Ακτιβίστρια του κινήματος των ΛΟΑΤ, της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, Δημοτική Σύμβουλος του Κόμματος «Σοσιαλισμός και Ελευθερία» (PSOL) στο Ρίο ντε Τζανέιρο και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή έρευνας για τη βία που ασκεί ο στρατός και η αστυνομία κατά των νέων αφρικάνικης καταγωγής στο Ρίο, η Μάριελ Φράνκο δολοφονήθηκε τη νύχτα της 14ης Μαρτίου 2018.
Ernesto M. Díaz Η κρίση έτσι γίνεται διαρκής και τα κράτη, τα πολιτικά κόμματα και οι καπιταλιστές πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν σε έναν κόσμο όπου, εξαιτίας της διαρκούς κρίσης, αποσυντίθενται όλες οι παλαιότερες πολιτικές συμφωνίες: ανάμεσα στα κράτη για τη μοιρασιά του κόσμου, ανάμεσα στις τάξεις για τη διατήρησης μιας ηρεμίας... Καρπός της διαρκούς κρίσης είναι το γεωπολιτικό, οικολογικό και κοινωνικό χάος που αρχίζουμε να ζούμε. Τα τρία αυτά στοιχεία είναι καρπός της βαθιάς αστάθειας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Gilbert Achcar Η αμερικανική εισβολή ξεκίνησε από την αρχή με τη συνενοχή του Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι οι Σουνίτες Άραβες εθνικιστές, όπως και οι Μπααθιστές, κατηγορούν τακτικά το Ιράν ότι είναι συνεργός των Ηνωμένων Πολιτειών και παρουσιάζονται ως θύματα μιας ιρανοαμερικανικής συνωμοσίας. Είναι αναμφισβήτητο ότι, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Ιράκ, έφεραν μαζί τους το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, πιστό στο Ιράν, καθώς και το Κόμμα Ντάουα, ένα σιιτικό κόμμα που συνδέεται με το Ιράν... Και επιπλέον η κατοχή ακόμη και τα τοποθέτησε στην κυβέρνηση!
Gilbert Achcar Δεν βλέπω τις ΗΠΑ να δέχονται μια συμφωνία που δεν προβλέπει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων που εισήλθαν στη Συρία μετά το 2011. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ θα πουν: «Είμαστε πρόθυμοι να φύγουμε από τη Συρία υπό την προϋπόθεση ότι και οι ιρανικές δυνάμεις θα την εγκαταλείψουν.» Γι’ αυτό οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει επί του παρόντος στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τους Ρώσους είναι: «Θα αφήσουμε τη Συρία σε εσάς αν την απαλλάξετε από τους Ιρανούς, διαφορετικά δεν θα το κάνουμε».
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:10

Η κουρδική κρίση στο Ιράκ και στη Συρία

Joseph Daher Ο κουρδικός αγώνας στη Συρία και το Ιράκ έχει γνωρίσει πολλές πρόσφατες αλλαγές, με σαφείς αντιθέσεις σε κάθε χώρα. Η ευρεία νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, είχε τις ρίζες της στη μακρόχρονη ιστορική βούληση του κουρδικού λαού να ιδρύσει ένα κράτος. Ήταν επίσης η συνέπεια μιας ιστορίας βίαιης καταπίεσης που υπέστη ο ιρακινό-κουρδικός πληθυσμός από τα διάφορα προηγούμενα ιρακινά εθνικιστικά αυταρχικά καθεστώτα.
Εμείς, που υπογράφουμε αυτήν την δήλωση, αρνούμαστε να διαχωρίσουμε την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και σε κάθε ιμπεριαλιστική πολεμική παρέμβαση στο Ιράν, από την υποστήριξή μας στους προοδευτικούς και επαναστατικούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη των γυναικών του Ιράν, των εργαζομένων και των καταπιεσμένων μειονοτήτων ενάντια στο καθεστώς. Ως σοσιαλίστριες φεμινίστριες, στηρίζουμε τις θαρραλέες γυναίκες του Ιράν που αφαιρούν δημόσια τις μαντίλες τους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο υποχρεωτικό χιτζάμπ στο Ιράν.
Σελίδα 1 από 54