Igor Goicovic Donoso Η κρίση του συστήματος κυριαρχίας στη Χιλή που εγκαινιάστηκε από τη λαϊκή εξέγερση του Οκτωβρίου 2019 συνεχίζεται με όλο και πιο αβέβαιη έκβαση. Το αποτέλεσμα των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων (για τους αντιπροσώπους στη συνταγματική συνέλευση, τους κυβερνήτες, τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους) του Σαββατοκύριακου 16-17 Μαΐου 2021 το αποδεικνίουν. Ορισμένα προγενέστερα γεγονότα είναι αναμφίβολα προφανή.
Forrest Hylton Η Κολομβία, επί χρόνια μία από τις πιο συντηρητικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται σε φάση αλλαγής. Η δεύτερη γενική απεργία μέσα σε τόσα χρόνια εξελίχθηκε γρήγορα σε πανεθνική εξέγερση στις πόλεις. Η «La Resistencia» άντεξε για ένα μήνα στην άγρια καταστολή... Αμέσως μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Απριλίου, το προτεινόμενο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που είχε προκαλέσει την απεργία αποσύρθηκε, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πέθαναν στην επιτροπή και ο υπουργός Οικονομικών, καθώςκαι ο υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Movimiento Ecosocialista de Colombia Η 28η Απριλίου 2021 σηματοδότησε ένα νέο στάδιο στην ιστορία των κινητοποιήσεων και της έκφρασης της κοινωνικής διαμαρτυρίας στην Κολομβία. Η πανεθνική απεργία που προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατέληξε να γίνει μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση. Την ίδια μέρα, στις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις εργατών, εργαζομένων στον άτυπο τομέα, φοιτητών, οργανώσεων γειτονιάς, γυναικών, ιθαγενών και αφροκοινοτήτων· μια ποικιλόμορφη και πλουραλιστική κοινωνική έκφραση ενός απελπισμένου λαού που στριμώχτηκε από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεκαετιών και που αφέθηκε στην τύχη του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η λαϊκή εξέγερση έχει μια γραμμή συνέχειας με τις αστικές κινητοποιήσεις της…
Franck Gaudichaud Εκλογική έκπληξη, κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» μέσα στη δεξιά, αρχή του τέλους για τους κληρονόμους του Πινοτσέτ, τεράστια ήττα του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα –που την αναγνώρισε ακόμα και ο ίδιος–, νίκη του λαϊκού κινήματος… Από χτες βράδυ, ο χιλιανός τύπος πολλαπλασιάζει τα υπερθετικά για να περιγράψει τον πολιτικό σεισμό που μόλις κλόνισε την οροσειρά των Άνδεων, από την έρημο Ατακάμα ως τα παγωμένα εδάφη της περιοχής του Μαγκελάνου. Οι Χιλιανοί πήγαν στις κάλπες, το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαΐου, σε 4 ταυτόχρονες ψηφοφορίες: δημαρχιακές, δημοτικές, περιφερειακές, καθώς και για τη συντακτική συνέλευση που…
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 10:24

Αλληλεγγύη στον Κολομβιανό λαό!

Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς Μετά τις εντυπωσιακές εξεγέρσεις στο Εκουαδόρ και τη Χιλή το 2019, γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας εξέγερσης του κολομβιανού λαού, ο οποίος, μετά τη μερική νίκη της περασμένης Κυριακής –με την απόσυρση του φορολογικού αντιμεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση– εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανατρέψει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης Ντούκε και να βάλει τέλος στον κατασταλτικό και διεφθαρμένο χαρακτήρα του καθεστώτος.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΠΡΙΝ -Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά Την Κυριακή, εκατομμύρια Χιλιανοί θα προσέλθουν σε δύο κάλπες, σε ένα δημοψήφισμα που επιβλήθηκε ουσιαστικά από τις µμεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Στη µία καλούνται να εγκρίνουν τη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για ένα νέο σύνταγμα, µε όλα να δείχνουν πως το «Ναι» θα επικρατήσει άνετα. Στη δεύτερη, για να επιλέξουν µε ποιο τρόπο θα συγκροτηθεί. Οι προτάσεις είναι δύο: Είτε µε απευθείας νέα εκλογή όλων των µελών της από τον λαό, είτε µε συμμετοχή των ήδη εκλεγμένων βουλευτών σε ποσοστό 50%. Οι δυνάμεις της Αριστεράς υποστηρίζουν την πρώτη επιλογή.
Σελίδα 1 από 15