Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 08:09

Μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD στη Γερμανία

Διαδήλωση κατά του AfD στη Φρανκφούρτη/Μάιν, Γερμανία, 20 Ιανουαρίου 2024. (Michael Probst/AP)

 

 

Jakob Schaefer

 

Μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD στη Γερμανία

 

 

Σε μια μυστική συνάντηση μεταξύ μελών του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και φασιστών του «ταυτοτικού κινήματος», συζητήθηκαν τα σχέδιά τους για την «παλιννόστηση». Οι φασίστες θέλουν να εξαναγκάσουν εκατομμύρια μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων Γερμανών υπηκόων) να μεταναστεύσουν, αν χρειαστεί με τη βία.

Παρόλο που το κόμμα δήλωσε αργότερα ότι η συνάντηση δεν ήταν κομματική και ότι η «παλιννόστηση» δεν αποτελούσε μέρος του προγράμματός του, κορυφαίοι εκπρόσωποι του κόμματος έχουν υποστηρίξει δημοσίως αυτό το σύνθημα πολλές φορές, μεταξύ άλλων στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν διέψευσε ποτέ αυτές τις δηλώσεις. Σήμερα, με τη δημοσιοποιημένη συνάντηση με έναν γνωστό φασίστα, τον Αυστριακό συνιδρυτή του ταυτοτικού κινήματος Μάρτιν Σέλνερ, ένα πολύ μεγάλο κοινό έχει ξαφνικά συνειδητοποιήσει τις ιδέες που υπάρχουν στο AfD.

Μέσα σε λίγες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις για να διαδηλώσουν κατά του AfD. Συνολικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πόσοι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να αντιταχθούν σε αυτό το απάνθρωπο σχέδιο της φασιστικής δεξιάς.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι απαλλαγμένοι από την ξενοφοβία, κάθε άλλο. Πολλοί υποστηρίζουν την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης κατά των προσφύγων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την προσφυγική πολιτική της ΕΕ και έχει –ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανόδου αυτού του κινήματος κατά του AfD– υιοθετήσει νέα αυστηρότερα μέτρα κατά των προσφύγων. Αυτά περιλαμβάνουν περισσότερες δυνατότητες για την αστυνομία να κάνει έρευνες σε ανθρώπους (όταν ψάχνει για τα έγγραφά τους), συλλήψεις ανθρώπων τη νύχτα, επέκταση της κράτησης για απέλαση σε έως και 28 ημέρες κ.ο.κ. Στο αποκορύφωμα του σημερινού κινήματος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν διστάζει να ανακοινώσει ότι πρόκειται να συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης με έξι άλλες χώρες, προκειμένου να μπορέσει να απελάσει περισσότερους πρόσφυγες (πέρυσι απελάθηκαν 16.430 πρόσφυγες).

Δυστυχώς, η πολιτική αυτή υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κύριοι ομιλητές σε πολλές από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν πολιτικοί από τα κόμματα που αποτελούν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (π.χ. οι υπουργοί-πρόεδροι της Κάτω Σαξονίας, του Αμβούργου και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων κ.λπ.) Οι αντιφασίστες και οι επαναστάτες που ασκούν κριτική στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης αποτελούν μια μικρή μειοψηφία.

Παράλληλα με αυτές τις διαδηλώσεις, έχουν ενταθεί δύο δραστηριότητες, τις οποίες εμείς οι επαναστάτες μαρξιστές παρακολουθούμε με ανάμεικτα συναισθήματα:

A.) Πολλοί ζητούν την απαγόρευση του AfD, αλλά αυτό δεν θα ωφελήσει σε τίποτα, καθώς το κόμμα αυτό έχει πλέον 40.000 μέλη και έχει πίσω του τουλάχιστον το 20% του εκλογικού σώματος (ακόμη περισσότερο στην Ανατολική Γερμανία). Αυτές οι δεξιές ιδέες δεν μπορούν να απαγορευτούν∙ πρέπει να καταπολεμηθούν με αριστερές πολιτικές και κινητοποιήσεις, ιδίως μέσω της επιτυχημένης προοδευτικής αντίστασης στις πολιτικές των κυβερνώντων, ιδίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Μια απαγόρευση θα έδινε στο κόμμα ρόλο μάρτυρα και θα δυσκόλευε τον πολιτικό αγώνα εναντίον του. Άλλωστε, η κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες είναι αυτή που δικαιώνει τις ξενοφοβικές ιδέες της ακροδεξιάς. Επιπλέον, η απαγόρευση ενός κόμματος θα συνδεόταν σίγουρα με την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού» και επομένως με μια πιο κατασταλτική πολιτική απέναντι στους ακτιβιστές της ταξικής πάλης.

B.) Η πρωτοβουλία για τη στέρηση ορισμένων θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων του Μπγιορν Χόκε, ηγέτη της ανοιχτά φασιστικής πτέρυγας του AfD, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Συντάγματος, μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο αηδιασμένοι. Ένα σχετικό ψήφισμα που απευθύνεται στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχει μέχρι στιγμής (20 Ιανουαρίου) υπογραφεί από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

 

20 Ιανουαρίου 2024

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Jakob Schaefer, “Mass mobilization against the far-right AfD party in Germany”, International Viewpoint, 28 Ιανουαρίου 2024, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8394.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 13:19

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.