Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός πιο προοδευτικού συντάγματος της Χιλής έκανε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στις 9 Μαΐου. Δυστυχώς, ήταν ένα βήμα πιο μακριά από τα αιτήματα της εξέγερσης του 2019, η οποία έφερε τη συντηρητική κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την ανάγκασε να κινήσει τη συντακτική διαδικασία ως διέξοδο από την πολιτική κρίση. Στις εκλογές για το Συνταγματικό Συμβούλιο, ένα νέο σώμα που έχει αναλάβει να συντάξει ένα δεύτερο συνταγματικό κείμενο μετά την απόρριψη του πρώτου σε δημοψήφισμα πέρυσι, οι μεγάλοι νικητές ήταν η ακροδεξιά.
Israel Dutra Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πολύ σκληρός αγώνας στο Περού. Από τη μια πλευρά, μια λαϊκή εξέγερση, της οποίας το αποκορύφωμα ήταν η γενική απεργία την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου∙ από την άλλη, μια ολοένα και πιο απομονωμένη πραξικοπηματική κυβέρνηση, η οποία προσκολλάται στην καταστολή για να στηρίξει το πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες της. Αυτή η συνεχιζόμενη μάχη είναι καθοριστική για το μέλλον του Περού και της ηπείρου.
CSP Conlutas Στις 8 Ιανουαρίου, στη Μπραζίλια, χιλιάδες ακροδεξιοί ακτιβιστές, που χρηματοδοτήθηκαν και υποστηρίχτηκαν από επιχειρηματίες και πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του Μπολσονάρου, προχώρησαν σε πραξικοπηματικές και τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες κορυφώθηκαν με την έφοδο στο Εθνικό Κογκρέσο, στο STF (Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο) και στο Palacio do Planalto (Παλάτι του Πλανάλτο). Όλα αυτά με τη συναίνεση των αστυνομικών δυνάμεων του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος, με επικεφαλής τον Άντερσον Τόρες, πρώην Γραμματέα Δημόσιας Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου. Και, επιπλέον, με κατάφωρη ολιγωρία των αστυνομικών δυνάμεων της Ομοσπονδίας.
Israel Dutra Roberto Robaina Εκτός από την άμεση αντίδραση, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε παραπέρα και να αναλάβουμε δράση για να ξεσκεπάσουμε τους υπαίτιους του πραξικοπήματος, να τους βάλουμε πίσω από τα κάγκελα και να ξεκινήσουμε να καταπνίγουμε αυτό το κακό εν τη γενέσει του.
Κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία / PSOL Η εισβολή στο Εθνικό Κογκρέσο, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και στο Παλάτι της Αλβοράδα αποτελεί απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Μπολσοναρισμός συνεχίζει να δρα ατιμώρητα, πραγματοποιώντας αυτή την Κυριακή ένα είδος «εισβολής στο Καπιτώλιο» με βραζιλιάνικο τρόπο. Η επιείκεια των δυνάμεων ασφαλείας του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος, υπό τη διοίκηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου, Άντερσον Τόρες, είναι εμφανής. Η αδράνεια της Στρατιωτικής Αστυνομίας απέναντι στην κλιμάκωση του πραξικοπήματος είναι ευρέως τεκμηριωμένη.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες των κυριότερων πόλεων του Περού, κατά του πραξικοπήματος που διαπράχθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το Κογκρέσο της δεξιάς πλειοψηφίας, το οποίο απομάκρυνε τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο από τα καθήκοντά του και τον συνέλαβε - μέσω του μηχανισμού του "διατάγματος της κενής θέσης", ένα είδος μομφής. Το Κογκρέσο αντικατέστησε τον Καστίγιο με την αντιπρόεδρό του, Ντίνα Μπολουάρτε. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις προέβαλαν τα συνθήματα των νέων γενικών εκλογών, της Συντακτικής Συνέλευσης και της απελευθέρωσης του Καστίγιο.
Σελίδα 1 από 22