Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 23:41

Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – της συντακτικής ομάδας του Posle

  

Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – από την συντακτική ομάδα του Posle

Όταν η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πιο τρομακτική από την ίδια την επίθεση

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΗΓΗ: https://posle.media

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Στις 22 Μαρτίου, μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στο Crocus City Hall της Μόσχας: Αρκετοί ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο και πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση ένα πλήθος πολιτών. Μέχρι τις 4 μ.μ. της 23ης Μαρτίου, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν [1]. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλα τα θύματα και τους οικείους τους - αθώοι πολίτες δεν πρέπει να γίνονται στόχοι πολιτικής βίας.

Παρά τις πολυάριθμες εικασίες σχετικά με την εμπλοκή ισλαμιστών φονταμενταλιστών, δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιοι ήταν οι δράστες, ούτε ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα μπορούν ήδη να εξαχθούν. Πρώτον, η τρομοκρατική επίθεση σαφώς αιφνιδίασε τις ρωσικές αρχές. Μόλις πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε "πρόκληση" τις προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικές πόλεις. Με την άμεση επαφή μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των δυτικών χωρών να έχει διακοπεί και τις δημόσιες προειδοποιήσεις να αγνοούνται από τις ρωσικές αρχές για καθαρά πολιτικούς λόγους (οι πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις δημοσιεύτηκαν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές), αυξάνεται ο κίνδυνος για νέες τραγωδίες. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι οι ίδιοι οι πολίτες τους πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τη συνωμοσιολογική αντίληψη της κυβέρνησης για τον κόσμο και τη δυσπιστία απέναντι σε κάθε είδους πληροφόρηση από το εξωτερικό.

Δεύτερον, η ικανότητα του ρωσικού κράτους τίθεται και πάλι υπό αμφισβήτηση. Για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε σοβαρά πριν από έξι μήνες κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του Πριγκόζιν [2]. Αποδείχθηκε ότι οι ισχυρότερες ειδικές υπηρεσίες σε μια πόλη γεμάτη με βιντεοκάμερες όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αλλά με το ζόρι κατάφεραν να συλλάβουν τους δράστες του. Συμπτωματικά, την ημέρα πριν από την επίθεση, ο οργανισμός Rosfinmonitoring (Federal Financial Monitoring Service of the Russian Federation/ Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Παρακολούθησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας) [3]  πρόσθεσε το ανύπαρκτο " Διεθνές Δημόσιο Κίνημα LGBT" στον κατάλογο των "τρομοκρατών και εξτρεμιστών" [4]. Όταν η καταπολέμηση φανταστικών εχθρών έχει προτεραιότητα, είναι πολύ εύκολο να παραβλέψουμε την πραγματική απειλή.

Τρίτον, το ρωσικό κράτος, όπως πάντα, θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση, και γι' αυτό η αντίδραση του κράτους μπορεί να είναι πιο τρομακτική από την ίδια την τρομοκρατική επίθεση. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας, οι φιλοπόλεμοι Z-bloggers και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητούν ήδη να αρθεί το μορατόριουμ της θανατικής ποινής για τους τρομοκράτες. (" υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό κράτος, χαρακτηρίζει με τον ίδιο τρόπο και ειρηνικούς αντιπάλους του καθεστώτος, μεταξύ των οποίων και τον Boris Kagarlitsky") [5]. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βιάζεται να αναγνωρίσει την εμπλοκή ισλαμιστών στην τρομοκρατική επίθεση, αλλά έχει ήδη εντοπίσει ένα "ουκρανικό ίχνος". Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρομοκρατική επίθεση θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει περαιτέρω καταστολή, την υιοθέτηση νέων κατασταλτικών νόμων, την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και, ενδεχομένως, ένα νέο κύμα επιστράτευσης.

Αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν είναι η πρώτη του είδους της: μπορούμε να θυμηθούμε τις βομβιστικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες το 1999 [6] ή την σφαγή στο σχολείο Μπεσλάν το 2004 [7]. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: ο πρωτοφανής βαθμός βίας στον οποίο έχει βυθιστεί η ρωσική κοινωνία με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έκοψαν το αυτί του φερόμενου ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης και τον ανάγκασαν να το φάει [8]. Οι δεξιοί όλων των αποχρώσεων έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν αντιμεταναστευτική και ισλαμοφοβική ρητορική στο πλαίσιο της τρομοκρατικής επίθεσης. Μπορεί το ρωσικό καθεστώς, το οποίο άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας με πρωτοφανή βία όταν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, να το κρατήσει υπό έλεγχο; Δεδομένης της ανικανότητας των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση, υπάρχει σοβαρός λόγος να αμφιβάλλουμε γι' αυτό.

https://posle.media/language/en/terrorist-attack-in-moscow/

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 

[1]  https://www.interfax.ru/russia/952124

[2]  https://posle.media/language/en/prigozhins-march-what-was-it-all-about/

https://www.elaliberta.gr/διεθνή/ανατολική-ευρώπη-βαλκάνια/9003-«η-πορεία-του-πριγκόζιν»-περί-τίνος-επρόκειτο

[3]  https://en.wikipedia.org/wiki/Rosfinmonitoring

[4]  https://www.themoscowtimes.com/2024/03/22/russia-adds-lgbt-movement-to-terrorists-and-extremists-list-a84574

[5]  https://www.change.org/p/free-boris-kagarlitsky-and-all-russian-anti-war-political-prisoners

[6]  https://en.wikipedia.org/wiki/1999_Russian_apartment_bombings

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/Beslan_school_siege

[8]  https://t.me/rybar/58459

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 23:55

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.