Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 15:25

Η Ινδία εφαρμόζει το «μοντέλο του Ισραήλ» στο Κασμίρ

Διαδηλωτές στη Σριναγκάρ στο Τζαμούς Κασμίρ το 2016 κατά τη Παγκόσμια Ημέρα του Κασμίρ στις 23 Ιουλίου, διαμαρτύρονται για τις βαρβαρότητες των ιδικών κατοχικών δυνάμεων. INP PHOTO.

 

 

Hafsa Kanjwal

 

Η Ινδία εφαρμόζει το «μοντέλο του Ισραήλ» στο Κασμίρ

 

 

Την περασμένη Κυριακή, ο Ινδός δεξιός πολιτικός σχολιαστής Ανάντ Ρανγκανάθαν ζήτησε μια λύση «τύπου Ισραήλ» στο Κασμίρ, λέγοντας σε έναν παρουσιαστή podcast: «Το Ισραήλ έχει φροντίσει για τους ανθρώπους του που ήταν σε δύσκολη θέση. Εμείς δεν το κάναμε∙ είναι τόσο απλό. Παρόλα αυτά, ναι, μπορεί να μην υπάρξει ποτέ λύση λόγω της ιδεολογίας των ανθρώπων που μισούν τους Ισραηλινούς και της ιδεολογίας των ανθρώπων που μισούν τους Ινδουιστές»[1].

Το απόσπασμα έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τρομοκρατημένοι από την αναφορά μιας λύσης «τύπου Ισραήλ» εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα, πολλοί κατήγγειλαν τα σχόλια ως ξεκάθαρη έκκληση για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων στο Κασμίρ.

Ο Ρανγκανάθαν απάντησε στο Χ (πρώην Twitter) ότι δεν καλούσε σε γενοκτονία, αλλά μάλλον στην αποτροπή μιας νέας γενοκτονίας με «αποκατάσταση των θυμάτων, δημιουργία οικισμών, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διασφάλιση των συνόρων»[2].

Τα θύματα στα οποία αναφερόταν είναι οι Κασμίρι Παντίτ, ο μειονοτικός ινδουιστικός πληθυσμός του Κασμίρ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (περίπου 100.000)[3] εγκατέλειψε την κοιλάδα τη δεκαετία του 1990 υπό συνθήκες που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες[4].

Ορισμένοι δεξιοί πολιτικοί σχολιαστές στην Ινδία και τη διασπορά αναφέρονται ψευδώς στην τραγική αποχώρηση των Πάντιτ από την κοιλάδα ως «γενοκτονία», χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες τους ως όπλο για την περαιτέρω δαιμονοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού του Κασμίρ, ο οποίος απαιτεί αυτοδιάθεση εδώ και δεκαετίες. Θεωρούν τα βήματα που έκανε η ινδική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την πλήρη προσάρτηση της περιοχής ως αναγκαία για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και να τερματιστεί η «τρομοκρατία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ινδός πολιτικός ή μια προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης ζητά την εφαρμογή του ισραηλινού μοντέλου στο Κασμίρ.

Τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου η ινδική κυβέρνηση κατάργησε το ημιαυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ, ο γενικός πρόξενος της Ινδίας στη Νέα Υόρκη, Σαντίπ Τσακραβόρτι, δήλωσε ότι η Ινδία θα κατασκευάσει εποικισμούς κατά το πρότυπο του Ισραήλ για την επιστροφή του ινδουιστικού πληθυσμού στο Κασμίρ[5].

 

Έργα εποικιστών-αποικιοκρατών

Τα σχόλια του Ρανγκανάθαν επικρίθηκαν από πολλούς στη φιλελεύθερη αριστερά της Ινδίας, οι οποίοι αντιτίθενται στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα και σίγουρα δεν θέλουν η χώρα τους –η οποία πρόσφατα έδωσε μια τρίτη, αν και λιγότερο ενθουσιώδη, εντολή στον Ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι[6]– να συγκρίνεται με το Ισραήλ.

Πολλοί προσπάθησαν επίσης να διαφοροποιήσουν τους αγώνες στο Κασμίρ και την Παλαιστίνη. «Αυτοί που παρομοιάζουν το Κασμίρ με την Παλαιστίνη, κυρίως οι σκληροί δεξιοί και οι ισλαμιστές, δεν καταλαβαίνουν ούτε τη διαμάχη του Κασμίρ ούτε το ζήτημα της Παλαιστίνης», έγραψε ο Στάνλι Τζόνι, συντάκτης εξωτερικών υποθέσεων της εφημερίδας The Hindu, στο X.[7]

Ορισμένοι Ινδοί αριστεροί που συμπαθούν την παλαιστινιακή υπόθεση αρνούνται απλώς να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες μεταξύ των εποικιστικών-αποικιοκρατικών σχεδίων του Ισραήλ και της Ινδίας. Γι’ αυτούς, οι Παλαιστίνιοι διεξάγουν έναν νόμιμο αγώνα κατά της ισραηλινής εποικιστικής-αποικιοκρατίας, ενώ το Κασμίρ είναι ένα από τα εξής δύο πράγματα: μια εδαφική διαμάχη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στην οποία το τελευταίο έχει υποστηρίξει «τρομοκράτες» και «αυτονομιστές», ή ένα εσωτερικό πρόβλημα νόμου και τάξης που αφορά μια χούφτα ατίθασων στοιχείων του Κασμίρ.

Οι πιο καλοπροαίρετοι από αυτούς θα αναγνωρίσουν ότι η Ινδία πρέπει να αντιμετωπίσει πιο εποικοδομητικά τους Κασμίριους, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το Κασμίρ αποτελεί «αναπόσπαστο» τμήμα της Ινδίας.

Για να είμαστε ακριβείς, το Κασμίρ και η Παλαιστίνη δεν είναι το ίδιο, ούτε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Αλλά οι αγώνες τους έχουν μια κοινή πηγή: Τη βρετανική αποικιοκρατία.

Στην Παλαιστίνη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη Διακήρυξη Μπάλφουρ[8] του 1917, η οποία υποσχέθηκε μια «εθνική πατρίδα για τον εβραϊκό λαό» στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο Κασμίρ, βάσει της Συνθήκης του Αμριτσάρ του 1846, οι Βρετανοί πούλησαν την περιοχή σε έναν ινδουιστή πολέμαρχο από το Τζαμού, με αποτέλεσμα τη βίαιη καταστολή του μουσουλμανικού πλειοψηφικού πληθυσμού.

Ο αγώνας για την ελευθερία και στα δύο πλαίσια προηγήθηκε των μεγαλειωδών γεγονότων του 1947-48, όταν και οι δύο περιοχές υποβλήθηκαν σε διχοτόμηση, αν και υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Το σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη επιβεβαίωσε την ισραηλινή αποικιοκρατία των εποίκων, ενώ η διχοτόμηση της ινδικής υποηπείρου προέκυψε από την αδυναμία των δύο βασικών κομμάτων στη Βρετανική Ινδία να συμφωνήσουν για τον διαμοιρασμό της εξουσίας μετά την αποχώρηση των Βρετανών.

 

Εκτοπισμός και εθνοκάθαρση

Η «γέννηση» της Ινδίας και του Ισραήλ σήμαινε επίσης τον εκτοπισμό και την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων με τη Νάκμπα και των Κασμίριων με τη σφαγή στο Τζαμού[9]. Μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το έδαφος του Κασμίρ μοιράστηκε μεταξύ των δύο νέων εθνικών κρατών.

Η Παλαιστίνη και το Κασμίρ ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στα νεοσύστατα Ηνωμένα Έθνη, εξαρτώμενα από τις ιδιοτροπίες και τις αποτυχίες της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο σύνολο του Κασμίρ, το οποίο η Ινδία δεν επέτρεψε∙ αυτό καθόρισε το κίνημα για αυτοδιάθεση για σχεδόν οκτώ δεκαετίες. Η κυριαρχία της Ινδίας στο Κασμίρ που ακολούθησε έγινε μέσω πελατειακών καθεστώτων, όπως η Εθνική Συνδιάσκεψη και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα – τα οποία, όπως και οι ομόλογοί τους στην Παλαιστινιακή Αρχή, ουσιαστικά αναλαμβάνουν υπεργολαβικά την εκτέλεση του αποικιοκρατικού σχεδίου.

Ενώ το ισραηλινό αποικιακό σχέδιο έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο, ιδίως στους προοδευτικούς και αριστερούς κύκλους, υπάρχει λιγότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κυριαρχία της Ινδίας στο Κασμίρ.

Αυτό οφείλεται στην ευρύτερη γεωπολιτική, όπου για δεκαετίες, η Ινδία έχει παρουσιαστεί ως πρωτοπορία του αντιαποικιακού κόσμου∙ αλλά και λόγω της ήπιας ισχύος της Ινδίας, η οποία επιδιώκει να προβάλει ένα βίαιο, πλειοψηφικό κράτος ως μη βίαιο, πολύμορφο και ως τη «μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου»[10], που είναι αδύνατο να υποτάξει έναν ολόκληρο πληθυσμό ενάντια στη θέλησή του.

Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, η φιλελεύθερη αριστερά έχει δίκιο ότι η Ινδία δεν είναι το Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ινδία έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στη συγκάλυψη της αποικιοκρατικής κατοχής και των εγκλημάτων πολέμου στο Κασμίρ. Αλλά βασικά, και για τα δύο κράτη, οι ανησυχίες είναι δημογραφικές.

Για το Ισραήλ, η παρουσία των Παλαιστινίων αποτελεί «δημογραφική ωρολογιακή βόμβα» για το «εβραϊκό κράτος» και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για την Ινδία, η παρουσία των μουσουλμάνων του Κασμίρι, μια δημογραφική πλειοψηφία που αμφισβητεί έντονα την ινδική κυριαρχία, πρέπει να αντικατασταθεί από ινδουιστές για να μπορέσει η Ινδία να επιβάλει πλήρως την κυριαρχία της.

 

Ανατριχιαστική υπενθύμιση

Πέρα από την προσπάθεια να διαχωριστούν τα δύο κινήματα, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα με τον φιλελεύθερο αριστερό λόγο: Το μοντέλο του Ισραήλ εφαρμόζεται ήδη στο Κασμίρ. Η μακροχρόνια σχέση μεταξύ της Ινδίας και του Ισραήλ[11] υπερβαίνει τους στρατιωτικούς δεσμούς και τις κοινές τακτικές καταστολής, για να συμπεριλάβει επίσης ιδεολογικούς δεσμούς μεταξύ σιωνισμού και Χιντούτβα, ακόμη και στη διασπορά.

Βασικά, αυτό το μοντέλο, που χρησιμοποιείται από άλλες (εποικιστικές) αποικιοκρατικές δυνάμεις ιστορικά και σήμερα, επιδιώκει να καταστείλει τα απελευθερωτικά κινήματα, να αντικαταστήσει τις αυτόχθονες κοινότητες, να αρπάξει τη γη και να διαγράψει την ιστορία. Ενώ επιδεικνύει τα φιλελεύθερα, δημοκρατικά, κοσμικά διαπιστευτήριά του, χαρακτηρίζει τα λαϊκά κινήματα ως «τρομοκρατία» και παρουσιάζει τα θύματα ως θύτες. Δίνει πλήρη εξουσιοδότηση στο κράτος να κάνει ό,τι θέλει για να συντρίψει τη διαφωνία, παραβλέποντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Στο Κασμίρ, το μοντέλο του Ισραήλ δεν έχει εφαρμοστεί από το 2019, όταν η Ινδία ανακάλεσε το ημιαυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ. Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, γνωστό ως το «κοσμικό» κόμμα στην Ινδία, χρησιμοποίησε στοιχεία αυτού του μοντέλου ενώ προσπαθούσε βίαια να «ενσωματώσει» τους μουσουλμάνους του Κασμίρ μετά το 1947.

Στην έρευνά μου[12], υποστηρίζω ότι για πολλές δεκαετίες, αυτό συνέβη μέσω της ανάπτυξης ή της ενδυνάμωσης ή της πολιτικής της ζωής – μια στρατηγική που η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποίησε επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μετά τον πόλεμο του 1967.[13] Όταν αυτό απέτυχε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αφού συνάντησε ένοπλη αντίσταση και μαζική λαϊκή κινητοποίηση για ελευθερία στο Κασμίρ, η ινδική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αντεπαναστατικές τακτικές παρόμοιες με αυτές του Ισραήλ.

Αυτές περιλάμβαναν σφαγές, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, προληπτική κράτηση, εξωδικαστικές εκτελέσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών[14], για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Οι ινδικές δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν με τον ισραηλινό στρατό[15] για να μάθουν πώς να καταστέλλουν τα λαϊκά κινήματα.

Εν μέσω της ανόδου του ινδουιστικού εθνικισμού στην Ινδία, ο καλοπροαίρετος λόγος της ενσωμάτωσης έχει παρέλθει προ πολλού∙ αυτή η ιδεολογία καλεί ρητά για δημογραφική αλλαγή και την οικοδόμηση ινδουιστικών εποικισμών στο Κασμίρ[16].

Με δεδομένο τι κατάφερε να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα, οι μουσουλμάνοι του Κασμίρι γνωρίζουν ότι οι λόγοι γενοκτονίας στους οποίους επανειλημμένα εκτίθενται θα μπορούσαν επίσης να υλοποιηθούν. Στοιχεία του ισραηλινού μοντέλου χρησιμοποιούνται επίσης εναντίον των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Ινδία, μέσω τακτικών λιντσαρισμάτων[17] και εκκλήσεων για γενοκτονία, της ισοπέδωσης μουσουλμανικών σπιτιών[18] και της ψήφισης νόμων που εισάγουν διακρίσεις[19].

Διαβάζοντας πρόσφατες αναφορές για τη φρικιαστική άσκηση σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μεταλλικών ράβδων στον πρωκτό[20], θυμήθηκα ανατριχιαστικά αυτό ακριβώς το είδος κακοποίησης που χρησιμοποιείται κατά των Κασμίριων στις ινδικές φυλακές[21]. Πράγματι, το μοντέλο Ινδίας-Ισραήλ επιδιώκει να αφαιρέσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε όλες τις μορφές της.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Hafsa Kanjwal, “How India is implementing the ‘Israel model’ in Kashmir”, Middle East Eye, 13 Ιουνίου 2024, https://www.middleeasteye.net/opinion/india-implementing-israel-model-kashmir-how.

 

Η Hafsa Kanjwal είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Νότιας Ασίας στο Lafayette College (Easton, Pennsylvania) και συγγραφέας του βιβλίου Colonizing Kashmir: State-Building Under Indian Occupation (Stanford University Press, 2023). Από το e la libertà έχδουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί δύο συνεντεύξεις:

«Η Ινδία και το Κασμίρ»

«Η Γάζα, η Ουκρανία και το Κασμίρ και η αποτυχία του παγκόσμιου συστήματος»

 

 

Σημειώσεις

[1] Gafira Qadir, “Indian scientist calls for ‘Israel-like solution’ of Kashmir, faces backlash”, MaktoobMedia.com, 11 Ιουνίου 2024, https://maktoobmedia.com/india/indian-scientist-calls-for-israel-like-solution-of-kashmir-faces-backlash/.

[2] Anand Ranganathan, “Calling for an Israel-like solution – rehabilitating”, Χ, 11 Ιουνίου 2024, https://x.com/ARanganathan72/status/1800381540758945919.

[3] Azad Essa, “Kashmiri Pandits: Why we never fled Kashmir”, Al Jazeera, 2 Αυγούστου 2011, https://www.aljazeera.com/news/2011/8/2/kashmiri-pandits-why-we-never-fled-kashmir.

[4] Azad Essa, “Kashmir: The Pandit question”, Al Jazeera, 1 Αυγούστου 2011, https://www.aljazeera.com/news/2011/8/1/kashmir-the-pandit-question.

[5] Azad Essa, “India consul general in United States calls for ‘Israeli model’ in Kashmir”, Middle East Eye, 26 Νοεμβρίου 2019, https://www.middleeasteye.net/news/india-consul-general-united-states-calls-israeli-solution-kashmir.

[6] YP Rajesh and Chris Thomas, “India’s Modi sworn in as PM for third term, faces coalition challenges”, Reuters, 9 Ιουνίου 2024, https://www.reuters.com/world/india/indias-modi-sworn-prime-minister-historic-third-term-2024-06-09/.

[7] Stanly Johny, “Those who liken Kashmir to Palestine”, X, 11 Ιουνίου 2011, https://x.com/johnstanly/status/1800371950013108633.

[8] Eugene Rogan, “The Balfour Declaration: Britain’s fatal mistake in Palestine”, Middle East Eye, 1 Νοεμβρίου 2021, https://www.middleeasteye.net/big-story/britain-palestine-balfour-declaration-fatal-mistake.

[9] Rifat Fareed, “The forgotten massacre that ignited the Kashmir dispute”, Al Jazeera, 6 Νοεμβρίου 2017, https://www.aljazeera.com/news/2017/11/6/the-forgotten-massacre-that-ignited-the-kashmir-dispute.

[10] Robert Rotberg, “The world’s largest democracy is also one of its greatest subverters of freedom”, The Globe and Mail, 15 Απριλίου 2024, https://www.theglobeandmail.com/opinion/article-the-worlds-largest-democracy-is-also-one-of-its-greatest-subverters-of/.

[11] Azad Essa, Hostile Homelands. The New Alliance Between India and Israel, Pluto Press, 2022.

[12] Hafsa Kanjwal, Colonizing Kashmir: State-building under Indian Occupation, Stanford University Press, 2023.

[13] Neve Gordon, Israel’s Occupation, University of California Press, 2008.

[14] Amnesty International, “India: Demolitions in Kashmir must be immediately halted and those affected compensated”, Amnesty International, 7 Φεβρουαρίου 2023, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/02/india-demolitions-in-kashmir-must-be-immediately-halted-and-those-affected-compensated/.

[15] Anna Ahronheim, “Indian special forces in Israel to train with the IDF’s most elite units”, The Jerusalem Post, 10 Νοεμβρίου 2017, https://www.jpost.com/israel-news/india-israel/indian-special-forces-in-israel-to-train-with-the-idfs-most-elite-units-513820.

[16] Devjyot Ghoshal and Alasdair Pal, “Exclusive: India’s ruling party to revive plan for Hindu settlements in Kashmir”, Reuters, 12 Ιουλίου 2019, https://www.reuters.com/article/idUSKCN1U712X/.

[17] Meer Faisal, “Muslim man lynched in India ‘for taking a banana’ at Hindu temple event”, Al Jazeera, 28 Σεπτεμβρίου 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/9/28/muslim-man-lynched-in-india-for-taking-a-banana-at-hindu-temple-event.

[18] Sara Ather, “India’s bulldozer war on Muslim neighbourhoods”, Middle East Eye, 6 Φεβρουαρίου 2023, https://www.middleeasteye.net/opinion/india-muslims-undeclared-war-neighbourhoods.

[19] “Why is India’s Citizenship Amendment Act so controversial?”, Al Jazeera, 12 Μαρτίου 2024, https://www.aljazeera.com/news/2024/3/12/why-is-indias-citizenship-amendment-act-so-controversial.

[20] “Sodomised to death: Stories of torture at Israel’s Sde Teiman base emerge”, TRT World, 6 Ιουνίου 2024, https://www.trtworld.com/middle-east/sodomised-to-death-stories-of-torture-at-israels-sde-teiman-base-emerge-18170660.

[21] Rifat Fareed, “‘Breaking the silence’: Report documents torture in Kashmir”, Al Jazeera, 20 Μαΐου 2019, https://www.aljazeera.com/news/2019/5/20/breaking-the-silence-report-documents-torture-in-kashmir.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 15:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.