Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 13:08

Πόλεμος στη Γάζα: Η αριστερά της Γερμανίας απογοήτευσε τους Παλαιστίνιους

 

 

Josephine Valeske

 

Πόλεμος στη Γάζα: Η αριστερά της Γερμανίας απογοήτευσε τους Παλαιστίνιους

 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις της Γερμανίας[1] για να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς, και συγκεκριμένα κατά του κόμματος Alternative fur Deutschland (AfD).

Οι διαδηλώσεις έγιναν μετά τις αποκαλύψεις ενός ερευνητικού μέσου ενημέρωσης ότι ακροδεξιοί πολιτικοί πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με γνωστούς νεοναζί τον Νοέμβριο[2], όπου συζήτησαν ένα σχέδιο για τη μαζική απέλαση αλλοδαπών και Γερμανών που θεωρήθηκαν ότι δεν είναι αρκετά Γερμανοί.

Αν και οι διαδηλώσεις είναι κάτι θετικό, αυτό που απουσίαζε εμφανώς από πολλές διαδηλώσεις είναι μια σαφής έκφραση αλληλεγγύης προς εκείνους που αυτή τη στιγμή στοχοποιούνται περισσότερο από τον ρατσισμό[3]: τους έγχρωμους ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους.

Ενώ ένα κάλεσμα διαμαρτυρίας[4] ανέφερε συγκεκριμένα τον αντισημιτισμό ως μορφή ρατσισμού, δεν ανέφερε την ισλαμοφοβία, παρά το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι, μαζί με τους μαύρους και μελαμψούς μετανάστες, αποτελούν τους κύριους στόχους του AfD, το οποίο είναι επίσης ξεκάθαρα φιλοϊσραηλινό.

Τον Οκτώβριο, το κόμμα απαίτησε να σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη[5] και μετά από δράσεις υπέρ της Παλαιστίνης, ζήτησε την απέλαση ακτιβιστών. Το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν μέρος σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις[6], ενώ ταυτόχρονα έθεταν σε εφαρμογή πολιτικές που υποστήριζε το AfD[7], έστω και σε αμβλυμένες εκδοχές, δείχνει ότι η αντιρατσιστική τους στάση είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο.

Οι πρόσφατες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις φάνηκαν να αποσκοπούν στον κατευνασμό του ισραηλινού λόμπι, διαφοροποιούμενες από τις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση όπου κάποιοι μη λευκοί υποστηρικτές της Παλαιστίνης φέρονται να έγιναν στόχος, με ένα θιγόμενο άτομο να σχολιάζει: «Μετά τις πανεθνικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις, ενώ οι λευκοί έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, οι Άραβες έλεγχαν ο ένας τον άλλον. Μια συνηθισμένη κατάσταση»[8].

Αυτό αναδεικνύει ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα της γερμανικής αριστεράς: δεν έχει ξεκάθαρη θέση για την Παλαιστίνη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διεστραμμένη αντίληψη ότι η εσωτερικευμένη ενοχή για το Ολοκαύτωμα μπορεί με κάποιο τρόπο να εξιλεωθεί μέσω της άνευ όρων υποστήριξης προς το Ισραήλ, ή επειδή το να μιλήσει κανείς για τους Παλαιστίνιους στη σημερινή γερμανική συγκυρία σημαίνει άμεση απόρριψη.

 

Ανεπαρκής δήλωση

Τον Νοέμβριο, αφού η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη, το γερμανικό τμήμα του κινήματός της Παρασκευές για το Μέλλον αποστασιοποιήθηκε από την ακτιβίστρια για το κλίμα[9]. Η Κάρολα Ρακέτε, κορυφαία υποψήφια για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές με το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι μπορεί να κατανοήσει την κριτική προς τη Τούνμπεργκ[10].

Αυτό συνάδει με την κομματική γραμμή του Die Linke, το οποίο έχει τηρήσει εντυπωσιακή σιωπή για τη Γάζα, εκτός από μερικές φωνές. Σύμφωνα με την πολιτικό του Die Linke Κριστίνε Μπούρχολτς, η σημερινή θέση του κόμματος «είναι απολύτως ανεπαρκής, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της κριτικής προς το Ισραήλ και της κριτικής προς τη Χαμάς»[11].

Μετά από μια αρχική ανεπαρκή δήλωση στις 11 Οκτωβρίου, με την οποία κατηγορούσε αποκλειστικά τη Χαμάς για την κλιμάκωση στη Γάζα[12], η ηγεσία του Die Linke φάνηκε να ελπίζει ότι τα μέλη του (και οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του) θα ξεχνούσαν το ζήτημα.

Όταν η πρώην βουλεύτρια του Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ αποκάλεσε τη Γάζα «υπαίθρια φυλακή» στις 23 Οκτωβρίου[13], ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος πήρε «ισχυρές αποστάσεις» από αυτήν. Οι πιέσεις των προοδευτικών ρευμάτων του κόμματος για την υιοθέτηση αυστηρότερων διατυπώσεων που καλούσαν σε κατάπαυση του πυρός καταψηφίστηκαν στο συνέδριο του κόμματος[14] και το νέο κεντρικό τους πρόγραμμα[15] δεν αναφέρει το Ισραήλ και τη Γάζα.

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει για λογαριασμό του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ)[16]. Και ενώ το Die Linke αποφάσισε επίσημα να υποστηρίξει το ισραηλινό κίνημα ειρήνης και τον ισραηλινό βουλευτή Όφερ Κασσίφ[17], ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αποπομπή του από την Κνέσετ επειδή υποστήριξε την υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, δεν μπορεί να βρεθεί καμία τέτοια δήλωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Η ίδια κριτική ισχύει και για την ηγεσία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο συνδέεται με το Die Linke. Σε μια επιστολή που διέρρευσε τον Νοέμβριο, το προσωπικό του γραφείου τους στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία κατήγγειλε την ανεπαρκή στάση του ιδρύματος για τη Γάζα, επικρίνοντας «τη συστηματική καταστολή των παλαιστινιακών φωνών και τη διαιώνιση της αφήγησης του καταπιεστή»[18].

 

Βασικές αξίες

Το Die Linke καλό θα ήταν να επιστρέψει στις βασικές του αξίες μετά τα θλιβερά εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών και την εσωτερική του διάσπαση πέρυσι. Δέκα από τους 38 βουλευτές του[19], με επικεφαλής την Βάγκενκνεχτ, εγκατέλειψαν το κόμμα, το οποίο κατά συνέπεια έχασε την ιδιότητά του ως παράταξη στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Βάγκενκνεχτ ίδρυσε στη συνέχεια το δικό της κόμμα[20], το Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Die Linke. Αν και οι πολιτικές του νέου κόμματος κάθε άλλο παρά προοδευτικές είναι και η στάση του στο μεταναστευτικό μπορεί σχεδόν να χαρακτηριστεί δεξιά, αυτοπροβάλλεται ως το μόνο κόμμα που υποστηρίζει πραγματικά την ειρήνη.

Η Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε το Ισραήλ για «αδίστακτο πόλεμο»[21], ενώ ο σύζυγός της και σύντροφός της στο κόμμα Όσκαρ Λαφοντέν δήλωσε ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου»[22]. Ωστόσο, προχώρησε σε σχετική διευκρίνιση λέγοντας ότι είναι καθήκον της Γερμανίας να υπερασπιστεί τους Εβραίους και το κράτος του Ισραήλ. Μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η θέση στην πράξη.

Μετά τη διάσπαση του κόμματος, το Die Linke υποσχέθηκε να ανανεωθεί. Όμως η χαμηλή επίδοσή του στις δημοσκοπήσεις (η τελευταία έρευνα το τοποθετεί στο 3,5% σε εθνικό επίπεδο, έναντι 7,5% για το αντίπαλο BSW[23]) δείχνει ότι οι άνθρωποι στον χώρο της αριστεράς έχουν απογοητευτεί.

Πολλοί από αυτούς, ιδίως νέοι έγχρωμοι ή με μεταναστευτικό υπόβαθρο, αισθάνονται ότι μια δυναμική θέση για την Παλαιστίνη είναι καθοριστική για κάθε κόμμα που θέλει την ψήφο τους.

Η αγωνίστρια Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε κάποτε: «Το πιο επαναστατικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι πάντα να διακηρύσσει δυνατά αυτό που συμβαίνει».

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου[24], δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες δικαιολογίες: κάθε πολιτικός φορέας που δεν τοποθετείται ξεκάθαρα κατά των ενεργειών του Ισραήλ συναινεί σιωπηλά στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Αν η γερμανική αριστερά θέλει πραγματικά να ανανεωθεί, θα πρέπει να ακούσει το κάλεσμα της Λούξεμπουργκ, να αποτινάξει το φόβο και την υποκρισία της και να πάρει μια δυναμική θέση υπέρ της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού.

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Josephine Valeske, “War on Gaza: How Germany’s left has failed Palestinians”, Middle East Eye, 15 Φεβρουαρίου 2024, https://www.middleeasteye.net/opinion/war-gaza-germany-left-wing-failed-palestinians-how.

 

 

 

Από The Electronic Intifada

 

Η Γερμανία εφαρμόζει σκληρή καταστολή εναντίον των Παλαιστίνιων στη εσωτερικό της

 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της γενοκτονικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, η Γερμανία παρείχε τόσο υλική όσο και διπλωματική υποστήριξη[25].

Η γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε δημοσίως την υποστήριξή της στην εσκεμμένη πρόκληση λιμού από το Ισραήλ[26] σε 2,3 εκατομμύρια αμάχους στη Γάζα –οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά– ενώ βομβαρδίζει αδιακρίτως, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες.

Στο Διεθνές Δικαστήριο, η Γερμανία έριξε τον περασμένο μήνα το βάρος της στην υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι των κατηγοριών για γενοκτονία[27].

Τον τελευταίο χρόνο, οι γερμανικές πωλήσεις στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ δεκαπλασιάστηκαν, με τη γερμανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις πωλήσεις όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η υποστήριξή της προς το Ισραήλ αποτελεί «επανόρθωση» για το Ολοκαύτωμα[28], παρόλο που το Ισραήλ δεν υπήρχε τότε και δεν ήταν το θύμα. Οι Ευρωπαίοι Εβραίοι ήταν τα θύματα της γενοκτόνου γερμανικής κυβέρνησης και των γενοκτόνων εταίρων της στην ΕΕ.

Τα γερμανικά θεσμικά όργανα και η αστυνομία έχουν επίσης επιτεθεί εναντίον των Παλαιστινίων στη Γερμανία και εναντίον άλλων ακτιβιστών που αντιτίθενται στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και στην υποστήριξη της Γερμανίας προς αυτήν.

«Σχεδόν κάθε σημαντικός θεσμός στη Γερμανία έχει εμπλακεί σε ένα κύμα καταστολής των κοινοτήτων εθνικών μειονοτήτων – η κλίμακα και η ένταση του οποίου είναι πρωτοφανής στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας», έγραψε ο Κουμάρς Σαλέχι, επισκέπτης καθηγητής Γερμανικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, στο The Hill τον Δεκέμβριο[29].

«Οι στόχοι είναι Παλαιστίνιοι, άλλοι έγχρωμοι και Εβραίοι αντισιωνιστές».

Η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε μια σειρά από διαμαρτυρίες για τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα[30]. Πλάνα που παρείχε η ομάδα ακτιβιστών Palästina Spricht (Η Παλαιστίνη μιλάει), τα οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, δείχνουν τη γερμανική αστυνομία να χτυπά, να επιτίθεται σε διαδηλωτές και να τους συλλαμβάνει.

Εκπρόσωποι χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία έθεσαν το ζήτημα της αυξημένης ισλαμοφοβίας ενώπιον της γερμανικής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η αύξηση των επιθέσεων σε τζαμιά και των δολοφονιών από NSU (νεοναζί) καταδεικνύει όντως βαθιές συστημικές αποτυχίες της γερμανικής αστυνομίας και του συστήματος δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκίας[31].

Οι αρχές του Βερολίνου δήλωσαν ότι απαγόρευσαν περισσότερες από τις μισές από τις 41 προγραμματισμένες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα, φοβούμενες ότι θα «συναισθηματοποιούσαν» τους Παλαιστίνιους, ανέφεραν οι New York Times.[32]

«Ζω στο Βερολίνο εδώ και 17 χρόνια και δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας ακτιβιστής, ο οποίος ζήτησε να προστατευτεί η ταυτότητά του, στο The Electronic Intifada.

«Η Γερμανία θα ήθελε να πληρώσουμε εμείς το τίμημα για το παρελθόν της», δήλωσε ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής και συγγραφέας Ματζίντ Αμπουσαλάμα. Και πρόσθεσε: «Φαίνεται επίσης ότι αυτός ο αντισημιτισμός που υπάρχει στη γερμανική κοινωνία στρέφεται εναντίον των Παλαιστινίων».

Ο Αμπουσαλάμα είπε επίσης: «Χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους μας, συλλαμβάνουν τους ανθρώπους μας, κάνουν φυλετικό προφίλ μόνο σε άνδρες που μοιάζουν με Άραβες και σε ανθρώπους που μοιάζουν με Παλαιστίνιους, σε έγχρωμους, μαύρους, ανθρώπους με κουφίγιε».

Και οι δύο περιέγραψαν την καταστολή της γερμανικής αστυνομίας εναντίον ακτιβιστών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

«Η αστυνομία ψεκάζει τους ανθρώπους με σπρέι πιπεριού στα πρόσωπά τους», δήλωσε ο ερωτώμενος που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δεν υπερβάλλω αν πω ότι ορισμένες περιοχές όπως το Νόικολν είναι πραγματικά υπό αστυνομική κατοχή».

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Video: How Germany cracks down on Palestinians within”, The Electronic Intifada, 21 Φεβρουαρίου 2024, https://electronicintifada.net/content/video-how-germany-cracks-down-palestinians-within/44046.

 

 

Σημειώσεις

[1] »Kleine Chronologie der größten Demos: Gemeinsam stark gegen rechts«, taz, https://taz.de/Kleine-Chronologie-der-groessten-Demos/!5989674/.

[2] “Secret plan against Germany”, Correctiv, 15 Ιανουαρίου 2024, https://correctiv.org/en/latest-stories/2024/01/15/secret-plan-against-germany/.

[3] Josephine Valeske, “In supporting Israel’s genocide, Germany has learnt nothing from history”, Middle East Eye, 17 Νοεμβρίου 2023, https://www.middleeasteye.net/opinion/israel-palestine-war-germany-atone-holocaust-enabling-gaza-genocide.

[4] »Hand in Hand – jetzt solidarisch aktiv werden!«, Hand in Hand , https://gemeinsam-hand-in-hand.org/.

[5] Inés HeiderMarco HelmbrechtMarius Rabe, »1,5 Millionen gegen die AfD: Jetzt Antifaschismus von unten aufbauen!«, Klasse Gegen Klasse, 23 Ιανουαρίου 2024, https://www.klassegegenklasse.org/15-millionen-gegen-die-afd-jetzt-antifaschismus-von-unten-aufbauen/.

[6] »Schande für Deutschland«, Süddeutsche Zeitung, 15 Ιανουαρίου 2024, https://www.sueddeutsche.de/politik/afd-radikalisierung-demonstrationen-potsdam-baerbock-scholz-chrupalla-1.6332733.

[7] “German interior minister supports deportation of Hamas supporters”, Reuters, 20 Οκτωβρίου 2023, https://www.reuters.com/world/europe/german-interior-minister-calls-deportation-hamas-supporters-2023-10-20/.

[8] Heba Attia Mousa, “Dear German activists, I have some questions on integrity”, The Left Berlin, 3 Φεβρουαρίου 2024, https://www.theleftberlin.com/dear-german-activists-i-have-some-questions-on-integrity/.

[9] Stuti Mishra, “German branch of ‘Fridays for Future’ distances itself from Greta Thunberg over Israel remarks”, Independent, 14 Νοεμβρίου 2023, https://www.independent.co.uk/climate-change/news/israel-palestine-greta-thunberg-germany-b2446938.html.

[10] »Carola Rackete sieht sich ,längst links der Grünen‘«, regionalHeute.de, 18 Νοεμβρίου 2023, https://regionalheute.de/carola-rackete-sieht-sich-laengst-links-der-gruenen-1700325725/.

[11] Simo Dorn, »Where does Die LINKE Stand? Interview with Christine Buchholz«, The Left Berlin, 5 Ιανουαρίου 2014, https://www.theleftberlin.com/where-does-die-linke-stand-interview-with-christine-buchholz/.

[12] Die Linke, »Für ein Ende der Gewalt in Israel und Palästina«, Die Linke, 11 Οκτωβρίου 2023, https://www.die-linke.de/partei/parteidemokratie/parteivorstand/parteivorstand-2022-2024/detail-beschluesse-pv/fuer-ein-ende-der-gewalt-in-israel-und-palaestina/.

[13] Vijay Prashad, “Entry of a New German Left Party Shakes up the Country”, NewsClick, 25 Ιανουαρίου 2024, https://www.newsclick.in/entry-new-german-left-party-shakes-country.

[14] Anna-Lena Ripperger und Matthias Wyssuwa, »Noch ein „ernsthaftes Problem“ für die Linkspartei«, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 18 Νοεβρίου 2023, https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/parteitag-die-linke-streitet-ueber-hamas-und-antisemitismus-19323109.html.

[15] Janine Wissler und Martin Schirdewan, »Am Kipppunkt: Gerechtigkeit stark machen«, Die Linke, 12 Ιανουαρίου 2024, https://www.die-linke.de/start/presse/detail/am-kipppunkt-gerechtigkeit-stark-machen/.

[16] “The Take: Why is Germany supporting Israel at the ICJ?”, Al Jazeera, 19 Ιανουαρίου 2024, https://www.aljazeera.com/podcasts/2024/1/19/the-take-why-is-germany-supporting-israel-at-the-icj.

[17] Özlem Alev Demirel, “Europäische Parlamentarier*innen verurteilen drohenden Mandatsentzug für israelischen Abgeordneten Ofer”, DIE LINKE. im Europaparlament, 19 Ιανουαρίου 2024, https://www.dielinke-europa.eu/de/article/13656.europ%C3%A4ische-parlamentarier-innen-verurteilen-drohenden-mandatsentzug-f%C3%Bcr-israelischen.html.

[18] “Rosa Luxemburg Foundation’s Palestine and Jordan staff slam silence on Gaza”, The New Arab, 2 Νοεμβρίου 2023, https://www.newarab.com/news/rls-palestine-and-jordan-staff-slam-silence-gaza.

[19] Thomas O’Reilly, “German Left Loses Parliamentary Status After Ten MPs Leave Party”, The European Conservative, 8 Δεκεμβρίου 2023, https://europeanconservative.com/articles/news/german-left-loses-parliamentary-status-after-ten-mps-leave-party/.

[20] Vijay Prashad, “The entry of a new German Left Party shakes up the Country”, Mronline, 26 Ιανουαρίου 2024, https://mronline.org/2024/01/26/the-entry-of-a-new-german-left-party-shakes-up-the-country/.

[21] »Wagenknecht wirft Israel rücksichtslose Kriegsführung vor«, Spiegel, 25 Νοεμβρίου 2023, https://www.spiegel.de/ausland/sahra-wagenknecht-wirft-israel-ruecksichtslose-kriegsfuehrung-vor-a-6956e778-5cad-4635-8319-a3901a298012.

[22] »BSW-Parteitag in Berlin: Lafontaine wirft Israel Kriegsverbrechen im Gazastreifen vor«, Berliner Zeitung, 27 Ιανουαρίου 2024, https://www.berliner-zeitung.de/news/oskar-lafontaine-wirft-israel-kriegsverbrechen-im-gazastreifen-vor-li.2181254.

[23] »Wenn am nächsten Sonntag Bundestagswahl wäre …«, INSA, https://www.wahlrecht.de/umfragen/insa.htm.

[24] “Israel must comply with key ICJ ruling ordering it do all in its power to prevent genocide against Palestinians in Gaza”, Amnesty International, 26 Ιανουαρίου 2024, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/01/israel-must-comply-with-key-icj-ruling-ordering-it-do-all-in-its-power-to-prevent-genocide-against-palestinians-in-gaza/.

[25] “German military exports to Israel up nearly 10-fold as Berlin fast-tracks permits”, Reuters, 8 Νοεμβρίου 2023, https://www.reuters.com/world/europe/german-military-exports-israel-up-nearly-10-fold-berlin-fast-tracks-permits-2023-11-08/.

[26] Ali Abunimah, “Germany affirms support for famine and extermination in Gaza”, The Electronic Intifada, 12 Οκτωβρίου 2023, https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/germany-affirms-support-famine-and-extermination-gaza.

[27] Ali Abunimah, “Germany supports genocide – again”, The Electronic Intifada, 14 Ιανουαρίου 2024, https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/germany-supports-genocide-again.

[28] Tamara Nassar, “Podcast Ep 85: Zionism, Germany and the politics of debt”, The Electronic Intifada, 30 Δεκεμβρίου 2023, https://electronicintifada.net/blogs/tamara-nassar/podcast-ep-85-zionism-germany-and-politics-debt.

[29] Kumars Salehi, “Germany’s unprecedented crackdown on pro-Palestinian speech”, The Hill, 17 Δεκεμβρίου 2023, https://thehill.com/opinion/international/4362806-germanys-unprecedented-crackdown-on-pro-palestinian-speech/.

[30] Cathrin Schaer, “German police crack down on pro-Palestine rallies, raising alarm”, Al Jazeera, 10 Νοεμβρίου 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/11/10/germany-gaza-protests-crackdown.

[31] Sarah Marsh, “Germany accused of silencing pro-Palestinian voices at U.N. rights forum”, Reuters, 9 Νοεμβρίου 2023, https://www.reuters.com/world/germany-accused-silencing-pro-palestinian-voices-un-rights-forum-2023-11-09/.

[32] Erika Solomon, “Germany’s Stifling of Pro-Palestinian Voices Pits Historical Guilt Against Free Speech”, The New York Times, 10 Νοεμβρίου 2023, https://www.nytimes.com/2023/11/10/world/europe/germany-pro-palestinian-protests.html.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 14:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.