Κάθε κράτος είναι κατασταλτικό, υποστήριζε ο Λένιν στο βιβλίο του Κράτος και Επανάσταση. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί κάτι θεμελιώδες: ο πολιτικός χαρακτήρας του κράτους καθορίζεται επίσης από το ποια είναι η τάξη την οποία καταστέλλει το κράτος. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στον κομμουνισμό, το σοσιαλιστικό κράτος καταστέλλει την αστική τάξη και την αντεπανάσταση- επομένως, ένα κράτος που καταστέλλει την εργατική τάξη επειδή διαμαρτύρεται με οικονομικά αιτήματα είναι ένα κράτος που απέχει πολύ από το να είναι σοσιαλιστικό.
Ben Gilvar-Parke Στην Κολομβία, μια χώρα της οποίας οι διαδοχικές κυβερνήσεις κινούνταν από τη σκληρή δεξιά έως την κεντροδεξιά καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της, ένας σοσιαλδημοκράτης και πρώην αντάρτης προηγείται στις προεδρικές εκλογές. Ο Γκουστάβο Πέτρο, ο δεύτερος επιλαχών στις προεδρικές εκλογές του 2018 στην Κολομβία, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος ενός συνασπισμού πολιτικών κομμάτων στα αριστερά του κέντρου που ονομάζεται Pacto Historico (Ιστορικό Σύμφωνο), ο οποίος επιδιώκει να αλλάξει το status της Κολομβίας ως «κεντροδεξιάς» χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Patrice Mhidi Όπως και η Γουιάνα, για την οποία δεν θα μιλήσουμε εδώ, τα δύο αυτά γαλλικά αποικιακά εδάφη της Λατινικής Αμερικής απασχολούν τα λεγόμενα «εθνικά» ΜΜΕ. Οι ταραχές που τις κλονίζουν, ακολουθούν έναν όλο και πιο συχνό ρυθμό. Αυτός μεταφράζει τη συστημική κρίση του αποικιοκρατικού συστήματος, που υποβόσκει κάτω από ένα περίπλοκο ένδυμα. Αυτές οι «παλιές αποικίες», που είχαν βαπτιστεί με το παλιό λεξιλόγιο «υπερπόντιες», ονομάζονται τώρα «υπερπεριφερειακές περιοχές», στην τεχνοκρατική γλώσσα (η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αποτελεί ΤΟ κέντρο!). [Αναδημοσίευση από το Περιοδικό «Τέσσερα»]
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι αν κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει «στρατιωτική υποδομή» στην Κούβα. Η Κούβα δεν εμπλέκεται επί του παρόντος σε καμία στρατιωτική σύγκρουση. Με τις δηλώσεις του, ο Ριαμπκόφ προσπαθεί να εμπλέξει την Κούβα σε μια κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στην οποία η χώρα μας δεν συμμετέχει.
La Izquierda Diario Chile Η ευρεία νίκη του Γκαμπριέλ Μπόρις επί του Χοσέ Αντόνιο Καστ εξέπληξε, με διαφορά που ξεπέρασε τις 10 μονάδες, ξεπερνώντας το 55,8% του συνόλου των ψήφων. Η νίκη του Καστ στον πρώτο γύρο και η ενίσχυση της δεξιάς πτέρυγας στο κοινοβούλιο προκάλεσαν έντονη αντίδραση για να σταματήσουμε τον Καστ. Αυτή η δύναμη που σήμερα εκφράστηκε στην κάλπη πρέπει να εκφραστεί στους δρόμους για να επαναφέρουμε τα αιτήματα του Οκτωβρίου που σήμερα όλοι θέλουν να θάψουν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του εκλεγμένου προέδρου.
Igor Goicovic Donoso Δύο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση του Οκτωβρίου 2019, η χιλιανή κοινωνία κλήθηκε, για άλλη μια φορά, σε ένα μεγάλο εκλογικό γεγονός (προεδρικές εκλογές, εκλογές για τη Γερουσία, καθώς και εκλογές για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων και για τις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων). Ωστόσο, το «κόμμα της δημοκρατίας», όπως το αποκαλούσαν επίμονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου, είχε μικρή συμμετοχή. Από τους 14.959.945 Χιλιανούς που είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, μόνο το 47,34% ψήφισε. Λιγότερο από το 49,36% που ψήφισε στις προεδρικές εκλογές του 2013 και ελαφρώς υψηλότερο από το…
Σελίδα 1 από 19