Julien Salingue Μετά από διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, στις 21 Μαΐου αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Αν και είναι προφανώς ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν δέχονται πλέον βομβαρδισμούς, τίποτα δεν έχει διευθετηθεί και οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να συνεχίσουν να κινητοποιούνται για τα εθνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα τις επόμενες εβδομάδες.
Igor Goicovic Donoso Η κρίση του συστήματος κυριαρχίας στη Χιλή που εγκαινιάστηκε από τη λαϊκή εξέγερση του Οκτωβρίου 2019 συνεχίζεται με όλο και πιο αβέβαιη έκβαση. Το αποτέλεσμα των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων (για τους αντιπροσώπους στη συνταγματική συνέλευση, τους κυβερνήτες, τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους) του Σαββατοκύριακου 16-17 Μαΐου 2021 το αποδεικνίουν. Ορισμένα προγενέστερα γεγονότα είναι αναμφίβολα προφανή.
Forrest Hylton Η Κολομβία, επί χρόνια μία από τις πιο συντηρητικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται σε φάση αλλαγής. Η δεύτερη γενική απεργία μέσα σε τόσα χρόνια εξελίχθηκε γρήγορα σε πανεθνική εξέγερση στις πόλεις. Η «La Resistencia» άντεξε για ένα μήνα στην άγρια καταστολή... Αμέσως μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Απριλίου, το προτεινόμενο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που είχε προκαλέσει την απεργία αποσύρθηκε, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πέθαναν στην επιτροπή και ο υπουργός Οικονομικών, καθώςκαι ο υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Κυριακή, 30 Μαϊος 2021 15:16

Η Παλαιστινιακή Εξέγερση του 1936

Neil Rogall Το 1936 ξεκίνησε η μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια παλαιστινιακή εξέγερση εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας. Μόνο με την Πρώτη Ιντιφάντα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπήρξε ξανά αντίσταση αυτής της κλίμακας στην Παλαιστίνη… Η εξέγερση είχε απειλήσει σοβαρά τη βρετανική κυριαρχία και κινητοποίησε τους απλούς Παλαιστίνιους με τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί. Η εναλλακτική λύση στην εξέγερση θα ήταν η συναίνεση απέναντι στον σιωνιστικό εποικισμό. Η εξέγερση εξακολουθεί να εμπνέει τους Παλαιστίνιους σήμερα.
Neil Rogall Ο εβραϊκός εποικισμός στην Παλαιστίνη ήταν μια αποικιοκρατική επιχείρηση. Είχε όμως κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Οι έποικοι δεν είχαν πολιτική εξουσία. Αυτή βρισκόταν στα χέρια των Βρετανών. Φυσικά οι έποικοι έπρεπε να συνεργαστούν με τους Βρετανούς προκειμένου να προωθήσουν τη θέση τους και να περιθωριοποιήσουν τον ντόπιο πληθυσμό. Αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος των Σιωνιστών ήταν να αντικαταστήσουν τους Βρετανούς ως κυβερνήτες και να δημιουργήσουν ένα εβραϊκό κράτος στην Παλαιστίνη.
Συντακτική επιτροπή του L’Anticapitaliste hebdo Έτσι χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την πράξη της Λευκορωσίας να υποχρεώσει το αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο έδαφός της για να συλλάβει το δημοσιογράφο και αντιπολιτευόμενο Roman Protassevitch… Υπάρχει ωστόσο μια πλεονάζουσα έκφραση στη διατύπωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είναι αυτό το «πρωτοφανές». Γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένα προηγούμενο και είναι μάλιστα γαλλικό.
Σελίδα 1 από 142