Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 14:36

Ενάντια στη γενοκτονία και τον ιμπεριαλισμό, από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία

 

 

Ukraine Solidarity Network

 

Ενάντια στη γενοκτονία και τον ιμπεριαλισμό, από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία

 

 

Ανακοίνωση του Δικτύου Αλληλεγγύης στην Ουκρανία για τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

 

 

Δύο πόλεμοι κυριαρχούν σήμερα στην παγκόσμια πολιτική – και οι ΗΠΑ εμπλέκονται και στους δύο, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Η Ουάσινγκτον επιτρέπει τη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα με όπλα, κεφάλαια και πολιτική υποστήριξη, ενώ παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη μέσω αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ. Στην Ουκρανία, ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην επίσης γενοκτονική επίθεση της Ρωσίας κατά του πολιτισμού και του λαού της και έχουν παράσχει όπλα, κεφάλαια και πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Τα διπλά πρότυπα και η υποκρισία της Ουάσινγκτον είναι προφανή στα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν βγει στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Ο απίστευτος κυνισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν –ο οποίος καταγγέλλει τους ρωσικούς πυραύλους που καταστρέφουν σχολεία και νοσοκομεία στην Ουκρανία, ενώ στέλνει όπλα για να γίνουν τέτοιες φρικαλεότητες στη Γάζα– μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ακτιβιστές στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία απονομιμοποιεί τον αγώνα του λαού της κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Παλαιστίνη αντιμετωπίζουν πολέμους που διεξάγονται εναντίον τους από δυνάμεις που επιδιώκουν όχι μόνο να τους υποτάξουν στρατιωτικά αλλά και να τους εξαφανίσουν ως λαούς με τη δική τους εθνική ταυτότητα.

Σκεφτείτε τα λόγια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Δικαιολόγησε την εισβολή του 2022 υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία διοικείται από ναζί, δεν είναι «πραγματική» χώρα και επομένως δεν έχει νόμιμη αξίωση εθνικής αυτοδιάθεσης. Στη συνέχεια, κοιτάξτε τον χάρτη που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σήκωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2023 – έναν χάρτη που έδειχνε το Ισραήλ με τη Γάζα και τα κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη εντελώς εξαφανισμένα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρομοίασε μάλιστα τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ στη Γάζα με εκείνους της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ταχθεί πίσω από τις ΗΠΑ στην υποστήριξη του Ισραήλ, γεγονός που έχει κάνει πολλούς στο κίνημα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη επιφυλακτικούς ως προς την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ακόμη και αν ο Ζελένσκι υποστηρίζει το Ισραήλ την ίδια στιγμή που επιτίθεται στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ουκρανία, ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στους Ρώσους ιμπεριαλιστές εισβολείς και να προμηθευτεί τα όπλα που χρειάζεται από όπου μπορεί. Ανεξάρτητα από το τι λέει ο πρόεδρός τους, οι Ουκρανοί αξίζουν την αλληλεγγύη μας, όπως ακριβώς οι αγώνες των Αμερικανών μαύρων, άλλων καταπιεσμένων ομάδων και των εργαζομένων αξίζουν διεθνή υποστήριξη, ανεξάρτητα από το τι λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για την Παλαιστίνη: μπορούμε να επικρίνουμε την πολιτική και τις δράσεις της Χαμάς, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τον αγώνα για αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και το διεθνές κίνημα για την υποστήριξη αυτού του στόχου. Ειδικότερα, υποστηρίζουμε την αλληλεγγύη από εργάτη προς εργάτη, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών βοήθειας προς την Παλαιστίνη και την Ουκρανία.

Τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση περισσότερων από 300 διακεκριμένων Ουκρανών ακτιβιστών, δημοσιογράφων και επιστημόνων:

«Παρακολουθώντας την ισραηλινή στοχοποίηση των πολιτικών υποδομών στη Γάζα, ο ισραηλινός αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας και η κατοχή γης έχει ιδιαίτερα οδυνηρή απήχηση σε εμάς. Από αυτή τη θέση της εμπειρίας του πόνου και της αλληλεγγύης, καλούμε τους συμπατριώτες μας Ουκρανούς σε όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους να υψώσουν τη φωνή τους για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη μαζική εθνοκάθαρση του Ισραήλ.

Απορρίπτουμε τις δηλώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης που εκφράζουν την άνευ όρων υποστήριξη των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ και θεωρούμε καθυστερημένες και ανεπαρκείς τις εκκλήσεις του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων. Η θέση αυτή αποτελεί υποχώρηση από την υποστήριξη των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και την καταδίκη της ισραηλινής κατοχής, την οποία η Ουκρανία ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών στα Ηνωμένα Έθνη.»[1]

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ για τη συντριβή της Γάζας, επειδή εξυπηρετεί το συμφέρον της να έχει έναν πιστό, στρατιωτικά ισχυρό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή. Υποστήριξε την Ουκρανία –με πολλές επιφυλάξεις– επειδή η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία. Αυτή η υπολογισμένη προσέγγιση για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από την υποκρισία και τα διπλά πρότυπα της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Φράξιες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αντιτίθενται ακόμη και σε αυτή την υποστήριξη, κάποιες επειδή συμμερίζονται τον λευκό εθνικιστικό υπερσυντηρητισμό του Πούτιν και κάποιες επειδή βλέπουν την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα ως τον κύριο στόχο της εξωτερικής πολιτικής.

Υποστηρίζουμε επίσης πολλά άλλα σημαντικά κινήματα για εθνική απελευθέρωση, από τη Δυτική Σαχάρα μέχρι τον αγώνα των Κούρδων στη Μέση Ανατολή και τον αγώνα για αυτοδιάθεση στο Πουέρτο Ρίκο, το Κασμίρ και όχι μόνο. Επικεντρωνόμαστε σήμερα στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη όχι επειδή οι παραπάνω και άλλοι αγώνες είναι ασήμαντοι, αλλά επειδή οι μεγάλες αντιμαχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν καταστήσει την Ουκρανία και την Παλαιστίνη πεδίο δοκιμών για νέους ιμπεριαλιστικούς επιθετικούς πολέμους και γενοκτονίες. Αν πετύχουν, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τη δημοκρατία και την εθνική αυτοδιάθεση παντού.

Καθώς η κατάσταση στη Γάζα γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική και καθώς περνάει άλλος ένας χρόνος πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ αυτών των αγώνων αντίστασης και να προτάξουμε μια εναλλακτική λύση αυτοδιάθεσης και δικαιοσύνης. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί Εβραίοι που συμμετέχουν στο κίνημα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, η γενοκτονία κατά των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τόσο τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων σήμερα όσο και την προσπάθεια εξαφάνισης της Ουκρανίας.

Ποτέ ξανά για τους Εβραίους. Ποτέ ξανά για τους Παλαιστίνιους. Ποτέ ξανά για τους Ουκρανούς. Ποτέ ξανά για οποιονδήποτε οπουδήποτε.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Ukraine Solidarity Network, “Stand against genocide and imperialism, from Palestine to Ukraine”, Tempest, 22 Φεβρουαρίου 2024, https://www.tempestmag.org/2024/02/stand-against-genocide-and-imperialism-from-palestine-to-ukraine/.

 

 

Σημειώσεις

[1] “Ukrainian letter of solidarity with the Palestinian people”, Al Jazeera, 8 Νοεμβρίου 2023, https://www.aljazeera.com/opinions/2023/11/8/ukrainian-letter-of-solidarity-with-the-palestinianΓράμμα αλληλεγγύης από την Ουκρανία προς τον Παλαιστινιακό λαό», e la libertà, 3 Νοεμβρίου 2023, https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/9257-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B1%CF%8C#_ftn14].

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 14:45

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.