Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 12:13

Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση εν μέσω ιμπεριαλιστικής επέμβασης και αντεπαναστατικής εκδίκησης στην Υεμένη

2011, η Αραβική Άνοιξη φτάνει στην Υεμένη. Διαδηλωτές κρατούν πανό που γράφει «Σαλαμία» («Ειρηνική», για την επανάστασή τους) και ψεύτικα όπλα.

 

 

Frank Prouhet

 

Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση εν μέσω ιμπεριαλιστικής επέμβασης και αντεπαναστατικής εκδίκησης στην Υεμένη

 

[Το άρθρο έχει γραφτεί στις 4 Οκτώβρη]

 

 

Το 2011, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, μια γιγαντιαία λαϊκή εξέγερση σάρωσε την Υεμένη. Σε μια χώρα όπου κυριαρχούσε η διαφθορά, που μαστιζόταν από τις διαιρέσεις μεταξύ βορρά και νότου και τον κυρίαρχο ρόλο των παλαιών στρατιωτικών-φυλετικών ιεραρχιών, υπήρξε ελπίδα. Νέοι άνθρωποι κατέλαβαν τις πλατείες για μήνες στη Σάνα’α, στην Τάεζ, στο Άντεν. Ανάμεσα στους κύριους εκφραστές της υπήρχε ακόμη και μια γυναίκα, η Ταουάκκολ Καρμάν, και ένα αίτημα, ένα κράτος πολιτών, το οποίο θα διέλυε τις παλιές στρατιωτικές-θρησκευτικές και φυλετικές ιεραρχίες. Η επανάσταση ένωσε τη χώρα, με την ελπίδα να μπει ένα τέλος σε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που ενσαρκωνόταν από τη φατρία του προέδρου Σάλεχ, το οποίο πούλησε τον πλούτο της χώρας σε φυσικό αέριο έναντι ευτελούς αμοιβής σε πολυεθνικές, όπως η γαλλική Total, και το οποίο χρησιμοποίησε και χειραγώγησε τον αυξανόμενο κίνδυνο της Αλ Κάιντα στην Υεμένη για να καταστεί απαραίτητο στα μάτια των διεθνών χορηγών, ιδίως των ΗΠΑ.

Η επανάσταση ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εκδιώξει τον πρόεδρο Σάλεχ από την εξουσία. Αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση για τον αμερικανικό και επίσης τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, ή τη γειτονική σαουδαραβική μοναρχία, ή τις παλιές στρατιωτικές-φυλετικές αντιδραστικές δυνάμεις της Υεμένης, να αφήσουν την επανάσταση να κυβερνήσει. Το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από το οποίο διέρχεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν θα μπορούσε να είναι υπό τον έλεγχο μιας επαναστατικής κυβέρνησης. Η Σαουδική Αραβία, όπου ακόμη και το όνομα της χώρας έχει ιδιωτικοποιηθεί από μία μόνο φυλή, δεν θα μπορούσε να δεχτεί μια επανάσταση που θα έδιωχνε τον τύραννο. Ο πλούτος θα έπρεπε να επιστρέψει στις παλιές ελίτ των φυλών που είχαν περιθωριοποιηθεί από τη φατρία του Σάλεχ.

Αυτός ο αντιδραστικός συνασπισμός πρώτα εμπόδισε τη γέννηση ενός νέου δημοκρατικού συντάγματος και στη συνέχεια επέβαλε μια κυβέρνηση συνέχειας με το παλιό καθεστώς, τοποθετώντας τον Χάντι, τον πρώην πρωθυπουργό του εκδιωχθέντος προέδρου, επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Ενώθηκαν και στη συνέχεια διασπάστηκαν για να κατακτήσουν την εξουσία, βυθίζοντας τη χώρα σε μια ατελείωτη στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση. Μια κρίση που δεκαπλασιάστηκε από την περιπετειώδη στρατιωτική επέμβαση Αποφασιστική Καταιγίδα, η οποία ξεκίνησε το 2015 από τον Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν, τον νέο ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, με την υποστήριξη του συμμάχου και μέντορά του Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπό την αιγίδα της αμερικανικής, και πιο διακριτικά της γαλλικής, ομπρέλας. Η επίθεση του πλούσιου σαουδαραβικού βασιλείου εναντίον της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου υποτίθεται ότι θα έλυνε σε λίγους μήνες το πρόβλημα των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι είχαν πάρει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σάναα, σε συμμαχία με τον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο Σάλεχ, σε μια θεαματική αντιστροφή των συμμαχιών. Οκτώ χρόνια αργότερα, η Υεμένη είναι πιο διχασμένη από ποτέ και ο πόλεμος συνεχίζεται, με αποκορύφωμα το σημερινό αδιέξοδο.

 

Η «Αποφασιστική Καταιγίδα», μια αντιδραστική περιπέτεια

Η περιπέτεια του Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν στην Υεμένη μπορεί να εξηγηθεί τόσο από την επιθυμία του νέου ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας να εδραιώσει το νεοπαγές καθεστώς του στο εσωτερικό του βασιλείου όσο και από την αθόρυβη αντιπαράθεση που έχει φέρει αντιμέτωπους τους Σαούντ με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από την πτώση του Σάχη. Μια αντιπαράθεση που διανθίστηκε από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, όπου το σαουδαραβικό βασίλειο χρηματοδότησε την ιρακινή επίθεση, ή από τις συγκρούσεις μεταξύ ιρανών προσκυνητών και σαουδαραβικής αστυνομίας στη Μέκκα το 1987. Αυτές οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Μαζί με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία επέτρεψε να παραμείνει ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό στοιχείο και επανέφερε το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά σε μια εποχή που η τιμή του κατέρρεε. Για να μην αναφέρουμε τη σιιτική μειονότητα στη Σαουδική Αραβία, η πλειοψηφία της οποίας στην περιοχή Αλ-Χάσα, την κύρια πετρελαϊκή περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, θεωρείται μια διαρκής εσωτερική απειλή. Για το σουνιτικό βασίλειο, προστάτη των ιερών τόπων, η Αραβική Άνοιξη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την επιθυμία του Ιράν να συγκροτήσει, κατά των σουνιτών, ένα σιιτικό τόξο από το Μπαχρέιν μέχρι την Υεμένη μέσω της Συρίας και του Ιράκ.

Στην Υεμένη το 2014, επωφελούμενοι από το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, οι Χούθι εκδίωξαν στρατιωτικά τη μεταβατική κυβέρνηση του Χάντι από την πρωτεύουσα Σάνα’α, η οποία αφενός προκάλεσε την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου για τους Υεμενίτες, αλλά αφετέρου το πούλησε επανειλημμένα στην Total. Οι Χούθι κατάγονται από έναν συγκεκριμένο κλάδο του σιιτισμού, τους Ζαϊντί, οι οποίοι κυριαρχούσαν στην Υεμένη για αιώνες και στη συνέχεια περιθωριοποιήθηκαν από τη Δημοκρατία και στη μετά από την επανένωση. Περισσότερο από πρωταγωνιστές σε μια θρησκευτική σύγκρουση –Σιίτες εναντίον Σουνιτών– οι Χούθι εκπροσωπούν μια μειονότητα που επικρίνει έντονα την ευθυγράμμιση του προέδρου Σάλεχ με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ένας πολύ βολικός αντίπαλος, σύμμαχος του Ιράν, περιφρονημένος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, εναντίον του οποίου ο Σάλεχ έστελνε βόμβες, αλλά και υπερορθόδοξες σουνιτικές σχολές του Κορανίου, όπως το Νταρ αλ-Χαντίθ, στην καρδιά της σιιτικής επικράτειας, για να επανενεργοποιήσει μια θρησκευτική σύγκρουση που δεν ήταν πολύ πραγματική στην αρχή. Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Σάλεχ, όπως και πολλά μέλη της ελίτ της Υεμένης, προέρχεται από τη μειονότητα των Ζαϊντί! Τι δεν θα έκανε όμως για να διατηρήσει την εξουσία για 33 χρόνια και να πάρει αμερικανικές επιδοτήσεις; Θα έφτανε στο σημείο να συμμαχήσει με τους χθεσινούς εχθρούς του! Και αυτή η απίθανη και ασταθής συμμαχία μεταξύ των Χούθι και του Σάλεχ, μόλις εκδιώχθηκε αυτός από την εξουσία, ήταν αυτή που εκδίωξε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση Χάντι από τη Σάνα’α. Η κυβέρνηση Χάντι, η οποία προέκυψε από τον εύθραυστο συμβιβασμό μεταξύ των δυνάμεων που ήθελαν να θέσουν όρια στην επανάσταση και να διαιρέσουν τη χώρα, αναγκάστηκε να καταφύγει στο Άντεν, στο νότο. Οφείλει τη σωτηρία της μόνο στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη του αντιδραστικού διεθνούς συνασπισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

Οι αντίπαλοι συνασπισμοί κατακερματίζονται

Στη Σάνα’α, οι Χούθι και ο εκδιωχθείς πρώην πρόεδρος Σάλεχ, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σύμμαχοι, αλληλοσπαράχθηκαν και πάλι. Ο Σάλεχ δολοφονήθηκε. Οι Χούθι ήταν οι μοναδικοί κυρίαρχοι του παιχνιδιού στα τέλη του 2017. Στο νότο, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι και οικονομικοί και στρατιωτικοί υποστηρικτές ενός ετερόκλητου συνασπισμού κατά των Χούθι, βλέπουν τους αντίστοιχους προστατευόμενούς τους να έρχονται αντιμέτωποι με βαριά όπλα. Αυτό συνέβη επειδή η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές του Χάντι που έχουν καταφύγει στο Άντεν σε απόσταση αναπνοής. Πήραν μαζί τους το Αλ-Ισλάχ, το στρατιωτικό-φυλετικό κόμμα που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι ίδιες πολιτοφυλακές που διεξήγαγαν τον πόλεμο εναντίον των νότιων στην απόπειρα απόσχισης του 1994, η οποία άφησε χιλιάδες νεκρούς στις τάξεις του νότου και σάρωσε τις ελπίδες για αυτονομία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, χρηματοδοτούν κυρίως τις πολιτοφυλακές του κινήματος του Νότου, το οποίο ασφαλώς αντιτίθεται στους Χούθι, αλλά έχει δημιουργήσει ένα Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου ενάντια στους προστατευόμενους των Σαουδαράβων που κατέφυγαν στο Άντεν, για να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την κυβέρνηση Χάντι και τους υποστηρικτές της στο Αλ-Ισλάχ.

Αυτή η απίθανη συμβίωση έχει πράγματι αναζωπυρώσει τις παλιές διαχωριστικές γραμμές βορρά-νότου. Ο βορράς προέκυψε από την οθωμανική κατοχή και τον αγώνα κατά της μοναρχίας, με την Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης. Ο νότος προέκυψε από την κατοχή του λιμανιού του Άντεν και της ενδοχώρας του από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό, για να εξασφαλίσει την αυτοκρατορία του και τη διαδρομή προς την Ινδία. Προέρχεται επίσης από την αποτυχημένη εμπειρία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, που προέκυψε μετά την αναγκαστική αποχώρηση των Βρετανών. Αυτό το πολύ προχωρημένο πείραμα, με δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, τυπική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και αντιιμπεριαλιστικές θέσεις, έγινε στόχος πολλών επιθέσεων που περιόρισαν την ανάπτυξή του, καλλιέργησαν εσωτερικές ρήξεις και το έσπρωξαν στην αγκαλιά της ΕΣΣΔ. Τελείωσε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έληξε το 1990 με μια επανένωση που κυριαρχήθηκε εξ ολοκλήρου από τις ελίτ της βόρειας Αραβικής Δημοκρατίας της Υεμένης.

Όμως, το κατακερματισμένο μέτωπο κατά των Χούθι στο νότο μπορεί επίσης να εξεταστεί στο πλαίσιο του αυξανόμενου οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Ο Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν επιθυμεί ένα σαουδαραβικό βασίλειο που δεν θα είναι πλέον μόνο μια πετρελαϊκή μοναρχία. Θέλει να δρομολογήσει μια μεγαλεπήβολη και πιθανώς εντελώς εξωπραγματική μετάβαση, για την ανάπτυξη των υπηρεσιών, του τουρισμού, των ξένων ιδιωτικών επενδύσεων, με το σχέδιό του Vision 2030. Πιέζει τις πολυεθνικές εταιρείες να επαναπατρίσουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Ριάντ, γεγονός που αναπόφευκτα το θέτει σε ανταγωνισμό με το Ντουμπάι, τη μεγαλύτερη πόλη των Εμιράτων. Το 2021, το Ριάντ έθεσε τελεσίγραφο στους μεγάλους ξένους ομίλους. Τέρμα τα συμβόλαια με το δημόσιο μετά το 2024 αν δεν εγκαταστήσουν την περιφερειακή τους έδρα στο βασίλειο, το οποίο φιλοξενεί μόνο το 5% των διεθνών κεντρικών γραφείων έναντι 76% των Εμιράτων. Πρέπει να πούμε ότι η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός αυλικού δημοσιογράφου που είχε γίνει επικριτής της σαουδαραβικής κυβέρνησης, η απαγωγή εκατοντάδων πριγκίπων που κλείστηκαν για πολλούς μήνες στο Χίλτον του Ριάντ και στερήθηκαν τα χρήματά τους, η αναγκαστική παραίτηση του Σαάντ Χαρίρι, πρωθυπουργού του Λιβάνου, σουνίτη και συμμάχου της Δύσης, μετά την απαγωγή του από τον Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, έχουν ψυχράνει πολλούς ξένους επενδυτές και έχουν εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εικόνα της διάσπασης της Υεμένης θα ήταν ελλιπής αν δεν προσθέταμε την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, την AQAP [Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο / Al-Qaeda in the Arabian Peninsula], και το υεμενίτικο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις για να κερδίσουν εδάφη, ιδίως το λιμάνι της Μουκάλα και την κοιλάδα Χαντραμάουτ. Για να μην αναφέρουμε τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πλήττουν τακτικά τις αγορές και τους ηγέτες των φυλών. Ένας απέραντος πολιτικοστρατιωτικός κατακερματισμός, κύριο θύμα του οποίου είναι ο λαός της Υεμένης.

 

Και οι δύο πλευρές έχουν βαλτώσει

Μετά από οκτώ χρόνια πολέμου, η Σαουδική Αραβία δεν κατάφερε να νικήσει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τα δύο τρίτα της βόρειας επικράτειας. Η συμμαχία της είναι κατακερματισμένη, η Υεμένη βαλκανοποιημένη. Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης που δημιουργεί και διαλύει, έχει εξουσία μόνο στα δωμάτια των πολυτελών ξενοδοχείων που καταλαμβάνει στο Ριάντ. Ένα αδιέξοδο που κοστίζει ακριβά στο βασίλειο. Ακόμη χειρότερα, η Σαουδική Αραβία και οι πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί της έχουν επανειλημμένα στοχοποιηθεί από ιρανικής σχεδίασης μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι, μειώνοντας προσωρινά την ικανότητά της να εξάγει πετρέλαιο, ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο που αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων του κράτους. Ο Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν θα το θυμάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους όταν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη χώρα του.

Ο πόλεμος είναι αδύνατον να κερδηθεί από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θέλει να επικεντρωθεί εκ νέου στην οικονομική της ατζέντα, της οποίας ο φωτεινός ορίζοντας εξακολουθεί να απομακρύνεται με την κρίση του covid και της οποίας η πραγματικότητα υπαγορεύεται όλο και λιγότερο από την αποκλειστική σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν την υποστήριξαν και οι οποίες πρέπει να επαναλάβουν τις συνομιλίες με το Ιράν για να βγουν από αυτό το τέλμα. Αντίστοιχα, οι Χούθι, που έχουν εδραιωθεί σταθερά στο βορρά, δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα κατακτήσουν όλο το έδαφος της Υεμένης. Η πολύνεκρη αποτυχία τους, με το θάνατο δεκάδων χιλιάδων μαχητών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών-στρατιωτών, στην προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Marib, αποτέλεσε τη χαριστική βολή στις ελπίδες τους.

 

Η Υεμένη πεινάει, η Υεμένη διψάει!

Ο πόλεμος εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 αμάχους. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις μάχες και τους βομβαρδισμούς. Αλλά η πείνα, ο υποσιτισμός και η δίψα σκοτώνουν ακόμη πιο σίγουρα από τους βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, αγορών και γάμων από τον σαουδαραβικό συνασπισμό. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 200.000 έμμεσες απώλειες αμάχων. Είκοσι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Αυτός είναι ένας αριθμός που δεν έχει φτάσει ποτέ καμία χώρα στον κόσμο. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού δεν έχει αρκετό φαγητό. Σύμφωνα με την Oxfam, 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων παιδιών. Το σύστημα υγείας αιμορραγεί, οι λίγες λειτουργούσες εγκαταστάσεις υγείας, ιδίως εκείνες των ΜΚΟ, βομβαρδίζονται από σαουδαραβικά αεροπλάνα. Οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ τα εισοδήματα καταρρέουν. Για να καταπνίξει οικονομικά τους Χούθι, οι οποίοι επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς και κρατούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για λύτρα, η Σαουδική Αραβία εμποδίζει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είναι ήδη κατά πολύ υποδεέστερη σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες. Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται με τον σαουδαραβικό αποκλεισμό του λιμανιού της Χοντέιντα και του αεροδρομίου της Σάνα’α. Η χώρα κατατάσσεται στην 191η θέση του Δείκτη Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνεται για την επέμβαση του ιμπεριαλισμού και την εκδίκηση των παλαιών στρατιωτικών-φυλετικών ιεραρχιών κατά της επανάστασης.

Υπενθυμίζουμε τη γαλλική συμμετοχή στον βρώμικο πόλεμο στην Υεμένη. Παρά τις διαψεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης, η διαρροή ενός υπομνήματος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών επιβεβαίωσε τις κατηγορίες των γαλλικών ΜΚΟ. Εν μέσω της υπόθεσης Κασόγκι, αποκάλυπτε ότι 48 κανόνια Caesar, κατασκευασμένα από τη Nexter, που ανήκει κατά 100% στο γαλλικό κράτος, με βεληνεκές 42 χιλιομέτρων, αναπτύχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στα σύνορά της με την Υεμένη. Η παράδοση ολοκληρώθηκε το 2018, πολύ μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Τον Δεκέμβριο του 2018 υπογράφηκε μάλιστα νέα σύμβαση εξαγωγής, υπό άκρα μυστικότητα, για τεθωρακισμένα οχήματα Titus και ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105LG. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία είναι ο κύριος προμηθευτής του βρώμικου πολέμου που σκοτώνει με μαρτυρικό τρόπο την Υεμένη και προκαλεί λιμό.

Η Υεμένη πεινάει, αλλά η Υεμένη διψάει επίσης! Σε μια από τις ξηρότερες κατοικημένες περιοχές του κόσμου, η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των βροχοπτώσεων, μετατρέποντάς τα σε σπάνια επεισόδια καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που ρημάζουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πολύ πιο εύκολα από τη στιγμή που οι αναβαθμίδες δεν συντηρούνται πλέον λόγω του πολέμου. Αλλά η κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης δεν χρονολογείται από τον πόλεμο. Επιδεινώθηκε από τις συνδυασμένες επιπτώσεις των πολιτικών στήριξης των νεοφιλελεύθερων διεθνών οργανισμών και της πρώην κεντρικής κυβέρνησης της Υεμένης. Και οι δύο ευνόησαν, μέσω επιδοτήσεων και κλείνοντας τα μάτια, τον άναρχο πολλαπλασιασμό της άντλησης νερού από βαθιές γεωτρήσεις, που μόνο οι μεγαλοϊδιοκτήτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αυτό γίνεται για την καλλιέργεια του κατ, το ευφορικό υδροβόρο φυτό, το οποίο αποδίδει πολλά χρήματα αλλά αντλεί το 40% του γεωργικού νερού της Υεμένης και για να παραχθούν εξαγωγικές καλλιέργειες, όπως μπανάνες ή μάνγκο, για τις πολυεθνικές. Αυτές οι γεωτρήσεις εξαντλούν τους υδροφόρους ορίζοντες, αποσπούν νερό από τις καλλιέργειες διαβίωσης των χωριών και πολλαπλασιάζουν τις συγκρούσεις για το νερό. Τα επιφανειακά πηγάδια των μικροκαλλιεργητών στερεύουν. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την εξάρτησή τους από τους αρχηγούς των φυλών και τα βυτιοφόρα τους που φέρνουν υποβαθμισμένο πόσιμο νερό στην ύπαιθρο και την πόλη. Το 2017, η Υεμένη κατέγραψε τη χειρότερη γνωστή επιδημία χολέρας στον κόσμο, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα, ενώ το σύστημα υγείας της κατέρρευσε. Αυτό το μοντέλο διαχείρισης των υδάτων δεν είναι βιώσιμο βραχυπρόθεσμα. Αντλεί περισσότερα από όσα μπορούν να αναπληρώσουν οι υδάτινοι πόροι, ενώ το ανανεώσιμο νερό είναι μόνο 72 m3 ανά κάτοικο ετησίως, που ήδη απέχει πολύ από τα 500 m3 που ορίζονται ως όριο λειψυδρίας.

 

Οι Σαουδάραβες επιδιώκουν να αποσυρθούν

Σε αυτό το πεδίο των ερειπίων, με την επανάσταση να έχει καταστραφεί, χωρίς καμία ελπίδα νίκης για κανένα από τα πολλά αντιδραστικά στρατόπεδα, οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χούθι και της Σαουδικής Αραβίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, υπό το άγρυπνο μάτι του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ. Ανταλλάσσονται κρατούμενοι, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου 2022 σταμάτησε τους εναέριους βομβαρδισμούς από τη Σαουδική Αραβία και τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι, η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια βελτιώνεται, έχουν αρχίσει συζητήσεις για την πληρωμή των αξιωματούχων των Χούθι από τα έσοδα του πετρελαίου της Υεμένης, τα οποία διαχειρίζεται η Σαουδική Αραβία, βασικό αίτημα των Χούθι. Όλα αυτά αποτελούν μια εύθραυστη ελπίδα για ειρήνη, αλλά σε μια χώρα κατεστραμμένη και κατακερματισμένη από τις παλιές ιεραρχίες και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η οποία φαίνεται να έχει σκοτώσει τη δημοκρατική και ενωτική ελπίδα μιας ολόκληρης γενιάς νέων. Πρόκειται για μια εύθραυστη ελπίδα για ειρήνη, η οποία ωστόσο είναι απαραίτητη για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής κοινωνίας της Υεμένης, η οποία είναι ο μόνος πραγματικός φορέας της ελπίδας.

Επειδή μια «νίκη» των Χούθι, μέσω της αποχώρησης του εχθρού της Σαουδικής Αραβίας και του τερματισμού της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξής της προς τα διάφορα μέτωπα κατά των Χούθι, δεν είναι συνώνυμη με τη νίκη της δημοκρατίας ή των δικαιωμάτων των γυναικών. Κάθε άλλο! Οι πολυάριθμες φυλακίσεις, οι δολοφονίες, οι εξαφανίσεις, οι σφαίρες Καλάσνικοφ στα πόδια που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση των Χούθι εναντίον της αντιπολίτευσής της, οι πολλαπλές υποθέσεις διαφθοράς ή οι εκστρατείες για κόσμια ισλαμική ενδυμασία το μαρτυρούν αυτό.

Όμως ο σαουδαραβικός ορίζοντας της αποχώρησης από την Υεμένη δεν μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο μέσα από την αποτυχία της στρατιωτικής της περιπέτειας. Πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με την εξέλιξη της διεθνούς κατάστασης και με τον πιο αυτόνομο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ο Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν σε αυτήν. Δύο διεθνή γεγονότα απεικονίζουν αυτή τη νέα κατάσταση. Ένα μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία επέλεξε να μειώσει την παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να αυξήσει τα έσοδά της από το πετρέλαιο. Αυτό επέφερε σοβαρό πλήγμα στον Μπάιντεν, καθώς αύξησε τις τιμές του πετρελαίου λίγο πριν από μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τους Δημοκρατικούς. Και έδωσε μια ανάσα στον Πούτιν, ο οποίος είδε τα έσοδα από το πετρέλαιο να εκτοξεύονται παρά τις κυρώσεις κατά της εισβολής του στην Ουκρανία. Ενώ ο Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να σφίξει ντροπιαστικά το χέρι του Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν στην Τζέντα, αφού ζήτησε την απομόνωσή του μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, και έκανε ό,τι μπορούσε για να μπλοκάρει το ψήφισμα της Γερουσίας του Μπέρνι Σάντερς για τις πολεμικές δικαιοδοσίες, ώστε να περιοριστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη, ενώ τα αμερικανικά δικαστήρια χορηγούσαν ασυλία στον πρίγκιπα, ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία για το πετρέλαιο.

Τον Απρίλιο του 2023, κατά τη διάρκεια μιας θεαματικής συνάντησης στην Κίνα, υπό την αιγίδα του Σι Τζινπίνγκ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016. Μια άλλη εντυπωσιακή ανακοίνωση ήταν η δημιουργία ενός κινεζικού εργοστασίου συναρμολόγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία. Ή η συμμετοχή στις BRICS μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για την καθιέρωση επίσημων διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα μια δεσμευτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τη Σαουδική Αραβία σε περίπτωση επίθεσης. Η επιθυμία του Μοχάμμεντ μπιν Σαλμάν είναι ξεκάθαρα να απεμπλακεί από το τέλμα της Υεμένης, να προχωρήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Χούθι, με φόντο την προσέγγιση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, να αξιοποιήσει στο έπακρο το κέρδος από το πετρέλαιο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό νονό, να επικεντρωθεί εκ νέου στον ορίζοντα του 2030, εκμεταλλευόμενος έναν πολυπολικό κόσμο και τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί καλύτερα μια πιο αυτόνομη θέση. Και πάλι, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να προσβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

4 Οκτωβρίου 2023

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Frank Prouhet, “Unprecedented humanitarian crisis amidst imperialist intervention and counter-revolutionary revenge in Yemen”, International Viewpoint, 11 Νοεμβρίου 2023, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8311. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article68686.

 

Ο Frank Prouhet, γιατρός, είναι ακτιβιστής στο Syndicat de la médecine générale (SMG) και στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA, Γαλλία).

 

Για την Υεμένη, διαβάστε επίσης:

Sumaya Α., «Αυτοκρατορικός ανταγωνισμός και κοινωνική καταστροφή στην Υεμένη», e la libertà, 19 Ιανουαρίου 2018, https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/3999-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7.

Helen Lackner, «Η κρίση στην Υεμένη», e la libertà, 1 Μαΐου 2022, https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/8173-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 12:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.