγκάν κατέβηκαν σε απεργία, ενώ οι απεργοί εργάτες πετρελαίου απέκλεισαν το σιδηρόδρομο και την εθνική οδό στο κοίτασμα Τενγκίζ.

Στη συνέχεια, οι αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις στην Αστάνα, την Ταράζ, την Ταλντικοργκάν, την Εκιμπαστούζ, το Κοκσετάου και το Ουράλσκ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, γκλομπ και ειδικά μέσα. Στην Ταράζ, οι μητέρες πολλών παιδιών που είχαν έρθει σε μια ειρηνική συγκέντρωση και όλοι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μαζικά.

Αλλά οι μεγαλύτερες συγκρούσεις και μαζικές διαμαρτυρίες σημειώθηκαν στο Αλμάτι, όπου πρώτα οι οδηγοί απέκλεισαν τους δρόμους και στη συνέχεια άρχισαν να συγκεντρώνονται και να κινούνται πεζή από διάφορες κατευθύνσεις προς την πόλη Ακιμάτ, όπου επιχείρησαν να καταλάβουν το διοικητικό κτίριο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα, γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ.

Όμως οι νεαροί δεν υποχώρησαν και μάλιστα απώθησαν την αστυνομία σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους. Οι αρχές έχουν αποκλείσει τις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας και έχουν μπλοκάρει αποτελεσματικά ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Κάσσιμ-Ζιομάρτ Τοκάγιεφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αλμάτι και την περιφέρεια Μανγκιστάου από τη 1.30 π.μ. της 5ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 π.μ. της 19ης Ιανουαρίου 2022.

Είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει την κυβέρνηση στις 5 Ιανουαρίου για όλα τα πιεστικά κοινωνικά ζητήματα. Στη συνέχεια, όμως, διαδόθηκε μια φήμη από φιλοκυβερνητικούς μπλόγκερ ότι ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φέρεται να μην είχε ανταποκριθεί στις οδηγίες του προέδρου, θα απολυόταν εκείνη την ημέρα. Η κυβέρνηση του προέδρου και ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο μόνιμος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέλουν να εκτονώσουν την ένταση στην κοινωνία.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να λειτουργήσει, καθώς οι διαμαρτυρίες έχουν πάρει μεγάλη έκταση, με κινητοποιήσεις διαρκείας στο Κιζιλ-Ορντά, το Ατιράου και σε πολλές πόλεις, καθώς και συνεχιζόμενες απεργίες στις περιοχές Μανγκιστάου, Ατιράου και Καραγκάντα. Παρά τις προσπάθειες διάλυσης των συγκεντρώσεων με τη βία στο Ακτάου και τη Ζαναόζεν, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται εκεί.

Την Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει πώς και πού θα προχωρήσει το μαζικό κίνημα και αν θα επαναληφθούν παρόμοιες μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως στις 4 Ιανουαρίου. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για τον λαό: κανείς δεν πιστεύει πλέον τα λόγια του προέδρου και της κυβέρνησης, και αν το κύμα της λαϊκής οργής υποχωρήσει, θα πρέπει να περιμένουμε συλλήψεις, καταστολή και βασανιστήρια, όπως μετά τις δολοφονίες των εργατών πετρελαίου το 2011.

 

 

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

«ЗАБАСТОВКИ И МИТИНГИ ОХВАТИЛИ ПРАКТИЧЕСКИ ВСЕ РЕГИОНЫ КАЗАХСТАНА», SocialismKz.info, 5 Ιανουαρίου 2022, http://socialismkz.info/?p=26797

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 22:14

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.