Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας «πάγωσε» την εφαρμογή μιας απαράδεκτης δικαστικής απόφασης που θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στη χώρα και προκάλεσε τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και μαζικών κινητοποιήσεων. Πάνω από 15 μέρες, μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών καθώς και όλων όσων τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο, έδωσαν μια πρώτη νίκη του κινήματος. Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawieck ζήτησε συνομιλίες με τους διαδηλωτές...ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος...Δημοσιεύουμε την έκκληση της οργάνωσης E.A.S.T. – ESSENTIAL AUTONOMOUS STRUGGLES TRANSNATIONAL για συλλογή υπογραφών από όλη την Ευρώπη ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία.
Ανακοίνωση της Ταξικής Κίνησης για την εργατική χειραφέτησηΘεσσαλονίκης: Εδώ και βδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος αγώνας εργατών και εργατριών σε διυλιστήριο στη γειτονική Αλβανία. Στην πόλη Μπαλς (Ballsh) οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 13 μήνες εν μέσω πανδημίας και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους ακόμα και με απεργία πείνας. Τις τελευταίες δύο βδομάδες οι γυναίκες εργάτριες αντικατέστησαν τους άντρες συναδέλφους και ήδη μια εργάτρια έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το NPA καταγγέλλει απολύτως το σύνολο όλων αυτών των ρατσιστικών επιθέσεων και απειλών, διατυπώνει την αλληλεγγύη του με όλα τα θύματά τους και προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους μιας τέτοιας κατάστασης. Λυπούμαστε, σε αυτό το πλαίσιο, για την νωθρότητα ορισμένων οργανώσεων της αριστεράς κατά τις τελευταίες δέκα μέρες, που δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα αυτής της βίας εκτός από όταν στοχεύει τις ίδιες. Απέναντι στο αχαλίνωτο μίσος, μια ενωτική αντίδραση, μεταξύ συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών συνδέσμων και μουσουλμανικών συλλογικοτήτων, είναι περισσότερο από ποτέ στην ημερήσια διάταξη, για να καταπολεμηθεί η ισλαμοφοβία, απ’ όπου και αν προέρχεται, από τις…
Για να μην εργαλειοποιηθούν τα νόμιμα συναισθήματα και ο θυμός από το θάνατο του Σαμουέλ Πατί, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μια απαίτηση για περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και από άρνηση όλων των αμαλγαμάτων. Οι ρατσιστικές “απαντήσεις” ασφάλειας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν τα ρήγματα μέσα στην τάξη μας και να δώσουν έτσι τροφή στους φανατικούς κάθε είδους. Και, παραπέρα, ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα, το βίαιο, που μας πάει κάθε μέρα και περισσότερο, όλους μαζί, στη βαρβαρότητα, τίθεται το ζήτημα της οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου, ενός κόσμου απαλλαγμένο από καταπίεση, από…
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΠΡΙΝ -Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά Την Κυριακή, εκατομμύρια Χιλιανοί θα προσέλθουν σε δύο κάλπες, σε ένα δημοψήφισμα που επιβλήθηκε ουσιαστικά από τις µμεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Στη µία καλούνται να εγκρίνουν τη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για ένα νέο σύνταγμα, µε όλα να δείχνουν πως το «Ναι» θα επικρατήσει άνετα. Στη δεύτερη, για να επιλέξουν µε ποιο τρόπο θα συγκροτηθεί. Οι προτάσεις είναι δύο: Είτε µε απευθείας νέα εκλογή όλων των µελών της από τον λαό, είτε µε συμμετοχή των ήδη εκλεγμένων βουλευτών σε ποσοστό 50%. Οι δυνάμεις της Αριστεράς υποστηρίζουν την πρώτη επιλογή.
Η αλληλεγγύη μας είναι απόλυτη με τους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους του Σαμιουέλ Πατί, και γενικότερα με όλο το διδακτικό προσωπικό, που έχουν κτυπηθεί από αυτήν τη δολοφονία. Το NPA θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την έκφραση πένθους, θυμού και αλληλεγγύης μετά από αυτήν την τραγωδία, ενώ αρνείται οποιαδήποτε λογική εθνικής ενότητας με τους ψεύτικους φίλους των δασκάλων και με εκείνους που υποστηρίζουν με απερίσκεπτη βιασύνη την καταπίεση και τον αυξανόμενο στιγματισμό των Μουσουλμάνων.
Σελίδα 1 από 131