Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 13:59

Ο Μπάιντεν παραδέχεται την ήττα του Ισραήλ στη Γάζα

Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Ουάσινκτον στις 4 Νοεμβρίου 2023. Οι διαδηλωτές κατηγορούν το Τζο Μπάιντεν για συνένοχο στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα. Ali Khaligh / AFP via Getty Images

 

 

Ali Abunimah

 

Ο Μπάιντεν παραδέχεται την ήττα του Ισραήλ στη Γάζα

 

 

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν συνόψισε τη νέα, όπως είπε, ισραηλινή πρόταση για μια διαδικασία τριών φάσεων για την ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων και την επίτευξη ενός «διαρκούς τερματισμού αυτού του πολέμου».

Στις γενικές γραμμές της, η πρόταση μοιάζει πολύ με μια πρόταση[1] που υποστηρίχθηκε από τους Αμερικανούς και την οποία η Χαμάς αποδέχθηκε στις αρχές Μαΐου, ενώ πρώτα την είχε εγκρίνει το Ισραήλ[2].

Όμως το Ισραήλ στη συνέχεια αθέτησε τη συμφωνία και κλιμάκωσε την επίθεσή του στη Ράφα[3], τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου είχε καταφύγει η πλειονότητα του πληθυσμού της επικράτειας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων μετά τον βίαιο εκτοπισμό τους από άλλες περιοχές.

Αν ο Μπάιντεν λέει την αλήθεια ότι πρόκειται πράγματι για μια ισραηλινή πρόταση, φαίνεται ότι το Τελ Αβίβ επιστρέφει συρόμενο ένα μήνα μετά και προσπαθεί να το κάνει να φανεί ότι πρόκειται για μια δική του μεγαλόψυχη προσφορά, αντί για αυτό που πραγματικά φαίνεται να είναι: μια δημόσια παραδοχή του Ισραήλ, που κοινοποιείται στον κόσμο από τον Αμερικανό πρόεδρο, ότι έχει χάσει τον πόλεμο στρατιωτικά.

Στο σημαντικότερο ίσως σημείο, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Ο επ’ αόριστον πόλεμος για την επιδίωξη μιας απροσδιορίστου έννοιας ολοκληρωτικής νίκης ... το μόνο που θα κάνει είναι να καθηλώσει το Ισραήλ στη Γάζα, να εξαντλήσει τους οικονομικούς, στρατιωτικούς και ανθρώπινους πόρους του και να ενισχύσει την απομόνωση του Ισραήλ στον κόσμο».

«Αυτό δεν θα φέρει τους ομήρους στην πατρίδα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δεν θα επιφέρει μια μακροπρόθεσμη ήττα της Χαμάς, ούτε θα επιφέρει μόνιμη ασφάλεια στο Ισραήλ».

Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ το έχουν πει αυτό στο Ισραήλ κατ’ ιδίαν. Αλλά το να βγαίνει ο πρόεδρος και να το λέει από το βήμα του Λευκού Οίκου υπονομεύει πλήρως τους δημόσιους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η στρατιωτική νίκη είναι εφικτή.

Αλλά υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για σκεπτικισμό. Ο Μπάιντεν επισήμως δεν ανέφερε ότι η πρόταση αυτή προήλθε ή εγκρίθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε μάλιστα ότι «υπάρχουν εκείνοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο και θα ζητήσουν να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον. Κάποιοι, κάποιοι είναι ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό».

Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ακόμη και ο Νετανιάχου. Δεδομένης της βαθιά διχασμένης ηγεσίας του Ισραήλ, ο Μπάιντεν μπορεί κάλλιστα να συνεργάζεται με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους εκτός του Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να πιέσει τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία.

Ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα των παρατηρήσεων του Μπάιντεν σχετικά με τη Γάζα, με τα σχόλιά μου για ορισμένα βασικά σημεία του κειμένου.

 

Σχολιασμός της πρότασης του Προέδρου Μπάιντεν:

«Τους τελευταίους μήνες, οι διαπραγματευτές μου της εξωτερικής πολιτικής, της υπηρεσίας πληροφοριών και άλλων σχετικών, επικεντρώθηκαν αδιάκοπα όχι μόνο σε μια κατάπαυση του πυρός, που αναπόφευκτα θα ήταν εύθραυστη και προσωρινή, αλλά σε ένα μόνιμο τερματισμό του πολέμου, αυτό ήταν το κύριο ζήτημα, ένας μόνιμος τερματισμός αυτού του πολέμου. Κάτι που θα φέρει όλους τους ομήρους πίσω, θα εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, θα δημιουργήσει μια καλύτερη επόμενη μέρα στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και θα θέσει τις βάσεις για μια πολιτική διευθέτηση που θα παρέχει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.»

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν αποφύγει δημοσίως να μιλήσουν για κατάπαυση του πυρός ή για τερματισμό του πολέμου, που απέχει από τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς. Αυτό είναι τώρα μια αρκετά μεγάλη στροφή.

«Τώρα μετά από εντατική διπλωματία, που διεξήγαγε η ομάδα μου, τις πολλές συζητήσεις μου με τους ηγέτες του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ έχει τώρα προσφέρει, το Ισραήλ έχει προσφέρει μια ολοκληρωμένη νέα πρόταση

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ο Μπάιντεν λέει ότι η πρόταση αυτή προέρχεται από το «Ισραήλ», αλλά πουθενά δεν επιβεβαιώνει ότι προέρχεται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υπήρξε το κύριο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

«Είναι ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η πρόταση αυτή έχει διαβιβαστεί από το Κατάρ στη Χαμάς.

Σήμερα, θέλω να παρουσιάσω τους όρους της στους Αμερικανούς πολίτες και στον κόσμο.

Αυτή η νέα πρόταση έχει τρεις φάσεις, τρεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Να τι θα περιλαμβάνει: Πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός. Αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων, τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Υπάρχουν Αμερικανοί όμηροι που θα απελευθερωθούν σε αυτό το στάδιο και τους θέλουμε πίσω.

Επιπλέον, κάποια πτώματα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους, προσφέροντας μια κάποια ολοκλήρωση του τρομερού πένθους τους. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί κατακόρυφα με 600 φορτηγά να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα.

Με κατάπαυση του πυρός, η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να διανεμηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλους όσους την έχουν ανάγκη. Εκατοντάδες χιλιάδες προσωρινά καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων στέγασης, θα μπορούσαν να παραδοθούν από τη διεθνή κοινότητα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα ξεκινούσαν αμέσως. Αμέσως. Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να φτάσουν στη δεύτερη φάση, που είναι ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών.»

Αυτοί οι γενικοί όροι είναι παρόμοιοι με αυτούς που αναφέρθηκε ότι ήταν οι όροι της συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς στις αρχές Μαΐου[4] και τους οποίους το Ισραήλ είχε θεωρήσει ότι δεν αποτελούσαν αφετηρία.

«Τώρα θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχει ένας αριθμός λεπτομερειών που πρέπει να διαπραγματευτούμε για να περάσουμε από τη φάση ένα στη φάση δύο.

Το Ισραήλ θα θελήσει να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά του προστατεύονται.

Αλλά η πρόταση λέει ότι αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, όλες οι συμφωνίες, όλες οι συμφωνίες, μέχρι να επιτευχθούν όλες οι συμφωνίες και να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση.

Στη συνέχεια, η δεύτερη φάση θα είναι μια ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Γάζα. Και εφόσον η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει, σύμφωνα με τα λόγια της ισραηλινής πρότασης “διαρκής παύση των εχθροπραξιών”, κλείνουν τα εισαγωγικά, διαρκής κατάπαυση των εχθροπραξιών.»

Ιστορικά, η Χαμάς εφαρμόζει αυστηρά τις συμφωνίες που συνάπτει, ενώ το Ισραήλ τις παραβιάζει συνήθως. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό αν τελικά επιτευχθεί μια συμφωνία σε αυτή τη φάση.

«Τέλος, στην τρίτη φάση, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και θα επιστραφούν στις οικογένειές τους τα όποια λείψανα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί.

Αυτή είναι η προσφορά που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι.»

Και πάλι, μοιάζει πολύ με την εγκεκριμένη από τις ΗΠΑ προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς στις αρχές Μαΐου και την οποία το Ισραήλ αθέτησε.

«Και αυτό που ζητάμε, είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Ο λαός του Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει, ότι μπορεί να κάνει αυτή την προσφορά χωρίς περαιτέρω κίνδυνο για την ασφάλειά του, επειδή έχει καταστρέψει τις δυνάμεις της Χαμάς τους τελευταίους οκτώ μήνες. Σε αυτό το σημείο, η Χαμάς δεν είναι πλέον ικανή να πραγματοποιήσει μια νέα 7η Οκτωβρίου. Είναι ένας από τους κύριους στόχους των Ισραηλινών σε αυτόν τον πόλεμο, και ειλικρινά, ένας δίκαιος στόχος.»

Κάθε προσεκτικός παρατηρητής της μάχης επί του πεδίου γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το Ισραήλ δεν έχει επιφέρει σχεδόν καμία ζημιά στην ικανότητα της αντίστασης να πολεμήσει, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις επέστρεψαν σε ορισμένες από τις πρώτες περιοχές της Γάζας στις οποίες είχαν εισέλθει στα βόρεια, αντιμετωπίζοντας σθεναρή αντίσταση και υπέστησαν τεράστιες απώλειες ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, όπως στην Τζαμπαλίγια[5].

«Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο και θα ζητήσουν να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον. Κάποιοι, κάποιοι είναι ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Και έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να καταλάβουν τη Γάζα. Θέλουν να συνεχίσουν να πολεμούν για χρόνια, και οι όμηροι δεν αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτούς. Λοιπόν, έχω παροτρύνει την ηγεσία του Ισραήλ να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία. Παρά τις όποιες πιέσεις. Και στον λαό του Ισραήλ, επιτρέψτε μου να πω το εξής, ως κάποιος που έχει μια ισόβια δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που έστειλε πρόσφατα τις αμερικανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή.»

Εδώ ο Μπάιντεν προσπαθεί να απευθυνθεί απευθείας στους Ισραηλινούς, αλλά μπορεί να είναι μάταιο, αφού οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τη γενοκτονία. Είναι περίεργο το γεγονός ότι απευθύνει έκκληση στους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής κυβέρνησης, να αποδεχτούν μια υποτιθέμενη ισραηλινή πρόταση!

«Ο επ’ αόριστον πόλεμος για την επιδίωξη μιας απροσδιορίστου έννοιας ολοκληρωτικής νίκης, δεν θα οδηγήσει το Ισραήλ, δεν θα το οδηγήσει στην καταστροφή – θα καθηλώσει μόνο το Ισραήλ στη Γάζα, θα εξαντλήσει τους οικονομικούς, στρατιωτικούς και ανθρώπινους και ανθρώπινους πόρους και θα ενισχύσει την απομόνωση του Ισραήλ στον κόσμο. Αυτό δεν θα φέρει τους ομήρους πίσω στην πατρίδα. Αυτό δεν θα επιφέρει μια μακροπρόθεσμη ήττα της Χαμάς, ούτε θα επιφέρει μόνιμη ασφάλεια στο Ισραήλ.

Αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ξεκινήσει με αυτή τη συμφωνία θα φέρει τους ομήρους πίσω και θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο ασφαλές Ισραήλ. Και μόλις ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία για τους ομήρους, ανοίγει η δυνατότητα για πολύ περισσότερη πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της ηρεμίας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν στη χάραξη μιας διπλωματικής λύσης, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους χωρίς το φόβο επίθεσης.»

Οι δύο παραπάνω παράγραφοι αποτελούν σημαντικές παραδοχές του Μπάιντεν ότι το Ισραήλ είναι ανίκανο να κερδίσει στρατιωτικές συγκρούσεις είτε στη Γάζα είτε στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο, όπου έχει εδραιωθεί η πανίσχυρη αντιστασιακή οργάνωση Χεζμπολλάχ. Λέει στους Ισραηλινούς ότι αν θέλετε «ηρεμία», πρέπει να κάνετε μια συμφωνία.

«Με τη συμφωνία θα αρχίσει η ανοικοδόμηση της Γάζας, τα αραβικά έθνη και η διεθνής κοινότητα, μαζί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς ηγέτες, για να γίνει με τρόπο που να μην επιτρέψει στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους εταίρους μας για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων στη Γάζα, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση κοινοτήτων που καταστράφηκαν στο χάος του πολέμου.»

Αυτή είναι μια πολύ ασαφής γλώσσα, πιθανότατα σκοπίμως, για να συσκοτίσει την πραγματικότητα ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να καταστρέψουν τη Χαμάς. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά με κάποιο τρόπο πρόκειται να ανασυγκροτήσουν τη Γάζα, ενώ θα παραγκωνίσουν τη Χαμάς. Αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπάιντεν δεν προβαίνει σε μεγαλόστομες δηλώσεις ούτε για την απομάκρυνση της Χαμάς και δεν λέει τίποτα για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα. Αυτό είναι καλό, γιατί αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο μια παλαιστινιακή απόφαση. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτή η ανοικοδόμηση είναι με τη συμφωνία της Χαμάς, και αυτό φαίνεται να αναγνωρίζει εμμέσως ο Μπάιντεν.

«Και με αυτή τη συμφωνία, το Ισραήλ θα μπορούσε να ενσωματωθεί πιο βαθιά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου, δεν αποτελεί έκπληξη για όλους σας, συμπεριλαμβανομένου, ξέρετε, μιας πιθανής ιστορικής συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός περιφερειακού δικτύου ασφαλείας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το Ιράν. Όλη αυτή η πρόοδος θα έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές, με τις ισραηλινές οικογένειες να μην ζουν πλέον στη σκιά μιας τρομοκρατικής επίθεσης.»

Αυτό ακούγεται σαν μια προσπάθεια να προσφερθούν κίνητρα στο Ισραήλ, αλλά είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μετά τη διάπραξη γενοκτονίας, το Ισραήλ θα ενσωματωθεί στην περιοχή. Η κατάσταση μετά από αυτή τη γενοκτονία δεν πρόκειται να είναι μια επιστροφή στις συνήθεις περιφερειακές συναλλαγές.

«Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό. Αυτό της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας, της ασφάλειας και της ελευθερίας.»

Είναι αξιοσημείωτο εδώ ότι ο Μπάιντεν δεν λέει τίποτα για τη «λύση των δύο κρατών», αλλά καταφεύγει σε μεγαλόστομα συνθήματα περί «αυτοδιάθεσης» και «ελευθερίας». Αυτοί οι όροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σημαίνουν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης αυτονομίας σε ένα μπαντουστάν.

«Αυτός ο δρόμος είναι διαθέσιμος μόλις κλείσει η συμφωνία. Το Ισραήλ θα έχει πάντα το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του και να φέρει τους υπεύθυνους για την 7η Οκτωβρίου ενώπιον της δικαιοσύνης. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφαλίζουν πάντα ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Εάν η Χαμάς δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά η Αίγυπτος και το Κατάρ με διαβεβαίωσαν και συνεχίζουν να εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς δεν θα το κάνει αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι και το Ισραήλ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του.»

Και πάλι, είναι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είναι αξιόπιστοι για οποιαδήποτε συμφωνία, ιστορικά. Ο Μπάιντεν, για παράδειγμα, αντιτάχθηκε στην επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, μόνο και μόνο για να αλλάξει στάση και να την εγκρίνει και μάλιστα να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητές της.

«Αυτό λέει και αυτή η συμφωνία. Αυτό λέει. Και εμείς θα κάνουμε το χρέος μας. Αυτή είναι πραγματικά μια αποφασιστική στιγμή. Το Ισραήλ έκανε την πρότασή του.

Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν αν το εννοούν πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία. Εδώ και μήνες, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζητούν κατάπαυση του πυρός. Τώρα ήρθε η ώρα να υψώσετε τη φωνή σας και να απαιτήσετε η Χαμάς να έρθει στο τραπέζι, να συναινέσει σε αυτή τη συμφωνία και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε.»

Αυτό είναι εξοργιστικό, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν και το Ισραήλ είναι αυτοί που αρνούνται εδώ και καιρό κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός, ενώ η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα. Είναι επίσης παράλογο να υποστηρίζεται ότι η Χαμάς «ξεκίνησε» αυτόν τον πόλεμο, λες και η ιστορία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Φυσικά θα υπάρχουν διαφορές στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, όπως είναι φυσικό. Αν η Χαμάς έρθει στις διαπραγματεύσεις έτοιμη να διαπραγματευτεί, τότε πρέπει να δοθεί εντολή στους διαπραγματευτές του Ισραήλ, να έχουν την απαραίτητη ευελιξία για να κλείσουν αυτή τη συμφωνία.»

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι μια ισραηλινή πρόταση, και όμως εδώ καλεί το Ισραήλ να δώσει στους δικούς του διαπραγματευτές μια εντολή. Γιατί θα χρειαζόταν να κάνει αυτή την έκκληση δημοσίως αν το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτή την πρόταση και ήθελε να την πραγματοποιήσει;

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες σηματοδότησαν σπαρακτικό πόνο, πόνο εκείνων των οποίων οι αγαπημένοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Όμηροι και οικογένειες περίμεναν με αγωνία. Απλοί Ισραηλινοί των οποίων οι ζωές σημαδεύτηκαν για πάντα από το συγκλονιστικό γεγονός της σεξουαλικής βίας και της αδίστακτης κτηνωδίας της Χαμάς.

Και ο παλαιστινιακός λαός υπέστη την απόλυτη κόλαση σε αυτόν τον πόλεμο. Πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Πάρα πολλοί έχουν τραυματιστεί βαριά.»

Αυτό είναι τόσο υποκριτικό. Ενώ ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει το ψέμα του Ισραήλ για μαζικούς βιασμούς, μιλάει για το θάνατο και την καταστροφή στη Γάζα σαν να μην είχε καμία προσωπική ανάμειξη σε αυτήν. Την ενέκρινε, τη ζήτησε, εξόπλισε το Ισραήλ για να την υλοποιήσει, και εξακολουθεί να το κάνει μέχρι σήμερα.

«Όλοι είδαμε τις τρομερές εικόνες από τη φονική πυρκαγιά στη Ράφα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά από ισραηλινό χτύπημα με στόχο τη Χαμάς.»

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δικαιώνει και δικαιολογεί την επίθεση του Ισραήλ στις σκηνές των προσφύγων στη Ράφα.

«Και ακόμη και όταν εργάστηκε για την αύξηση της βοήθειας στη Γάζα, με 1.800 φορτηγά να παραδίδουν προμήθειες, αυτές τις τελευταίες πέντε ημέρες, 1.800, η ανθρωπιστική κρίση εξακολουθεί να παραμένει.

Ξέρω ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν βαθιές, γεμάτες πάθος πεποιθήσεις. Και το ίδιο και εγώ. Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα προβλήματα στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο σε αυτό, τίποτα εύκολο σε αυτό.

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν αδιάκοπα για να υποστηρίξουν την ισραηλινή ασφάλεια, να φέρουν ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα, να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους, ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.»

Αυτή είναι άλλη μια χονδροειδής διαστρέβλωση του ρόλου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ έκλεισε σκόπιμα όλους τους δρόμους βοήθειας προς τη Γάζα και οι Ηνωμένες Πολιτείες το βοήθησαν να προκαλέσει λιμό και καταστροφή διακόπτοντας τη χρηματοδότηση της UNRWA[6], της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ανά πάσα στιγμή, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεράστια επιρροή τους για να αναγκάσουν το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τα περάσματα που έκλεισε, αλλά η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να το κάνει.

«Χθες, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να σας πω σήμερα πού βρισκόμαστε και τι μπορεί να γίνει.

Αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας.

Όλοι όσοι θέλουν την ειρήνη πρέπει τώρα να υψώσουν τη φωνή τους. Ενημερώστε τους ηγέτες ότι πρέπει να δεχτούν αυτή τη συμφωνία, να εργαστούν για να την κάνουν πραγματική, να την κάνουν διαρκή και να σφυρηλατήσουν ένα καλύτερο μέλλον μετά την τραγική τρομοκρατική επίθεση και τον πόλεμο.»

Ο Μπάιντεν τοποθετεί τον εαυτό του εδώ ως έναν άτυχο εξωτερικό παρατηρητή, αντί για αυτό που είναι, ο βασικός υποστηρικτής της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ. Είναι και ήταν πάντα ο βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σταματήσει την εκστρατεία εξόντωσης που διεξάγει το Ισραήλ. Εδώ και μήνες, οι Αμερικανοί υψώνουν τη φωνή τους εναντίον του, απαιτώντας να σταματήσει τη ροή όπλων προς το Ισραήλ, να σταματήσει να ασκεί βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει να αντιτίθεται και να ματαιώνει τις προσπάθειες να λογοδοτήσει το Ισραήλ, είτε στο Διεθνές Δικαστήριο [International Court of Justice] είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο [International Criminal Court].

«Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει αυτό το νέο στάδιο, για να επιστρέψουν οι όμηροι, οι όμηροι στην πατρίδα τους, για να είναι το Ισραήλ ασφαλές, για να σταματήσουν οι ταλαιπωρίες. Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Για να αρχίσει η επόμενη μέρα.»

Παρ’ όλες τις υπεκφυγές, τις διαστρεβλώσεις, τα ψέματα και την κατηγοριοποίηση των θυμάτων, το βασικό συμπέρασμα από την ομιλία του Μπάιντεν είναι η παραδοχή τόσο της ισραηλινής όσο και της αμερικανικής αποτυχίας και η αναζήτηση μιας διεξόδου που να διατηρεί τα προσχήματα. Αλλά αν ο Μπάιντεν θέλει πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο, δεν χρειάζεται να εκλιπαρεί δημόσια και να καλοπιάνει τους Ισραηλινούς ηγέτες. Μπορεί απλώς να σταματήσει τη ροή των όπλων.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Ali Abunimah, “Biden admits Israel’s defeat in Gaza”, The Electronic Intifada, 31 Μαΐου 2024, https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/biden-admits-israels-defeat-gaza.

 

Σημειώσεις

[1] “Text of the Gaza ceasefire proposal approved by Hamas”, Al Jazeera, 6 Μαΐου 2024, https://www.aljazeera.com/news/2024/5/6/text-of-the-ceasefire-proposal-approved-by-hamas.

[2] Karen DeYoung, Susannah George, Hajar Harb, Heba Farouk Mahfouz, Hazem Balousha and Kareem Fahim, “Israel to press attack on Rafah as it negotiates possible cease-fire deal”, The Washington Post, 6 Μαΐου 2024, https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/06/israel-rafah-gaza-ceasefire-hamas/.

[3] Maureen Clare Murphy, “Hamas agrees to Gaza truce as Israel vows to move into Rafah”, The Electronic Intifada, 6 Μαΐου 2024, https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/hamas-agrees-gaza-truce-israel-vows-move-rafah.

[4] “Text of the Gaza ceasefire proposal approved by Hamas”, Al Jazeera, 6 Μαΐου 2024, ό.π.

[5] The Electronic Intifada, “Resistance announces capture operation in Jabaliya refugee camp tunnel, with Jon Elmer”, Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=wxid0jXgJXY.

[6] Maureen Clare Murphy, “Israel’s allies accelerate genocide by freezing UNRWA funds”, The Electronic Intifada, 28 Ιανουαρίου 2024, https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israels-allies-accelerate-genocide-freezing-unrwa-funds.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 19:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.