Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Κούβα στις 29 Σεπτεμβρίου μοιάζουν με την αρχή του τέλους… Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ίσως οι διαδηλώσεις να σταματήσουν από μόνες τους, αλλά το γεγονός και μόνο ότι δεν έχουν κατασταλεί –πέρα από τη συνεχή επίδειξη δύναμης και τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στο διαδίκτυο τις νύχτες 29-30 Σεπτεμβρίου– τις έχει κάνει να εξαπλώνονται και να διατηρούνται όλο και περισσότερο στην Αβάνα. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να τις καταστείλει, θα έχει πετάξει ένα σπίρτο σε μια θάλασσα από πετρέλαιο.
Alexander Sleptsov Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε μια από τις κεντρικές πλατείες του Γιακούτσκ, εκατοντάδες γυναίκες χόρεψαν το οσουοχάι (παραδοσιακό κυκλικό χορό των Γιακούτσκ). Οι γυναίκες τραγουδούν τραγούδια για την ειρήνη. Ακούγονται τα λόγια «Αφήστε τα παιδιά μας να ζήσουν!» Η αστυνομία διαλύει τις γυναίκες, τις πιάνει και τις σπρώχνει μέσα σε ένα λεωφορείο χωρίς διακριτικά – όχι σε κλούβα. Είκοσι τέσσερα άτομα θα καταδικαστούν και σε όλα θα επιβληθούν πρόστιμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε μπροστά στην επιστράτευση; Τι σημαίνει «πατριωτικό καθήκον» σε μια χώρα που διεξάγει έναν εγκληματικό πόλεμο; Σχόλια έξι Ρώσων ανδρών και γυναικών για τις επιλογές τους και τις ιδέες τους για τον πατριωτισμό.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Συνέντευξη του "Αυτολεξεί" με δύο αναρχικούς από την ανατολική Ουκρανία. Οι ίδιοι δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά για δεκαετίες στην ανατολική Ουκρανία μέχρι και πριν από την εισβολή του 2014 – όπου κατέρρευσε η δυνατότητα κάθε αδιαμεσολάβητης πολιτικής δράσης. Είναι κι οι δυο τους, αυτό που πολλοί συνηθίζουν να ονομάζουν απλοϊκά «ρωσόφωνοι» πολίτες της Ουκρανίας. Αφορμή της συνέντευξής μας αποτέλεσε η τέλεση των δημοψηφισμάτων του Πούτιν στην εν λόγω περιοχή καθώς και η συκοφάντηση της αναρχικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν και αποτελούσαν ιδρυτικά μέλη οι ίδιοι, με ψευδείς ειδήσεις που διοχετεύτηκαν προσφάτως σε ελληνικά εναλλακτικά μίντια…
Τι μπορούμε να κάνουμε μπροστά στην επιστράτευση; Τι σημαίνει «πατριωτικό καθήκον» σε μια χώρα που διεξάγει έναν εγκληματικό πόλεμο; Σχόλια έξι Ρώσων ανδρών και γυναικών για τις επιλογές τους και τις ιδέες τους για τον πατριωτισμό.
Simon Pirani Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι εμφανής στις στρατιωτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική δύναμη που επιδιώκει να υποτάξει έναν εχθρικό πληθυσμό. Ο Πούτιν είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα γίνουν δεκτοί με λουλούδια, και δεν υπάρχει ούτε μία καταγεγραμμένη τέτοια περίπτωση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα Ουκρανών που προσπαθούν να αντισταθούν στον ρωσικό στρατό με τα γυμνά τους χέρια.
Σελίδα 1 από 202