Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 23:54

Συμπαραταχθείτε με την Ουκρανία και το εργατικό της κίνημα: Μια επιστολή προς τους αντιπροσώπους και τους ακτιβιστές του Συνεδρίου του UCU

Γράφτηκε από

Συμπαραταχθείτε με την Ουκρανία και το εργατικό της κίνημα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Μια επιστολή προς τους αντιπροσώπους και τους ακτιβιστές του Συνεδρίου του UCU (Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Ηνωμένου Βασιλείου)

Από τον Denis Pilash, πολιτικό επιστήμονα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου και ακτιβιστή της ουκρανικής σοσιαλιστικής οργάνωσης Sotsialniy Rukh (Κοινωνικό Κίνημα), και την Rhian Keyse, μέλος της επιτροπής του UCU στο Πανεπιστήμιο Birkbeck και υποψήφια μέλος της NEC (Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή) του UCU

 

Αγαπητές/οί συντρόφισσες/σύντροφοι,

Στο συνέδριό του αυτή την εβδομάδα, το UCU έχει την ευκαιρία να πάρει μια σθεναρή θέση αλληλεγγύης προς το λαό της Ουκρανίας και το εργατικό κίνημά της. Καλούμε τους/τις αντιπροσώπους να ψηφίσουν την Πρόταση 23 και τις τροπολογίες που την ενισχύουν και να απορρίψουν την Πρόταση 22.

Ο βομβαρδισμός των πανεπιστημίων, κολεγίων και σχολείων στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό καταδεικνύει τη φύση του βάναυσου αποικιοκρατικού πολέμου που αυτός διεξάγει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρο το ουκρανικό εργατικό κίνημα, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλιστικής του πτέρυγας, υποστηρίζει τον πόλεμο αυτοάμυνας της Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ, οι προοδευτικές/οί εκπαιδευτικοί και φοιτήτριες/τές στη Ρωσία βρίσκονται, μαζί με τις φεμινίστριες ακτιβίστριες, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης σε αυτή την αιματηρή ιμπεριαλιστική επίθεση. Το καθεστώς του Πούτιν είναι ένα καθεστώς στο οποίο τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δικαιώματα οργάνωσης και διαμαρτυρίας και η ακαδημαϊκή ελευθερία συνθλίβονται όλο και περισσότερο.

Η αλληλεγγύη στον τομέα της εκπαίδευσης διεθνώς, μαζί με τα ευρύτερα αιτήματα της ταξικής αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, καθιστά μια ισχυρή και ενεργή αντιπολεμική στάση απαραίτητη και επείγουσα.

Ήταν σπουδαίο και δίκαιο που το UCU, τα μέλη του οποίου έχουν ξεκινήσει φέτος έναν αποφασιστικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, υποστήριξε την εργατική διαδήλωση «Trade Unions Stand With Ukraine» για την Ουκρανία στο Λονδίνο στις 9 Απριλίου, και που ο πρόεδρος του UCU ηγήθηκε της συγκέντρωσης.

Αυτή η κινητοποίηση που υποστηρίχθηκε από εννέα εθνικά συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του PCS. Την περασμένη εβδομάδα, το συνέδριο του PCS (Συνδικάτο Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο) ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ένθερμων προτάσεων υποστήριξης του αγώνα της Ουκρανίας (και υπέρ της προσχώρησης στην Ukraine Solidarity Campaign). Απορρίφθηκαν οι προσπάθειες να παρουσιαστεί ο πόλεμος ως μια θεμελιώδη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, μια θέση που σβήνει τόσο τον ιμπεριαλισμό του ρωσικού κράτους απέναντι στην Ουκρανία όσο και την αντιπροσωπευτικότητα και την αυτοδιάθεση του ουκρανικού λαού.

Μιλώντας για τον εαυτό μας, είμαστε αντίπαλοι του ΝΑΤΟ - όχι μόνο της επέκτασής του, αλλά και της ύπαρξής του. Αλλά αυτός ο πόλεμος δεν διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ έχει ελάχιστη σχέση με το γιατί λαμβάνει χώρα. Ο πόλεμος διεξάγεται επειδή, πατώντας πάνω σε δεκαετίες και αιώνες καταπίεσης των Ουκρανών και άλλων λαών, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός επιτέθηκε στην Ουκρανία και επειδή ο λαός της Ουκρανίας αντέδρασε ηρωικά αμυνόμενος. (Για όσους αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ: ειρωνικά, οι ενέργειες της Ρωσίας ενισχύουν το ΝΑΤΟ).

Το να πάρουμε μια ισχυρή θέση αλληλεγγύης με την Ουκρανία είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί το διεθνές εργατικό κίνημα στις καλύτερες παραδόσεις και ευθύνες μας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι διεθνιστικό- και πρέπει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Πρέπει να αγωνιστούμε για αυτές τις αρχές παγκοσμίως και με συνέπεια, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Πρέπει, φυσικά, να υποστηρίξουμε το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα. Αυτό δεν πρέπει να αντιτίθεται στην υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας. Γι' αυτό, για παράδειγμα, το διακεκριμένο ρωσικό αντιπολεμικό δίκτυο Feminist Ant-War Resistance (φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση) εξέδωσε δήλωση στις 7 Μαΐου, λέγοντας ότι, ενώ αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση, υποστηρίζει επίσης την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο συνέδριο του UCU, ο διεθνισμός σημαίνει την απόρριψη της πρότασης 22, η οποία παραβλέπει τον δίκαιο αμυντικό αγώνα της Ουκρανίας και αντ' αυτού προτείνει μια φανταστική ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εμφανιζόμενη μάλιστα να προβλέπει μια επικείμενη «στρατιωτική εισβολή του ΝΑΤΟ» (!) Ορθά καλεί για δεσμούς με τους συντρόφους στη Ρωσία, αλλά δεν λέει τίποτα για δεσμούς με τους συντρόφους στην Ουκρανία. Με αυτή την εκπληκτική παράλειψη η πρόταση φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο λαός της Ουκρανίας έχει με κάποιο τρόπο αποκλειστεί από τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Η πρόταση της NEC και οι τροποποιήσεις της, μαζί με άλλες προτάσεις για την Ουκρανία, παρέχουν μια πολύ καλύτερη βάση για την αλληλεγγύη.

Εκτός από τις ξεκάθαρες δηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία, οι προτάσεις στις εισηγήσεις και τις τροπολογίες για δεσμούς με ακτιβιστές του εργατικού κινήματος στην Ουκρανία και τη Ρωσία, για αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και για εκστρατεία για το χρέος της Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες. Πρέπει επίσης να ξεκινήσουμε επείγουσα αλληλεγγύη με τα συνδικάτα της Ουκρανίας ενάντια στη σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κάλυψη του πολέμου για να προωθήσει (σχέδιο νόμου 5371).

Ελπίζουμε ότι το UCU θα συνεχίσει και θα αναπτύξει την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και άλλους αγώνες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη διεθνώς.

Για τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη,

Denis Pilash & Rhian Keyse

 https://ukrainesolidaritycampaign.org

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 00:14

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.