Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 00:59

Μανιφέστο του Έθνους Κάρα Κάρα (Βολιβία)

Το e la libertà, στα πλαίσια της προσπάθειας του να παρουσιάσει τις εξελίξεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Έβο Μοράλες από το πραξικόπημα, έχει ήδη δημοσιεύει τις θέσεις δύο βασικών οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς στην Βολιβία (Liga Obrera Revolucionaria por la Cuarta Internacional και Alternativa Revolucionaria del Pueblo Trabajador (ARPT), sección de la UIT-CI).

Συνεχίζουμε την παρουσίαση κειμένων από αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς στην Βολιβία και την Λατινική Αμερική καθώς εξελίσσεται μια έντονη συζήτηση στην λατινοαμερικάνικη αριστερά γύρο από αυτά τα γεγονότα. Όπως θα δούμε, ενώ όλες και όλοι οι συγγραφείς συμφωνούν για τις αιτίες που οδήγησαν στην υπονόμευση της λαϊκής απήχησης του Εβο Μοράλες, δεν συμφωνούν στον χαρακτηρισμό της φύσης του κινήματος που δημιούργησε τις συνθήκες μέσα στις οποίες συντελέστηκε η πραξικοπηματική ανατροπή του.

Δημοσιεύουμε εδώ την πολιτική διακήρυξη του Έθνους των Κάρα Κάρα με την οποία μπήκαν στις κινητοποιήσεις κατά του Έβο Μοράλες στις 7 του Νοέμβρη, τρεις ημέρες πριν την πτώση του. Οι Κάρα Κάρα είναι ένας ιθαγενικός λαός που κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2019 έδωσε έναν πολύ σημαντικό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μοράλες προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του πάνω στα εδάφη που παραδοσιακά ζει εδώ και αιώνες. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι κρατικές υπηρεσίες μαζί με την αστυνομία και αγρότες που δεν ανήκουν στο έθνος των Κάρα Κάρα, αλλά διεκδικούν τίτλους ιδιοκτησίας σε βάρος της κοινοτικής γης που συλλογικά κατέχουν και καλλιεργούν αυτοί, εισέβαλαν στην περιοχή των Κάρα Κάρα και επιτέθηκαν στους κατοίκους.

Ακολούθησε μια μεγαλειώδης πορεία των Κάρα Κάρα από την Σούκρε μέχρι την Λα Παζ που κράτησε 41 ημέρες και κάλυψε 700 χιλιόμετρα, κερδίζοντας τεράστια λαϊκή υποστήριξη. Το αίτημα της ήταν η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Κάρα Κάρα πάνω στην γη τους, σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα της Βολιβίας1.

Εκτός από τους Κάρα Κάρα, συμμετοχή στο κίνημα κατά της νοθείας στις εκλογές είχαν και οι μεγάλες ιθαγενικές οργανώσεις των ανατολικών περιοχών που πρωταγωνίστησαν στο κίνημα του 2011 κατά της καταστροφής του εθνικού προστατευόμενου πάρκου TIPNIS που προωθούσε η κυβέρνηση Μοράλες προς όφελος των βραζιλιάνικων και κινέζικών πολυεθνικών2.

Οι Κάρα Κάρα ζουν στα σύνορα των περιφερειών Ποτοσί και Τσουγκουισάγκα. Το ίδιο το Ποτοσί σαν περιφέρεια ήταν σε έναν πολύμηνο αγώνα ενάντια στην παραχώρηση από την κυβέρνηση Μοράλες των πλούσιων κοιτασμάτων λιθίου της περιοχής σε γερμανική πολυεθνική εταιρεία η οποία θα έπαιρνε το 83% των εσόδων αφήνοντας ψίχουλα για το ίδιο το Ποτοσί και το κράτος της Βολιβίας. Για αυτόν τον λόγο το Ποτοσί ήταν ένα από τα κέντρα των διαδηλώσεων κατά του Έβο Μοράλες με μεγάλη συμμετοχή της εργατικής τάξης, καθώς η περιφέρεια αυτή, μαζί με το Ορούρο, είναι και το κέντρο των μεταλλωρύχων.

Ο Μοράλες αναγκάστηκε να ακυρώσει την αποικιακή παραχώρηση στην γερμανική πολυεθνική στις 3 του Νοέμβρη. Ήταν όμως πολύ αργά για να κατευνάσει τον θυμό της εργατικής τάξης και των ιθαγενικών λαών του Ποτοσί3.

Αυτήν την αγανάκτηση, αυτόν τον θυμό, εκμεταλλεύτηκαν η δεξιά και η άκρα δεξιά για να προχωρήσουν στην πραξικοπηματική επιστροφή τους στην εξουσία.

e la libertà

Μανιφέστο του Έθνους Κάρα Κάρα

Προς τον Πρόεδρο Χουάν Έβο Μοράλες Αΐμα:

Από τους πρόποδες του ΣΟΥΜΑΧ ΟΡΚΟ που είναι η ΙΕΡΗ ΓΗ μας σου λέμε. Μετά από σχεδόν πεντακόσια χρόνια νομίζαμε ότι ήσουν ο επιλεγμένος που σε βρήκαμε, σε υποστηρίξαμε νομίζοντας ότι ήσουν ο αδελφός που καταλάβαινε τις ανάγκες μας, τις δυσκολίες μας, τη δικαιοσύνη μας, πάντα με την πεποίθηση να αγωνιστείς για το λαό της Χώρας σου. Η Βολιβία, όπου ζούμε και μοιραζόμαστε τις παραδόσεις και τα έθιμά μας μαζί με τους άξιους αδελφούς μας στις πόλεις, ελπίζαμε να γίνει μια κοινωνικά και οικονομικά διαφορετική Βολιβία, που θα κυβερνιέται από έναν αδερφό που βγήκε από τη γη μας με καθορισμένη ταυτότητα.

Σοφοί υπήρξαν οι πρόγονοί μας που μας κληροδότησαν τον ιερό νόμο του ΑΪΝΙ που μας διδάσκει να σεβόμαστε τον πλησίον μας, να αγωνιζόμαστε για τους αδελφούς μας, να συνυπάρχουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, επίσης να μαθαίνουμε να παίρνουμε και να είμαστε ευγνώμονες για αυτό που έχουμε και για αυτό που μας δίνουν, μην ξεχνάς πως η κουλτούρα μας είναι κουλτούρα ευγνωμοσύνης και ειρήνης.

Αλλά μέχρι στιγμής σου λέμε με πόνο στην καρδιάς μας ότι λυπούμαστε που λαθέψαμε, γιατί πιστεύαμε ότι ήσουν άνθρωπος του καλού και διαφορετικός από τους άλλους προέδρους της ιστορίας μας, τώρα συνειδητοποιούμε την πρόγνωση του τελευταίου μας Ίνκα (Αταουάλπα) όταν την ώρα του θανάτου του προέβλεψε ότι, σε κάποιο χρόνο, θα έρθει ένας ιθαγενής να σκοτώσει ιθαγενείς, κύριε πρόεδρε.

Από τα βάθη της καρδιάς μας και με μεγάλη λύπη σου λέμε, πού έχασες τον εαυτό σου; επειδή δεν ζεις με τις προγονικές εντολές που μας λένε ότι πρέπει να σεβόμαστε το μούγιου, μόνο μια φορά θα πρέπει να κυβερνήσουμε, επειδή έχεις εκπορνεύει τη δική μας ΠΑΤΣΑΜΑΜΑ, επειδή έστειλες να κάψουν την Τσικιτανία, επειδή κακομεταχειρίστηκες τους ιθαγενείς αδελφούς μας στην Τσαπαρίνα, Ταρικία. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που έχουμε επιβιώσει περισσότερο από χίλια χρόνια, πως θα μας βλέπουν τώρα τα αδέλφια μας στον υπόλοιπο κόσμο; μας οδηγείς σε πολιτικό θάνατο, δημιουργείς μίσος εναντίον μας, μας οδηγείς στην εξαφάνιση, θυμήσου ότι τώρα εσύ είσαι αυτός που δεν μας επιτρέπει να μπούμε στην Πλατεία Μουρίγιο όπως συνέβαινε την εποχή της Αποικιοκρατίας, φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζεις πια τους πραγματικούς αυτόχθονες ιθαγενείς, απλώς χρησιμοποίησες την ταυτότητά μας.

Και ως επικεφαλείς, σου λέμε να πάψεις να είσαι υπερόπτης, να πάψεις να προκαλείς περισσότερους θανάτους και αρκετά λεκιασμένα έχεις τα χέρια σου, να σεβαστείς την κουλτούρα μας και να μην σπείρεις περισσότερο μίσος ανάμεσα σε αδελφούς της επαρχίας και των πόλεων, πάψε να διαιρείς τους λαούς, ήδη περιόρισες την ελεύθερη αυτοδιάθεσή τους, σταμάτα να στέλνεις ιθαγενείς, βορά στα κανόνια των εχθρών, για να στηρίξεις τα συμφέροντά σου και όσων σε περιτριγυρίζουν και που δεν είναι πλέον δικοί μας, σταμάτα να στέλνεις θρασύδειλους να κακομεταχειρίζονται τους ανθρώπους μας, άφησέ μας να ζούμε με τους δικούς μας νόμους, σταμάτα να μιλάς στο όνομα των ιθαγενών γιατί ήδη έθεσες εν αμφιβόλω την ταυτότητά σου και να σέβεσαι το Θεό, να σέβεσαι τη ζωή, να σέβεσαι την Πατσαμάμα, να σέβεσαι τη Βολιβία, να σέβεσαι το Σύνταγμα του Κράτους και ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και αν θέλεις να επιστρέψεις στην αγκαλιά του λαού σου παραιτήσου και δέξου να τεθείς στη διακαιοδοσία του, αυτά απαιτούμε δημόσια από εσένα

Από το Έθνος Κάρα Κάρα Κουγιασούγιου Ποτοσί Βολιβία

7 Νοεμβρίου 2019

Πρόταση του Έθνους Κάρα Κάρα

Για το καλό της χώρας μας, οι εκλογές της 20ής Οκτωβρίου πρέπει να ακυρωθούν λόγω παραβίασης του Άρθρου 4, αριθ. 5,10 και 13 του Νόμου Αρ. 018 του Πολυεθνικού Εκλογικού Οργάνου το οποίο ορίζει ότι οι πράξεις του Εκλογικού Οργάνου πρέπει να συμμορφώνονται με

5.- ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Το Πολυεθνικό Εκλογικό Όργανο υιοθετεί και προωθεί τις ηθικές αρχές της πολυφωνικής και πολυπολιτισμικής βολιβιανής κοινωνίας μας∙ μην κλέβεις, μην ψεύδεσαι, μην είσαι νωθρός.

10.- ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Το Πολυεθνικό Εκλογικό Όργανο διαθέτει λειτουργική αυτονομία σε σχέση με άλλα όργανα του κράτους. Δεν λαμβάνει οδηγίες από άλλο όργανο δημόσιας εξουσίας ούτε δέχεται πιέσεις από οποιoνδήποτε θεσμό.

13.- ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Όλες οι πράξεις και αποφάσεις του Πολυεθνικού Εκλογικού Οργάνου είναι δημόσιες και διαφανείς υπό ποινή ακύρωσης.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αυτές τις παρατηρήσεις, οι εκλογές της 20ής Οκτωβρίου δεν διαθέτουν νομιμότητα, διότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα για καθαρές και διαφανείς εκλογές για τους εκλεγόμενους και τους εκλογείς και για να ειρηνεύσουμε και να σταματήσουμε το μίσος μεταξύ των βολιβιανών αδελφών επειδή δεν αξίζουμε να ζούμε σε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς μόνο εξαιτίας της φιλοδοξίας για την εξουσία μιας ομάδας πολιτικών που έχασαν τον ορίζοντα. Πρέπει να προκυρηχθούν νέες εκλογές με διαφάνεια και ο λαός του Βολιβία να αποφασίσει και πάλι με δημοκρατικό τρόπο. Αυτά είναι όσα κάνουμε δημοσίως γνωστά στον βολιβιανό λαό μας.

Έθνος Κάρα Κάρα Κουγιασούγιου Ποτοσί Βολιβία

7 Νοεμβρίου 2019

Μετάφραση: Ν.Μ.-Α.Λ.

«Manifiesto de la Nación Qhara Qhara ante crisis postelectoral (7.11.19)», CEDIB - Centro de Documentación e Información Bolivia, 8 Νοεμβρίου 2019. https://cedib.org/post_type_documentos/manifiesto-de-la-nacion-qhara-qhara-ante-crisis-postelectoral-7-11-19/?fbclid=IwAR35IOgkv5bgbncnSH2wUS0qdnbiPeHI8lAlVOyAmyOZ2lw-8OqTT_-o5x8

Σημειώσεις

1 Franz Chávez, «An Indigenous Nation Battles for Land and Justice in Bolivia», Inter Press Service, Απρίλιος 2019. http://www.ipsnews.net/2019/04/indigenous-nation-battles-land-justice-bolivia/

2 Javo Ferreira, «Bolivia: entre el golpe de Estado y la resistencia popular», La Izquierda Diario, 17 Νοεμβρίου 2019. http://www.laizquierdadiario.com.ve/Bolivia-entre-el-golpe-de-Estado-y-la-resistencia-popular

3 Lucha de Clases, «Abrogación del DS 3738: ¡Construir la movilización de masas!», Lucha de Clases, 3 Νοεμβρίου 2019. https://www.luchadeclases.org.bo/abrogacion-del-ds-3738-construir-la-movilizacion-de-masas/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 12:27

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.