Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Κούβα στις 29 Σεπτεμβρίου μοιάζουν με την αρχή του τέλους… Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ίσως οι διαδηλώσεις να σταματήσουν από μόνες τους, αλλά το γεγονός και μόνο ότι δεν έχουν κατασταλεί –πέρα από τη συνεχή επίδειξη δύναμης και τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στο διαδίκτυο τις νύχτες 29-30 Σεπτεμβρίου– τις έχει κάνει να εξαπλώνονται και να διατηρούνται όλο και περισσότερο στην Αβάνα. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να τις καταστείλει, θα έχει πετάξει ένα σπίρτο σε μια θάλασσα από πετρέλαιο.
Movimiento Anticapitalista Ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση του σημερινού αποτελέσματος είναι η ανάλυση της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία οι κοινωνικές πλειοψηφίες υφίστανται τις συνέπειες της βίαιης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα με έναν ιστορικό πληθωρισμό που προκαλεί ανασφάλεια και υψηλό κόστος ζωής. Αυτή η αφετηρία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτικό προσανατολισμό που υποχρεώνει την κυβέρνηση του Μπόριτς, το FA και το PC να διαχειριστούν την κατάσταση με βάση τις παραμέτρους της νεοφιλελεύθερης λογικής και να διατηρήσουν το κέρδος σε μια οικονομικά συγκεντρωμένη μειοψηφία.
Bruno Magalhâes Pedro Fuentes Η νίκη της επιλογής της Απόρριψης για τη διατύπωση του νέου Συντάγματος της Χιλής έχει εγείρει μια σειρά από ερωτήματα για τους διεθνιστές. Πώς είναι δυνατόν ο αγώνας για το νέο Σύνταγμα, που ήταν απαίτηση της μαζικής λαϊκής εξέγερσης του 2019 και τον οποίο ακολούθησε μια ηχηρή νίκη με σχεδόν 80% στο πρώτο δημοψήφισμα που άνοιξε τη συνταγματική διαδικασία, να επιτυγχάνει μόνο 38% λαϊκή έγκριση λίγο αργότερα;
Daniel Libreros Caicedo Την Κυριακή 19 Ιουνίου, ο Γκουστάβο Πέτρο εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η Κολομβία έχει πληθυσμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων και δικαίωμα ψήφου λίγο πάνω από 39 εκατομμύρια. Ο Πέτρο πήρε 11.281.001 ψήφους και ο υποψήφιος του δεξιού συνασπισμού Ροντόλφο Ερνάντες 10.580.412, ανεβάζοντας το ποσοστό των ψηφοφόρων στο 58%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην εκλογική ιστορία της χώρας… Ο Πέτρο ανακοίνωσε τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησής του, στόχοι που απέχουν πολύ από αυτό το λαϊκό συναίσθημα. Ο πρώτος από αυτούς, διαβεβαίωσε, είναι η «ανάπτυξη του καπιταλισμού»
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 13:57

Οι εκλογές στην Κολομβία

Anthony Boynton Στην Κολομβία διεξήχθη ο πρώτος γύρος των φετινών προεδρικών εκλογών και ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Το γεγονός ότι ο Γκουστάβο Πέτρο, ο υποψήφιος του αριστερού εκλογικού συνασπισμού Pacto Historico, κέρδισε περίπου 8,5 εκατομμύρια ψήφους (40%) δεν αποτέλεσε έκπληξη, αν και η πιθανότητα ο Πέτρο να γίνει πρόεδρος αποτελεί πηγή ανησυχίας, φόβου, ακόμη και πανικού για την πολιτική ακροδεξιά της χώρας… Η δεύτερη και τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ του Πέτρο και του Ερνάντεζ στις 19 Ιουνίου.
Κάθε κράτος είναι κατασταλτικό, υποστήριζε ο Λένιν στο βιβλίο του Κράτος και Επανάσταση. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί κάτι θεμελιώδες: ο πολιτικός χαρακτήρας του κράτους καθορίζεται επίσης από το ποια είναι η τάξη την οποία καταστέλλει το κράτος. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στον κομμουνισμό, το σοσιαλιστικό κράτος καταστέλλει την αστική τάξη και την αντεπανάσταση- επομένως, ένα κράτος που καταστέλλει την εργατική τάξη επειδή διαμαρτύρεται με οικονομικά αιτήματα είναι ένα κράτος που απέχει πολύ από το να είναι σοσιαλιστικό.
Σελίδα 1 από 20