Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 17:39

Διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη Συρία κατά της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης

Διαδήλωση στην πόλη Σουουέιντα στις 17 Αυγούστου

 

 

William Christou

 

Οι διαδηλώσεις κατά της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης εξαπλώνονται σε όλη τη Συρία

 

 

«Οι διαδηλωτές θεωρούν τον επικεφαλής του συριακού καθεστώτος υπεύθυνο για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης», ανέφερε ο Ριαν Μαρούφ, ακτιβιστής και εκδότης του Suwayda 24

 

Οι διαδηλώσεις κατά της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και της οικονομικής πολιτικής του συριακού καθεστώτος[1] εξαπλώθηκαν σε όλη τη νότια Συρία αυτή την εβδομάδα, γεγονός σπάνιο σε μια χώρα όπου η ανοιχτή διαφωνία συχνά τιμωρείται με φυλάκιση και βασανιστήρια.

Γενική απεργία κηρύχθηκε στην επαρχία Σουουέιντα[2], όπου πλειοψηφούν οι Δρούζοι, και εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Στη γειτονική επαρχία Ντάραα, ορισμένα χωριά συμμετείχαν στις απεργίες, με τους διαδηλωτές να υψώνουν τη συριακή επαναστατική σημαία και να φωνάζουν: «Μπασάρ ... Φύγε! Θέλουμε να ζήσουμε!»

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αφού το συριακό νόμισμα έφθασε σε πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο των 15.000 συριακών λιρών ανά δολάριο ΗΠΑ την Τρίτη 15 Αυγούστου, από 7.000 που ήταν στις αρχές του χρόνου[3].

Η συριακή κυβέρνηση αύξησε επίσης τις τιμές των καυσίμων αυτή την εβδομάδα και μείωσε σταθερά τις επιδοτήσεις για ζωτικής σημασίας βασικά αγαθά, όπως τα καύσιμα θέρμανσης και μαγειρέματος.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι το 90% της χώρας ζει σε συνθήκες φτώχειας και ότι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια.

Σε μια κίνηση για να προσπαθήσει να αμβλύνει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στις συριακές οικογένειες, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ αύξησε την Τετάρτη τους μισθούς στο δημόσιο[4].

Οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η αύξηση των μισθών θα εξανεμιστεί πιθανότατα από τον επακόλουθο πληθωρισμό, καθώς η αξία της λίρας συνεχίζει να πέφτει.

 

Ο θυμός που σιγόβραζε, φουντώνει

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός καταλύτης ήταν οικονομικός, ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια κατά του καθεστώτος.

«Οι διαδηλωτές δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένα αιτήματα, αν και τα συνθήματα που φώναζαν χθες ήταν κυρίως πολιτικά. Θεωρούν τον επικεφαλής του συριακού καθεστώτος υπεύθυνο για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης», δήλωσε στο The New Arab ο Ριαν Μαρούφ, ακτιβιστής και εκδότης του Suwayda 24.

Ομάδες της αντιπολίτευσης στη Ντάραα εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους, ενώ η «Ένωση για τους Ελεύθερους Ανθρώπους του Αραβικού Βουνού» δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία παρείχε «πλήρη υποστήριξη στο λαϊκό κίνημα στη Σουουέιντα».

«Η Ένωση θα εργαστεί από αυτή τη στιγμή και μετά για να προετοιμάσει όλες τις μεθόδους για την προστασία των ελεύθερων ανθρώπων μας και την υποστήριξη της γενικής απεργίας ... και την αποτροπή οποιουδήποτε χάους στην ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Σουουέιντα είχε κάποια αυτονομία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, καθώς η επαρχία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό μόνη της.

Τοπικές πολιτοφυλακές όπως οι «Σεΐχηδες της Αξιοπρέπειας» έχουν επίσης πάρει την ασφάλεια στα χέρια τους, εκδιώκοντας ορισμένες δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος από την επαρχία, αφού τις κατηγόρησαν ότι βρίσκονται πίσω από συμμορίες απαγωγών και διακίνησης ναρκωτικών.

Στην επαρχία έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις κατά διαστήματα από την αρχή της οικονομικής κατάρρευσης της Συρίας το 2019, με μόνο περιστασιακές βίαιες παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας άρχισαν να εξαπλώνονται σε περιοχές εκτός του τυπικά ανήσυχου νότου, με διαδηλωτές να φωνάζουν εναντίον του καθεστώτος στην Τζαράμνα, προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, την Παρασκευή.

Άλλοι Σύριοι επέλεξαν μια πιο διακριτική μορφή διαμαρτυρίας, κρατώντας χαρτάκια με διαμαρτυρίες και αιτήματα μπροστά από εμβληματικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

«Ο συριακός λαός, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος, λέει φτάνει πια ο εξευτελισμός. Το μέλλον της νεολαίας μας δεν είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στα χέρια σας», έγραφε ένα τέτοιο χαρτί που κρατούσε κάποιος μπροστά από ένα κτίριο της συριακής κυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν μέρος ενός νέου, πανσυριακού κινήματος που ονομάζεται «Κίνημα της 10ης Αυγούστου» [χάρακατ αλ-άσιριμιν αμπ], το οποίο καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις και απεργίες για να διαμαρτυρηθούν «για την αδιαφορία του κράτους όσον αφορά το μέλλον του λαού».

Οι συριακές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει άμεσα στις διαμαρτυρίες, αν και οι ακτιβιστές προετοιμάζονται με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν με βία τις διαμαρτυρίες.

«Είναι πιθανό να υπάρξει αντίδραση από τις αρχές αυτή τη στιγμή, καθώς αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ήδη αναζωπυρωμένη οργή των δρόμων», δήλωσε ο Μαρούφ.

«Ωστόσο, είναι δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς για την αντίδραση του καθεστώτος, το οποίο δεν δίστασε να διαλύσει μια διαδήλωση πέρυσι στη Σουουέιντα με αληθινά πυρά», πρόσθεσε.

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

William Christou, “Protests against declining living conditions spread across Syria”, The New Arab, 18 Αυγούστου 2023, https://www.newarab.com/news/protests-against-living-conditions-spread-across-syria

 

 

Λάιθ Άμπι Νάντερ

 

Το Κίνημα της 10 Αυγούστου / χάρακατ αλ-άσιριμιν αμπ

 

[Αποσπάσματα από το άρθρο: «Συρία: Το “Κίνημα της 10ης Αυγούστου” ξεκινά τις κινητοποιήσεις του μοιράζοντας χιλιάδες φυλλάδια σε διάφορες επαρχίες»]

 

Το Κίνημα της 10η Αυγούστου είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από νέους και νέες σε πολλές πόλεις της Συρίας στις 10 Αυγούστου, ανακοινώνοντας: «Εμείς, οι νέοι Σύριοι, ανακοινώνουμε τη συγκρότηση του κινήματος της 10ης Αυγούστου για να τελειώσει η ταλαιπωρία μας από την κακοδιαχείριση των υποθέσεων της χώρας και της αδιαφορίας του κράτους όσον αφορά το μέλλον του λαού». Στην ανακοίνωση το κίνημα καλεί τον αρχηγό του καθεστώτος ή τον πρωθυπουργό του «να εκδώσει μια δημόσια δήλωση μέσω των επίσημων διαύλων, με την οποία θα καθορίζει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ημερομηνίες που δείχνει την ημερομηνία αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλους σε περίπου 100 δολάρια το μήνα ως ελάχιστο». Διατυπώνει και άλλα αιτήματα που έχουν σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, την έκδοση διαβατηρίων, επιδοτήσεις για για το ψωμί, το καύσιμο ντίζελ και τη βενζίνη και την καταπολέμηση του Captagon, αλλά και αιτήματα που σχετίζονται με η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η ψήφιση νόμου που θα εγγυάται την πλήρη παύση της εκποίησης της κρατικής περιουσίας στον ξένο ιδιωτικό τομέα.

Οι ακτιβιστές του κινήματος δημοσίευσαν βίντεο από διάφορες περιοχές της Συρίας στο Facebook, που δείχνουν νεαρούς άνδρες να μοιράζουν χαρτάκια που καθορίζουν τους στόχους με τους οποίους ξεκίνησε το κίνημα. Οι ακτιβιστές του κινήματος χαρακτηρίζουν τη δράση τους ειρηνική και ενάντια στους διαχωρισμούς φύλλου και θρησκευτικών δογμάτων και ενάντια στπους τοπικισμούς.

Η Νισρίν αλ-Νάσσερ, μια 41χρονη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την πόλη της Λαττάκειας, μίλησε στο Αλ-Αράμπι αλ-Τζαντίντ σχετικά με την ιδέα του κινήματος, πώς προέκυψε και πότε. Η Αλ-Νάσσερ είπε: «Μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών ακτιβιστών και ακτιβιστριών, από διάφορες συριακές επαρχίες, σε συντονισμό και οργάνωση με την οποία ελήφθησαν όλα τα μέτρα ασφαλείας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επουλωθεί το ρήγμα μεταξύ των αδελφών της χώρας και να θέσει την εξουσία μπροστά σε δύο επιλογές: είτε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε λαϊκή κλιμάκωση.»

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“سورية: "حركة 10 آب" تبدأ حراكها عبر توزيع آلاف المناشير في مختلف المحافظات” ,ليث أبي نادر

العربي الجديد, Αυγούστου 11, 2023,  https://www.alaraby.co.uk/politics/%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A9-%D8%AD%D8%B1%D9%83%D8%A9-10-%D8%A2%D8%A8-%D8%AA%D8%A8%D8%AF%D8%A3-%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D9%83%D9%87%D8%A7-%D8%B9%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%D9%88%D8%B2%D9%8A%D8%B9-%D8%A2%D9%84%D8%A7%D9%81-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B4%D9%8A%D8%B1.

 

 

 

Σημειώσεις

[1] Joseph Daher, “Syria is on the verge of economic collapse. Assad is to blame”, The New Arab, 15 Αυγούστου 2023, https://www.newarab.com/opinion/syria-verge-economic-collapse [στα ελληνικά σχετικά: Joseph Daher, «Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του σεισμού του Φεβρουαρίου 2023 στη Συρία», e la libertà, 2 Αυγούστου 2023, https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/9069-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2023-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1.

[2] Για παλιότερες κινητοποιήσεις στη Σουουέιντα: Paul McLoughlin, “Why protests in Suweida are deeply troubling for the Syrian regime”, The New Arab, 11 Φεβρουαρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/why-protests-suweida-are-troubling-syrian-regime.

[3] Hadia Al Mansour, “The devastating domino effect of Turkey’s currency crisis on northwest Syria”, The New Arab, 26 Μαΐου 2023, https://www.newarab.com/features/turkeys-currency-crisis-having-domino-effect-nw-syria.

[4] Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυθξήθηκαν κατά 30%: “Syria’s Assad doubles public sector wages as national currency spirals downwards”, The New Arab, 16 Αυγούστου 2023, https://www.newarab.com/news/syria-assad-doubles-public-sector-wages-currency-spirals.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 01:28

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.